Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag cere Comisiei Europene să nu ridice MCV pentru România în cazul unor noi atacuri asupra justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunther Krichbaum a criticat în trecut adoptarea OUG 13 de către Guvernul Grinfeanu/ Foto:EPA
Gunther Krichbaum a criticat în trecut adoptarea OUG 13 de către Guvernul Grinfeanu/ Foto:EPA

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, îi cere într-o scrisoare adresată lui Jean Claude Juncker să nu suspende aplicarea MCV privind justiţia din România şi să iniţieze procedurile de activare a art 7 din Tratatul UE „în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar”, informează HotNews.ro

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE, cunoscută şi ca "opţiunea nucleară"- de ultim resort politic, înseamnă suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE pentru un stat membru. Iniţierea acestei proceduri a avut loc anul trecut faţă de Polonia, şi tot din cauza măsurilor din Justiţie, dar Comisia Europeană, statele membre şi Varşovia continuă negocierile diplomatice pentru a nu se ajunge la activarea efectivă a Articolului 7.

În scrisoarea sa, parlamentarul german afirmă că „în ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie. În urma acestui scandal este cerută acum demisia şefei DNA, Laura Kövesi”.

Krichbaum subliniază faptul că „progresele din justiţia din România au fost posibile doar datorită aderării la UE şi prin sprijinul instituţiilor europene”, şi că „cetăţenii români pro-europeni, care se opun acţiunilor guvernului, au nevoie urgentă de sprijinul Comisiei”.

Gunther Krichbaum este de zece ani preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundenstag, membru al CDU, partidul cancelarului Merkel. Anul trecut, imediat după adoptarea celebrei OUG 13 de către Guvernul Grindeanu, Krichbaum i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene "să îl convoace de urgenţă" pe Sorin Grindeanu la Bruxelles şi să îi solicite retragerea Ordonanţei de modificare a Codurilor penale, informează HotNews.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite