Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larion Dragotă (Bistriţa)
Larion Dragotă (Bistriţa)

Larion Dragotă, 38 de ani, este un tânăr om de afaceri bistriţean, abonat la ziarul „Adevărul“ şi la revista „Forbes“.

„Îmi plac poveştile de succes"

Cititor ani buni al ediţiei germane „Forbes", Dragotă a fost încântat să descopere varianta românească a revistei atunci când a revenit în ţară, după 18 ani de muncă în străinătate. „Am fost încântat să descopăr revista pe care o citeam şi în Germania", mărturiseşte bărbatul care şi-a deschis mai multe afaceri în Bistriţa.

De la „Forbes" la ziarul „Adevărul" a fost doar un pas, pe care întreprinzătorul l-a făcut repede, pentru că a descoperit „seriozitate în abordarea articolelor", spune acesta. „Caut să citesc mai ales informaţii din zona financiară, dar şi poveşti ale unor oameni care reuşesc şi în vremuri de criză. Evit ziarele care scriu numai despre catastrofe şi evenimente negative, care abundă din păcate şi la posturile TV. Caut informaţia pozitivă şi serioasă", continuă bistriţeanul.

Moldova, prizonieră a nostalgiilor comuniste

Rezultatele alegerilor reflectă pur si simplu realitatea: 40% din electorat este în continuare prizonierul nostalgiilor sovietice. Atât Filat, cât şi Lupu s-au dovedit oameni de înţeles în relaţia cu Moscova (spre deosebire de Saakashvili, de exemplu). Alianţa va rămâne în forma sa actuală, iar Moldova îşi va continua orientarea pro-europeană.  Din păcate, alegătorii lui Voronin sunt prea îndoctrinaţi ca să se mai poată schimba vreodată.

Numai prin trecerea timpului se va schimba raportul de forţe în Republica Moldova. Eu cred că imaturitatea societăţii moldoveneşti se referă în egală măsură la clasa politică şi la alegători. Guvernanţii sunt de vină că nu au ştiut să fie mai solidari şi mai deschişi în faţa alegătorilor, iar aceştia din urmă nu au înţeles că pentru o schimbare de profunzime în Moldova e nevoie de timp, de răgaz istoric. Şi de o mai mare implicare a fiecărui cetăţean. Societatea moldoveană e în bună măsură una paternalistă, conservatoare.

Din 1991 încoace, la Chişinău nu am avut o guvernare democratică cu un mandat deplin, care să reuşească să implementeze nişte reforme şi să apuce să culeagă roadele acestora. Mereu au guvernat facţiuni ale fostei nomenclaturi sovietice, când agrarienii, când socialiştii, când comuniştii lui Voronin. Totul a stat în cumpănă: corupţia a înflorit, sărăcia s-a extins endemic şi acest „pat germinativ" nu putea alimenta decât opţiunea pro-comunistă, nostalgia maselor după „stabilitatea" sovietică.  

Lucian Drăgan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite