Plafonul peste care se impozitează pensiile va fi modificat. Ciolacu: „Nivelul de trai s-a scumpit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate, scrie Agerpres.

"La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", a spus premierul Ciolacu.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Impozitarea pensiilor contributive nu s-a schimbat în 2024, schimbări fiind doar în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale, după cum a informat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS). "Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei", afirmă MMSS.

În schimb, au apărut modificări la impozitarea pensiilor de serviciu, calculate în baza unor legi speciale. "Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii. A fost introdusă impozitarea graduală a părţii necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată. Sunt două plafoane: 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut şi 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut", preciza ministerul.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite