Laurenţiu Cazan, maiorul care a coordonat intervenţia jandarmilor la mitingul diasporei, avansat director general al Jandarmeriei Bucureşti
0Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii violente a scutierilor din Piaţa Victoriei, a fost promovat cu toate că la puţin timp după mitingul diaspora acesta şi-a cerut scuze pentru acţiunile subordonaţilor săi.
El va ocupa funcţia de director general al Jandarmeriei Bucureşti, pentru o perioadă de 6 luni, informează instituţia.
„Având în vedere faptul că la nivelul conducerii Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a încetat împuternicirea pe funcţia de director general a domnului locotenent-colonel MASTAN Alin, pentru asigurarea continuităţii la comandă şi a bunei desfăşurări a activităţilor, la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române s-a dispus împuternicirea pe o perioadă de şase luni în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a domnului maior CAZAN Laurenţiu”, informează Jandarmeria Bucureşti, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.
Interesant este că după mitingul din Piaţa Victoriei, maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei, la protestul diasporei, a declarat la TVR că îşi asumă tot ceea s-a întâmplat. Totodată, el şi-a cerut scuze faţă de manifestanţii paşnici care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă. Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Cazan a răspuns: „Sunt aspecte care ţin de mine. Mă gândesc la toate variantele”.
Un fel de a explica pasivitatea iniţială: Nu am vrut să creăm tensiune
Întrebat, la vremea respectivă, de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00 „în majoritate erau persoane care au participat în Piaţa Victoriei”. „Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte uşor ca la momentul 16.30 să reptabilesc ordinea publică şi gânditi-vă ce tensiuni erau”, a spus el, precizând că în timpul întregii intervenţii au fost extrase din Piaţă 20 de persoane violente.
Incidentul cu turiştii israelieni
Maiorul Laurenţiu Cazan s-a referit şi la momentul în care turiştii israelieni au fost daţi jos din taxi şi imobilizaţi de jandarmi. Ofiţerul a susţinut că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzeşti, „era o zonă unde foarte multe persoane acţionau împotriva forţelor de ordine”. Cazan a spus că jandarmii au observat că „o parte dintre ele foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă”. Aşa s-a decis verificarea taxiurilor.
Lipsa indicativelor de pe căştile scutierilor
"În ceea ce priveşte indicativele de pe mijloacele de protecţie, acele coduri de pe căşti, vreau să vă spun că la nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de-o parte, pe de altă parte şi în cadrul instituţiei noastre au fost reorganizări. Situaţiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ, (...) dar pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. Din punctul nostru de vedere aveţi toată deschiderea pentru a stabili situaţiile punctuale”, a explicat Laurenţiu Cazan.
Minciunile
Prefectul a declarat că ordinul de evacuare a Pieţei a fost semnat după miezul nopţii, iar zona era deja evacuată, deşi în prima conferinţă de presă Jandarmeria Română a declarat că ordinul a fost semnat la ora 23:11.
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a susţinut pe 22 august când a fost chemată la Parchetul General, că nu a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august, dar că ordinul pe care l-a semnat privind intervenţia jandarmilor „respectă în totalitate legislaţia în vigoare".
Astfel, Cliseru i-a contrazis atât pe ministrul de Interne Carmen Dan, cât şi pe maiorul de jandarmi Laurenţiu Cazan care au susţinut tot timpul că prefectul a fost în Piaţa Victoriei încă de la ora 16.00.
„Am calitatea de martor în dosar, nu am venit cu avocatul. Aş vrea să fac câteva lămuriri. Eu vreau să vă asigur că am respectat legea cu stricteţe, contrar a ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public. Nu înţeleg de ce au vrut alţii să denigreze instituţia prefectului, noi nu facem politică, noi respectăm legea prefectului. Nu am dat ordin să fie rănit cineva (...). Nu am văzut cu ochii mei (violenţele de la prostest, n.r.), pentru că nu eram în Piaţă”, a spus Speranţa Cliseru, refuzând să dea mai multe detalii privind această chestiune. Reporter: „Unde aţi urmărit evoluţia evenimentelor, în piaţă?”. Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei: „Nu, nu am fost în piaţă”. Reporter: „V-aţi bazat doar pe informaţiile jandarmilor sau aţi văzut cu ochii dvs. ce se întâmplă?” Speranţa Cliseru: „Nu am văzut cu ochii mei, că nu am fost în piaţă”.
Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei, declara săptămâna trecută că prefectul Capitalei s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului. „În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16,00", a spus Laurenţiu Cazan. La fel a susţinut şi ministrul de Interne, Carmen Dan.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august. Speranţa Cliseru a contrasemnat ordinul de intervenţie în forţă al jandarmilor.