Anchetă a DIICOT în cazul românului răpit în Burkina Faso, Iulian Gherguţ
0
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a deschis un dosar de terorism în cazul lui Iulian Gherguţ, românului răpit pe 4 aprilie în Burkina Faso.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu în acest caz şi au deschis un dosar penal in rem pentru acte de terorism.
Sursele citate au precizat că ancheta este de competenţa DIICOT pentru că este cercetată răpirea unui cetăţean român.
Procurorii DIICOT s-au autosesizat în urma vehiculării în spaţiul public a informaţiilor privind acest caz.
Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat pe 30 august o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguţ, un agent de securitate răpit pe 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.
Înregistrarea video, care durează mai puţin de un minut, este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa.
În imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ, înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.
Gherguţ se prezintă, spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august. El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său şi cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.
De asemenea, acesta îi cere directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, şi Guvernelor din România şi Burkina Faso să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.
Pe 30 august, Ministerul român de Externe a transmis că Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ.
Cum a ajuns Iulian Gherguţ în Burkina Faso
Iulian Gherguţ este originar din Moldova, comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian. Localitatea este una dintre cele mai bogate din estul ţării şi este populată în majoritate de catolici. Iulian Gherguţ, în vârstă de 39 de ani, era plecat de mai mulţi ani din ţară. Potrivit unor apropiaţi din Săbăoani, Gherguţ a lucrat, iniţial, în Anglia, unde muncea ca taximetrist şi se pare că a fost recrutat la Londra pentru a lucra la securitatea minei de mangan din Tambao, Burkina Faso. Cu aproximativ o lună şi jumătate înainte de a fi răpit, Iulian făcuse o vizită în satul Traian împreună cu soţia sa, cu care s-a însurat acum un an.
Românul este angajat al Pan African Minerals şi era responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, când a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
VIDEO Ce indicii conţine filmarea cu românul răpit în Burkina Faso. Interpretarea experţilor
Iulian Chifu: Ostaticul e în stare bună. Suntem la finalul negocierilor
Semn de viaţă de la românul răpit în Burkina Faso. Marie Jeanne Ion: Vestea bună e că trăieşte