Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune

0
Publicat:

În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse atât în rândul experților în confidențialitatea și protecția datelor, cât și printre specialiștii din Educație. Aceștia din urmă consideră că „Big Brother” nu va preveniri și eradica violența în școli. Părinții însă aplaudă ideea.

Amplasarea camerelor video în clase, decisă prin OUG. Sursa foto: arhivă
Amplasarea camerelor video în clase, decisă prin OUG. Sursa foto: arhivă

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să mai fie necesar acordul părinților sau al profesorilor, așa cum spune, în prezent, legea. Mai mult, camerele audio-video vor fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare. Acolo unde aceste sisteme există, ele vor deveni funcționale. Acolo unde nu există, vor fi achiziționate. 

„Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”, a precizat oficialul, ieri, într-o conferință de presă. 

Ligia Deca a spus că înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice: „Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”. Mai mult, nu oricine va avea acces la imagini, ci doar persoanele implicate în conflictele care sunt investigate. Un părinte, de exemplu, al cărui copil a fost agresat de un altul sau de către un cadru didactic va trebui să facă o solicitare către conducerea unității respective pentru a viziona imaginile. 

Expert în confidențialitatea datelor: „Legea nu respectă normele GDPR”

Daniela Cireașă, președintele Asociației specialiștilor în confidențialitate și protecția datelor, a declarat pentru „Adevărul” că această lege încalcă normele GDPR. „Degeaba ne batem gura ca e o problemă de privacy. Ei fac tot ce vor. Vor modifica, probabil, articolul 66 din Legea învățământului preuniversitar în sensul acesta. În condițiile în care și Autoritatea Națională de Supraveghere a spus că nu e în regulă”, a precizat aceasta. 

Specialistul a explicat că instalarea acestor sisteme de supraveghere ar fi trebuit să se implementeze în cu totul alt mod. Și în nici un caz în toate școlile.  „Trebuie implementate niște măsuri tehnice și organizatorice, iar în acest moment sistemul de învățământ de stat nu are mijloacele necesare, resursele necesare. La instalarea acestor sisteme ar trebui să se facă o evaluare de impact asupra protecției datelor și o analiză de risc fizic. Aceasta din urmă presupune evaluatori autorizați de către inspectoratele de poliție care fac analize de risc fizic plecând de la riscurile din zona respectivă sau incidentele care au avut loc acolo de-a lungul timpului. Și ajung la o listă de măsuri pe care beneficiarul trebuie să le implementeze, astfel încât să reducă la minimum riscurile. Dacă sunt într-o zonă unde există de obicei acte de violență, o să pun și buton de panică și sistem de supraveghere video și geamuri antiefracție. Dacă nu am nici un istoric și sunt într-o zonă unde nu s-a prea întâmplat nimic, unde riscurile nu sunt mari atunci măsurile vor fi minime”, a mai explicat Daniela Cireașă. 

Pentru a putea funcționa, noua lege are nevoie de un teren bine pregătit. „În primul rând, va trebui să se țină cont de instruirea personalului din cadrul unității de învățământ care va avea acces la imagini. Ar trebui să fie instruiți în legătură cu ce au dreptul să facă și ce nu, unde ar trebui să ajungă datele respective și unde nu ar trebui să ajungă, ar trebui să se stabilească foarte clar cine va avea acces la ele și cine nu, cât timp se păstrează informațiile respective și cine le va gestiona. Mai mult, trebuie să se decidă clar unde vor putea fi vizualizate aceste înregistrări. Eu, una, în niciun caz nu le-aș urca pe telefonul mobil proprietate personală al directorului școlii. Înregistrările ar trebui salvate pe un device securizat inclusiv fizic. Adică nu oricine din școală să aibă acces la el”.  

Va crește numărul dosarelor penale, dar problema tot nu se va rezolva

Nici specialiștii în educație nu văd cu ochi buni această decizie. „Asta mai lipsea: să-i spele pe creier exact ca în „Ferma animalelor” de Orwell. Exact așa va fi toată povestea asta. În secunda doi, școala nu va mai conta, va conta ce se vede pe cameră. Nu va mai conta ce învață copiii aceia ci  cine pe cine suspectează, cine pe cine surprinde, cine pe cine vede, cine pe cine se dă în gât. Or să se ia de păr unii cu alții, or să se dea în gât și o să crească exponențial numărul de reclamații și dosare penale. Pentru că nu așa se rezolva problema”, este de părere expertul în politici de Educație Marian Staș

Este nevoie, prin urmare, de o altă abordare pentru a preveni actele de agresiune, bullying-ul și violența în școli. „Amplasarea acestui sistem de supraveghere nu este o soluție din două motive. Școala nu va mai conta. Educația, ca atare, nu va mai conta. Și doi: nu aceste măsuri vor rezolva problema în sine, ci schimbarea comportamentelor în școală. Vorbim despre un proces îndelungat, nu se va întâmpla de azi pe mâine. Vorbim despre altă arhitectură curriculară, alte planuri cadru..astea sunt cele care ar determina schimbarea de comportament din școală. Și alt model de carieră didactică, altă conduită a profesorilor și multe, multe altele, nu încă o mie sau un milion de camere video în plus”, a mai punctat expertul. 

Părerile sunt împărțite, însă. Iulian Cristache, președintele Asociației părinților salută decizia spunând că de multă vreme așteapta o astfel de hotărâre. El a precizat că „vor scădea abuzurile în clasă și în școli. De mult timp am cerut acest lucru. Sigur, este absolut necesar să existe o procedură care să țină cont de legislația în vigoare. Sunt sigur că vor fi părinți care se vor opune. De ce? Lesne de înțeles”.  Iulian Cristache se referă la faptul că mulți părinți știu că au copii-problemă și nu le va conveni când vor exista dovezi clare în acest sens. 


Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite