Big Brother cu 1.500 ochi, într-un oraș din vestul țării. Sistemul de supraveghere va costa 11 milioane euro

0
Publicat:

Municipiul Arad va avea cel mai perfomant și avansat tehnologic sistem de supraveghere video din toată țara noastră. Este vorba despre un Big Brother cu 1.500 de ochi.

Vor fi camere în tot orașul FOTO arhivă Adevărul
Vor fi camere în tot orașul FOTO arhivă Adevărul

Sistemul de supraveghere video îl va avea municipiul Arad probabil în 2025. Aceste detalii s-au conturat în studiul de fezabilitate întocmit de compania bucureşteană Helistech Engineering, în baza unui contract de 63.784 de lei (cu TVA) încheiat în 23 noiembrie 2022.

Studiul de fezabilitate trebuie aprobat în CLM, după care urmează licitaţia şi apoi, prin toamnă-iarnă, potrivit primarului Călin Bibarț se va lucra la proiectare, iar primăvara viitoare va începe amplasarea camerelor de supraveghere în teren. Conform aşteptărilor autorităţii, va fi „cel mai performant și avansat tehnologic sistem de supraveghere video din țară, aprobat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României”.

Investiția se ridică la aproximativ 11 milioane de euro

Conform studiului de fezabilitate, investiția se ridică la aproximativ 11 milioane de euro, bani mulţi pe care Primăria nu şi-i prea permite.

Din acest motiv, municipalitatea a căutat şi găsit o altă soluţie de finanţare pentru achiziționarea acestui sistem de supraveghere: în leasing pe trei ani – perioadă în care va beneficia de servicii de operare și mentenanță.

„La finele duratei de leasing, camerele video vor intra în patrimoniul municipiului” – a precizat edilul Aradului.

După cum se arată studiul de fezabilitate prezentat în conferinţa de presă, nu mai puțin de 1.500 de camere video vor monitoriza întreg orașul, avantajele utilizării unui astfel de sistem fiind creșterea securității publice, o mai bună gestionare a traficului, prevenirea și investigarea infracțiunilor de trafic, asigurarea securității în zonele publice, creșterea eficienței operaționale.

Avantajele folosirii unui sistem de inteligență artificială în CCTV (televiziune cu circuit închis) sunt multiple: detectarea automată a comportamentelor suspecte, recunoașterea automată a obiectelor și persoanelor, analiza automată a imaginilor video, optimizarea resurselor umane, răspuns rapid la incidente.

Peste 80 de camere în prezent 

În prezent, Aradul beneficiază de un sistem video digital în câteva din locațiile importante ale municipiului, însumând un număr de 84 camere de supraveghere monitorizate de Direcția Generală Poliția Locală Arad. Sistemul a fost achiziționat prin Programul HU-RO 2007-2013 și oferă imagini live în oraș.

„Suntem la faza de studiu de fezabilitate care a fost aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, un demers absolut necesar care verifică pe de o parte că toate echipamentele nu sunt cu o dedicație specială, pentru o anumită firmă, precum și faptul că ele au capacitatea de fi integrate în tot ce înseamnă digitalizare, nu doar în oraș ci la nivelul întregii țări. După ce va fi aprobat SF- ul în Consiliul Local, urmează licitația pentru proiectare și execuție. Într-un parcurs normal, în toamnă și iarnă urmează să se facă proiectarea, iar anul viitor să înceapă execuția”, a declarat primarul.

Dincolo de camere care vor fi pe mai multe categorii - cele care citesc plăcuțele de înmatriculare, cele care pot da alarmă cu anumite probleme din proximitatea școlilor, cele care semnalează incendii, blocaje în trafic, etc.- important este softul care integrează de la e-ticketing până la telegestiune, precum și faptul că au capacitatea de a semnala în mod real orice problemă care apare la nivelul municipiului și să atenționeze cel mai apropiat echipaj care s-ar putea deplasa la fața locului pentru a interveni, în cel mai scurt timp posibil.

Va fi cel mai performant sistem din România și singurul care are capacitatea de a le integra pe toate celelalte.”, a mai declarat edilul de la Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite