„Tot ce a fost frumos a fost distrus”: Palestinienii plâng un oraș în ruine, cu importante monumente istorice și situri distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de clădiri de importanță culturală și istorică au fost reduse la moloz în Gaza, inclusiv moschei, cimitire și muzee.

Marea Moschee din Gaza din secolul al XVII-lea este încă picioare, dar ziduri ale sale s-au prăbușit și orașul vechi este și el în ruine.

„Este un oraș fantomă, oamenii se plimbă cu fețele palide și spiritul lor este obosit după ce au trecut prin acest război. Dacă mergi în orașul vechi Gaza, ți-au rămas doar amintirile și te vei simți rău și întristat de proporția distrugerii siturilor culturale și religioase”, a spus Bader Alzaharna, care încă locuiește în orașul Gaza, deși  operațiunile terestre ale Israelului continuă.

„Vechiul oraș Gaza, bogat de situri culturale, este gri și înnorat. Plimbându-te prin Gaza te simți ca într-un film, într-o poveste fictivă, într-o fantezie. Scenele sunt apocaliptice”, a spus el.

Unesco, agenția ONU responsabilă cu protecția culturii, spune că a documentat daunele a cel puțin 22 de situri, inclusiv moschei, biserici, case istorice, universități, arhive și situl arheologic din Anthedon Harbour, primul port maritim cunoscut din Gaza.

Agenția a spus că a primit rapoarte privind daunele altor site-uri, dar nu a putut să le confirme prin mijloacele disponibile, în principal imagini prin satelit, din cauza conflictului.

Un raport recent al ministerului palestinian al culturii privind daunele aduse patrimoniului palestinian a arătat că bombardamentele Israelului asupra Fășiei Gaza au distrus 207 clădiri de importanță culturală sau istorică, între care 144 în orașul vechi, precum și 25 de lăcașe religioase.

A fost deteriorat și cimitir roman antic, precum și cimitirul Commonwealth, unde sunt îngropați peste 3.000 de soldați britanici și din Commonwealth care au murit în cursul primului și celui de-al doilea război mondial.

Unesco a avertizat că mai multe situri sunt expuse riscului, inclusiv una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din regiune, complexul Sfântul Ilarion, situat într-o zonă de lupte intense.

„Unesco este profund îngrijorată de deteriorarea siturilor culturale și istorice din Gaza. În timp ce urgențele umanitare sunt o prioritate legitimă, trebuie asigurată și protecția patrimoniului cultural sub toate formele sale – precum și protecția infrastructurilor educaționale și a jurnaliştilor –, în conformitate cu dreptul internaţional, care prevede că proprietatea culturală este infrastructură civilă”, a transmis agentia.

Wissam Nassar, un fotograf care a acoperit mai multe războaie din Gaza, dar a documentat și cultura acesteia, a spus că pagubele aduse moscheii Omari și împrejurimile ei l-au afectat profund.

„Această moschee are o însemnătate specială pentru fiecare palestinian din Gaza, deoarece a fost un punct de adunare în timpul Ramadanului și un loc pentru cult și lecturi coranice. Ca fotograf, are o semnificație specială pentru mine, găzduind multe momente și amintiri în interiorul acestei moschei”, a spus Nassar.

Nassar, care locuiește acum în Canada, a spus că a vizitat orașul vechi, inclusiv băile turcești distruse acum, atât ca fotograf, cât și ca turist. El a spus că daunele aduse site-urilor creștine, cum ar fi complexul bisericii ortodoxe Sfântul Porfirie, lângă moscheea Omari, au afectat și diversitatea Gazei.

„Aceste clădiri istorice sunt greu de restaurat, iar pierderea lor este de neînlocuit. Îmi voi aminti de ele mereu, deoarece avem mii de amintiri în aceste locuri”, a spus el.

„Din păcate, Israelul a distrus tot ce este frumos în Gaza. Israelul și-a propus să distrugă nu numai oamenii, ci și pietrele, infrastructura și clădirile istorice, dorind să elimine viața umană și moștenirea culturală.”

Cazul deschis de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în care acuza Israelul de genocid, a inclus afirmații că Israelul ar fi vizat cultura palestiniană.

De asemenea, a acuzat Israelul că distruge muzeele și centrele culturale moderne și că amenință „potențialul cultural” al Gazei prin daune aduse școlilor, precum și prin uciderea jurnaliștilor, profesorilor și intelectualilor.

Isber Sabrine, șeful ONG-ului Heritage for Peace, a explicat că daunele aduse patrimoniului Gaza vor fi de durată și depășesc pagubele aduse clădirilor fizice. Asemenea site-urilor religioase, a spus el, vor afecta viața socială atât a musulmanilor, cât și a creștinilor și va dura mult timp să fie reabilitate.

„Distrugerea moștenirii în Gaza înseamnă și distrugerea tradițiilor, a obiceiurilor, a culturii lor”, a spus Sabrine.

„Este o distrugere uriașă a moștenirii deconectarea intenționată a oamenilor din Gaza de țara lor. Este important să fie conservate și să restaurate. Când războiul se va opri, va fi nevoie să evaluăm ce a fost distrus”, a adăugat ea.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite