Sinuciderea muncitorilor chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un prim moment, firma a minimalizat faptele, declarând că rata de sinucideri de la Foxconn era inferioară celei din societatea chineză.

Destul de puţin cunoscută până acum două săptămâni, multinaţionala taiwaneză Foxconn Technology se află astăzi pe prima pagină a ziarelor şi a buletinelor de ştiri. De la începutul anului, 12 muncitori, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, au încercat să se sinucidă în uzina Longhua, situată în zona industrială Shenzen, din apropiere de  Hong Kong. Zece dintre muncitori au murit, doi au supravieţuit, dar au rămas cu sechele importante.

Foxconn Technology este cel mai important fabricant de componente electronice din lume. Furnizează calculatoare, televizoare, console de joc, telefoane mobile unor mărci pretigioase precum Apple, Dell ori Hewlett Packard. La Longhua, unde au avut loc sinuciderile, numărul angajaţilor depăşeşte 300.000. Uzina este un mini-oraş, supravegheată mai ceva ca o cazarmă militară. În interior există restaurante, magazine şi cinematografe care dau iluzia unei societăţi de consum. Totuşi, cu 12 ore pe zi de muncă, cu salariul minim pe economie, cei mai mulţi dintre angajaţi nu mai au timp şi nici bani pentru nici cea mai mică plăcere. La linia de asamblare, gesturile sunt automatizate şi repetitive, cadenţele sunt rapide, tensiunea psihologică atinge cote înalte. După cum spunea un ziarist, „muncitorii au ajuns să meargă şi să mănânce în ritmul benzii de producţie".

În acest context a avut loc valul de sinucideri. Cum să fie înţelese aceste acte disperate? Într-un prim moment, firma a minimalizat faptele, declarând că rata de sinucideri de la Foxconn era inferioară celei din societatea chineză. Apoi a luat o serie de măsuri aproape milităreşti: au fost întinse plase ca la circ pentru a-i „prinde" pe eventualii sinucigaşi care s-ar fi aruncat în gol, iar cei nou-angajaţi au fost obligaţi să semneze o declaraţie prin care se obligau „să nu-şi facă rău". În urma reacţiilor de dezaprobare, Foxconn a dat înapoi şi s-a orientat către „susţinerea psihologică": a invitat călugări budişti în interiorul uzinei şi a înfiinţat o linie telefonică la care puteau fi apelaţi psihologi.

Firma taiwaneză şi-a micşorat astfel responsabilitatea şi a mutat atenţia asupra angajaţilor şi a pretinsei lor fragilităţi mentale. La sfârşitul lui mai, a adoptat totuşi o măsură politică: a anunţat o creştere a salariilor cu 20%. Deşi pozitivă, iniţiativa trebuie plasată în următorul context: în mai multe provincii chineze, salariul minimum legal a fost mărit recent cu 20%. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite