Mama unui ostatic israelian a primit primul semn de viață de la fiul încătușat într-un tunel din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape 500 de zile după ce luptători înarmați ai Hamas răpit dintr-un adăpost anti-bombă din sudul Israelului, Alon Ohel a reușit să transmită un mesaj din tunelul din Gaza, unde este deținut de militanții palestinieni, relatează Reuters.

Ostatici israelieni eliberați în prima fază a armistițiului cu Hamas FOTO EPA-EFE
Ostatici israelieni eliberați în prima fază a armistițiului cu Hamas FOTO EPA-EFE

Ohel I-a trimis o urare de ziua de naștere surorii sale prin alți doi ostatici care erau ținuți în același tunel cu el și au fost eliberați sâmbătă, a spus mama sa, Idit Ohel.

Femeia este nespus de bucuroasă să știe că fiul ei este în viață, dar acum nu poate dormi după ce a aflat condițiile captivității acestuia.

„Alon a fost în tuneluri în tot acest timp”, a declarat Ohel pentru Reuters într-un interviu. „(El) nu a văzut lumina soarelui, nu mai știe să facă diferența dintre zi și noapte, a primit puțină mâncare – aproximativ o (bucata) de pâine pe zi”.

Ohel, un pianist, a împlinit luni 24 de ani. El a fost rănit de o grenadă aruncată în adăpostul unde se refugiase împreună cu aproape 30 de persoane la 7 octombrie 2023, în timp ce aceștia fugeau din calea atacului condus de luptători înarmați ai Hamas la un festival de muzică.

„Nu vede cu ochiul drept din cauza unei schije”, a spus Ohel. Și are cătușe la picioare.

Aceste detalii i-au fost transmise duminică de un ofițer al armatei care a aflat informațiile de la Or Levy și Eli Sharabi, care au fost eliberați sâmbătă împreună cu un alt ostatic, Ohad Ben Ami.

Condiția în care se aflau aceștia - palizi și scheletici - a șocat Israelul. Ei sunt în stare mai proastă decât majoritatea celorlalți 18 ostatici eliberați de când a început acordul de încetare a focului între Israel și Hamas, pe 19 ianuarie.

Ofer Kalderon, în vârstă de 54 de ani, eliberat la 1 februarie, a declarat luni că a fost ținut în tuneluri, nu a văzut lumina zilei, a primit foarte puțină mâncare și nu i s-a permis să facă duș.

Mama lui Romi Gonen, eliberată pe 19 ianuarie, a declarat pentru Reuters că fiica ei a slăbit în jur de 10 kg și nu a văzut lumina zilei în perioada de captivitate.

„Exista hrană și ei nu au primit”, a spus Meirav Leshem Gonen.

Israelul a respins acuzațiile potrivit cărora ostaticii sunt privați de hrană din cauza crizei umanitare din Gaza, provocată de ofensiva sa militară lansată după atacul condus de Hamas.

Condițiile în care sunt ținuți ostaticii

Condițiile în care sunt ținuți ostatici e posibil să se fi înrăutățit de când Israelul a efectuat o operațiune militară la 8 iunie 2024, în care patru ostatici au fost salvați din apartamente din centrul Gazei și până la 210 palestinieni au fost uciși.

Ca răspuns, Hamas a luat mai mulți ostatici în tuneluri, a declarat un oficial militar israelian. Abuzurile asupra ostaticilor bărbați s-au înmulțit, au spus doi oficiali de securitate.

La 3 iulie 2024, Jihadul Islamic, care este aliat cu Hamas și ține și ostatici israelieni, a declarat că înrăutățește condițiile captivilor ca răspuns la operațiunea din 8 iunie și la raportarea abuzurilor asupra palestinienilor aflați în detenție israeliană.

Grupurile pentru drepturile omului au raportat abuzuri grave asupra palestinienilor aflați în detenție israeliană de la începutul războiului din Gaza. Armata israeliană investighează mai multe cazuri, dar respinge acuzațiile de abuz sistematic în centrele sale de detenție.

În decembrie, un raport al Ministerului Sănătății din Israel a arătat că ostaticii din Gaza au fost supuși torturii, abuzului sexual, înfometării, arsurilor și neglijenței medicale.

Alon Ohel nu se află pe lista celor 33 de ostatici prevăzuți pentru eliberare în prima etapă de șase săptămâni a armistițiului, care pare fragilă chiar înainte ca următoarea fază să fie convenită.

„Știe cum să supraviețuiască. Știe, dar nu este corect. Nu are suficient timp", a spus mama lui izbucnind în lacrimi. „Trebuie să se întoarcă acasă viu. Vă rog, aduceți-l acasă."

Oficial Hamas: respectarea armistițiului este singura modalitate de a aduce ostaticii israelieni acasă

Un oficial Hamas a declarat marți că ostaticii israelieni se pot întoarce acasă doar dacă este respectat acordul fragil de încetare a focului, respingând „limbajul amenințărilor”, după ce președintele american Donald Trump a spus că va „dezlănțui iadul” dacă aceștia nu vor eliberați conform înțelegerii.

Hamas a început să elibereze treptat câțiva ostatici în prima fază a armistițiul încheiat luna trecută, dar a declarat luni că nu va mai elibera alții până la noi ordine, acuzând Israelul că a încălcat termenii cu mai multe împușcături mortale, precum și prin reținerea unor livrări de ajutoare în Gaza.

Trump, un aliat apropiat al Israelului, a spus ca răspuns că Hamas ar trebui să elibereze toți ostaticii deținuți de gruparea militantă palestiniană până sâmbătă la prânz, sau va propune anularea încetării focului Israel-Hamas, care a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

„Trump nu trebuie să uite că există un acord care trebuie respectat de ambele părți și aceasta este singura modalitate de a aduce înapoi deținuții (israelieni). Limbajul amenințărilor nu are valoare și doar complică lucrurile", a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.

Israelul neagă că a reținut proviziile de ajutor și spune că a tras asupra celor care nu țin cont de avertismentele de a nu se apropia de pozițiile trupelor israeliene, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul rămâne hotărât să recupereze toți ostaticii.

„Vom continua să luăm măsuri hotărâte și nemiloase până când ne vom recupera toți ostaticii - pe cei vii și pe cei decedați”, a spus el după confirmarea militară a morții unui alt israelian în timpul atacului condus de Hamas.

Ministrul de Finanțe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a spus că Israelul ar trebui să lanseze un ultimatum către Hamas.

„Opriți curentul și apa, opriți ajutorul umanitar. Pentru a deschide porțile iadului", a spus el într-o conferință.

Un oficial israelian, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că prim-ministrul s-a întâlnit marți cu cabinetul de securitate, un grup select de miniștri, timp de aproape patru ore.

Participanții, care îi include pe miniștrii apărării, afacerilor externe și securității naționale, au susținut „viziunea revoluționară a lui Trump pentru viitorul Gaza”, a spus oficialul.

Trump i-a înfuriat pe palestinieni și pe liderii arabi și a inversat decenii de politică americană care a susținut o posibilă soluție cu două state în regiune, încercând să-și impună viziunea despre Gaza. Enclava a fost devastată de ofensiva militară a Israelului din octombrie 2023 și duce lipsă de hrană, apă și adăpost și necesită ajutor extern.

Trump a spus că Statele Unite ar trebui să preia Gaza și să să mute cei peste 2 milioane de rezidenți palestinieni, astfel încât enclava să poată fi transformată în „Riviera Orientului Mijlociu”.

Strămutarea forțată a unei populații aflate sub ocupație militară este o crimă de război interzisă de convențiile de la Geneva din 1949.

Palestinienii se tem de repetarea a ceea ce ei numesc Nakba, sau catastrofa, când sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost alungați în timpul războiului din 1948, care a însoțit fondarea Israelului. Israelul neagă că au fost forțați să plece.

„Iad mai rău decât ceea ce avem deja? Iadul mai rău decât uciderile? Distrugerea, toate practicile și crimele care au avut loc în Fâșia Gaza nu s-au mai întâmplat nicăieri în lume", a declarat Jomaa Abu Kosh, un palestinian din Rafah, în sudul Gazei.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite