Disident chinez refuzat de Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost student, exilat după ce a cerut „libertate“ în Piaţa Tiananmen, vrea să se întoarcă acasă, dar China nu-l primeşte. După 21 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen , Wu’er Kaixi, unul dintre foştii „duşmani“ ai autorităţilor de la Beijing, nu este lăsat să se repatrieze.

Wu'er Kaixi, care de ani buni trăieşte în Taiwan, a avut până în prezent mai multe tentative de a reveni în China. „Vreau să mă întorc acasă cu riscul de a ajunge la închisoare. Vreau să-mi văd părinţii", mărturiseşte presei din ţara de adopţie fostul lider al studenţilor chinezi şi militant al „Primăverii de la Beijing".

Ultima încercare de a ajunge în China datează din 3 iunie, zi în care se afla pe aeroportul internaţional din Tokyo de unde urma să se îmbarce într-un avion Air China cu destinaţia Bangkok. Fostul disident intenţiona să se predea autorităţilor chineze în timpul escalei la Beijing. Ca şi cum i-ar fi ghicit planurile, reprezentanţii companiei Air China nu l-au lăsat să se îmbarce. A mers atunci la Ambasada Chinei din Tokyo, a forţat intrarea şi a reuşit să strecoare un bilet unui agent de securitate, în care scria: „Sunt Wu'er Kaixi, unul dintre cei mai căutaţi oameni din China şi vreau să mă predau".

Poliţia japoneză l-a reţinut câteva ore sub acuzaţia de „intrare ilegală în reprezentanţa diplomatică a Chinei". Într-un film video pe care fostul erou al Pieţii Tiananmen îl trimisese unor publicaţii nipone, el spunea că vrea „să facă în continuare presiuni asupra guvernului chinez pentru un dialog, chiar dacă acest dialog va avea loc într-un tribunal sau într-o închisoare".

O altă tentativă (eşuată) de a reveni pe teritoriul chinez a avut loc în 2009, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la demonstraţiile studenţeşti reprimate cu violenţă. Wu'er Kaixi s-a dus în Macao, fosta colonie portugheză retrocedată Chinei în 1999, cu speranţa de a fi arestat. Nu s-a întâmplat aşa, a fost retrimis în Taiwan, locul în care s-a stabilit din 1996.

În faţa „Măcelarului"

Ziua de 18 mai 1989 a fost poate cea mai grea din viaţa lui Wu'er Kaixi, după cum avea să povestească atunci când a reuşit să fugă din China. După o perioadă destul de lungă de grevă a foamei, în acea zi a obţinut să fie primit, alături de alţi lideri ai studenţilor, de premierul din acea vreme, Li Peng. Cu susţinerea lui Deng Xiaoping, Li Peng a orchestrat represiunea militară care i-a adus mai târziu porecla de „Măcelarul din Tiananmen".

Întâlnirea a avut loc la Palatul Poporului. La un moment dat, Wu'er Kaixi întrerupe „lecţia" pe care le-o ţinea Li Peng şi inversează rolurile, dictând condiţiile studenţilor pentru a pune capăt mişcării lor. Prima: partidul comunist chinez trebuie să admită „caracterul patriotic" al protestului din Piaţa Tiananmen, care oficial fusese calificat drept „tulburare".

A doua: întrevederea dintre studenţi şi Li Peng trebuie să fie transmisă la televizor. Această condiţie a fost acceptată, ceea ce a reprezentat un şoc pentru milioane de telespectatori: niciun chinez nu mai văzuse până atunci un simplu student ţinând piept puterii de la Beijing.

Parcurs sinuos

După evenimentele din Piaţa Tiananmen, Wu'er Kaixi a reuşit să fugă în Hong Kong, de unde a ajuns la Paris pentru o scurtă perioadă şi, în fine, în Statele Unite. Acolo a urmat Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard, dar fără să-şi ia licenţa. În 1996 ajunge în Taiwan, unde viaţa sa ia un cu totul alt curs după ce se căsătoreşte cu fiica unui industriaş taiwanez. Devine, la rândul său, om de afaceri şi comentator politic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite