Cosa Nostra reia legăturile cu "verii" din America
0Un raport al parlamentului italian susţine că mafia se reorientează către piaţa americană. Mafia siciliană a trimis în ultima perioadă mai multe persoane în Statele Unite, pentru a relua
Un raport al parlamentului italian susţine că mafia se reorientează către piaţa americană.
Mafia siciliană a trimis în ultima perioadă mai multe persoane în Statele Unite, pentru a relua legăturile cu "familiile" de peste Ocean, susţine un raport prezentat de Legislativul de la Roma. Legăturile dintre grupările mafiote italiene şi cele din Statele Unite au fost slăbite în anii '80, ca urmare a unui război între "familii".
Mafia siciliană se reorientează către oraşele americane, după ce în ultimele două decenii legăturile au fost întrerupte, ca urmare a unui război între Cosa Nostra din Italia şi familiile mafiote din SUA, ce s-a desfăşurat în anii "80. Un raport al parlamentului italian susţine că mafia siciliană a trimis numeroşi oameni în SUA pentru a forma alianţe cu "verii" americani.
În ciuda faptului că familiile mafiote din SUA îşi au rădăcinile în crima organizată italiană, în ultimele decenii acestea s-au separat de organizaţiile din "Cizmă". Raportul arată că mafia americană de origine italiană are în continuare un cuvânt important de spus pe piaţa narcoticelor, dar că în ultimii ani aceasta şi-a diversificat tot mai mult operaţiunile, o piaţă nouă fiind cea a pariurilor on-line.
Drumul deschis de mafioţii italieni care merg în SUA nu este însă cu sens unic. Astfel, numeroşi mafioţi din SUA revin în Italia, de unde au fost expulzaţi în anii '80. Raportul parlamentului de la Roma susţine că, în această perioadă, mafioţii din SUA, de origine siciliană, au reuşit să îşi impună controlul asupra mai multor firme de distribuţie de alimente sau de construcţii.
"Old Bridge"
Parlamentul italian a prezentat acest raport la puţin timp după ce FBI susţinuse exact aceleaşi lucruri, într-un document intitulat simbolic "Old Bridge", cu referire directă la reluarea relaţiilor transatlantice dintre grupările mafiote. Cei care au acţionat în acest caz au fost însă americanii. FBI a arestat aproximativ 80 de persoane, printre care şi actualul şef din New York, al familiei mafiote Gambino, despre care se ştia că menţine legături cu mafia siciliană.
Comisia antimafia italiană recunoaşte succesul FBI, însă consideră că, în ciuda acestor arestări, "Cosa Nostra îşi restabileşte relaţiile cu verii din Statele Unite". "Cei care trebuie să înfrângă Cosa Nostra sunt politicienii italieni", crede Angela Napoli, membru al Comisiei Anti-Mafia din parlamentul de la Roma, citată de BBC. Totuşi, aceasta deplânge faptul că se găsesc tot mai puţini oameni "curajoşi" care să depună mărturie împotriva crimelor mafiei şi că autorităţile "fac foarte puţin pentru a-i ajuta pe aceştia".
"Cei care au depus mărturie împotriva mafiei şi se află acum sub protecţia statului susţin că se simt abandonaţi. Ca o consecinţă a acestui lucru, tot mai puţini oameni sunt dispuşi să iasă în faţă şi să depună mărturie", se plânge oficialul italian.
Mafia siciliană joacă un rol important în viaţa politică şi socială italiană de aproape un secol. Debarcarea aliaţilor în Sicilia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost încununată de succes şi pentru că mafia, ce controla porturile, a colaborat la această operaţiune.