Un fost savant sovietic susţine că neurotoxina cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal a fost folosită şi într-o crimă din 1995
0Un fost savant sovietic care a dezvoltat neurotoxine din gama celui folosit împotriva fostului spion rus Serghei Skripal a declarat pentru The Guardian că o otravă similară a fost folosită în asasinarea unui om de afaceri rus în 1995.
Afirmaţiile lui Vladimir Uglev, un fost savant care se ocupa cu arme chimice în Uniunea Sovietică, contrazic oficialii ruşi care au negat că ţara lor ar fi avut vreun program de arme chimice care să fi folosit neurotoxina novichok.
„Dacă întrebaţi cine a creat substanţele cu care au fost otrăviţi Skripal şi fiica sa, este posibil să fie create chiar de propriile mele mâini. Dar este puţin probabil să aflăm acest lucru, cel puţin cu informaţiile pe care le avem la dispoziţie acum”, a spus Uglev.
Uglev este unul dintre cei trei savanţi ruşi care au confirmat existenţa unui program secret pentru arme chimice al ruşilor.
El a spus vineri că a fost interogat de poliţie imediat după asasinarea bancherului Ivan Kivelidi şi a secretarei sale în 1995. Aparent, a fost vorba de o otrăvire, iar Uglev a recunoscut substanţa ca fiind o neurotoxină sintetizată de laboratorul de stat unde lucra.
„Imediat după ce a fost analizat telefonul lui Kivelidi, investigatorul m-a chestionat pentru că substanţa fusese sintetizată la laboratorul nostru”, a spus Uglev.
Documente oficiale publicate în ziarul rus Novaya Gazeta arată că un membru al laboratorului unde lucra Uglev, Leonid Rink, a fost reţinut pentru scurt timp după ce a recunoscut că a vândut o cantitate mică dintr-o neurotoxină dezvoltată sub programul Rusiei, cu numele de cod oficial „foliant”.
Posibila vânzare a neurotoxinei către o grupare criminală în anii '90 va ridica semne de întrebare în ceea ce priveşte declaraţiile prim-ministrului britanic Theresa May care a spus că doar un stat ar fi putut orchestra atacul asupra lui Skripal.
Totuşi, Uglev susţine că neurotoxinele se deteriorează rapid iar laboratorul său nu a dezvoltat o modalitate prin care substanţa să aibă o durată de valabilitate mai mare.
El susţine, cu toate acestea, că substanţa ar putea rămâne activă pentru ceva timp: „Dacă este depozitată corespunzător, cred că ar putea otrăvi pe cineva chiar şi 50 de ani mai târziu”.
Întrebat care sunt şansele ca investigatorii britanici să găsească o legătură între novichok şi o ţară sau un laborator anume, el a spus că „şansele tind spre zero”.
Uglev a spus că ştie trei oameni care au murit în accidente în timp ce era dezvoltată neurotoxina novichok: un savant pe nume Andrei Zheleznyakov şi doi „ofiţeri care au participat la testele noastre”.
El a lucrat la Institutul de Cercetare a Chimiei Organice şi Tehnologiei din oraşul Shikhany din regiunea Saratov, între 1972 şi 1993. Uglev a spus a lucrat cu neurotoxinele din programul „foliant” pentru ultima oară în 1990. Neurotoxinele respective nu se aflau pe lista făcută publică de Rusia la semnarea Convenţiei Armelor Chimice din 1993.