Rușii amenință o mină cheie de cărbune din Ucraina. Producătorii de oțel sunt îngrijorați și spun că pierderile vor fi mari
0Forțele ruse își croiesc drum spre centrul strategic de aprovizionare din Pokrovsk, în estul Ucrainei, dar și spre o mină de cărbune cocsificabil care alimentează industria siderurgică vitală a țării.

Potrivit Reuters, trupele ruse s-au apropiat la aproximativ 12 km de Pokrovsk, copleșind apărarea întinsă a Ucrainei cu un număr și un echipament net superioare. Mii de locuitori au fugit, iar principalele legături rutiere și feroviare cu alte orașe riscă să fie întrerupte.
La aproximativ 10 km vest de centrul orașului se află o mină care produce un tip special de cărbune necesar pentru a produce cocs, un element esențial în fabricarea oțelului. A doilea după agricultură în ceea ce privește câștigurile în valută pentru Ucraina.
Conform datelor comerciale, exporturile de metale au fost în valoare de aproape 2 miliarde de dolari în primele opt luni ale acestui an, bani necesari pentru a menține Ucraina în funcțiune după doi ani și jumătate de la invazia la scară largă a Rusiei.
Oleksandr Kalenkov, șeful asociației producătorilor de oțel din Ucraina, a declarat că „pierderea minei Pokrovsk, singura sursă internă de cărbune cocsificabil, ar putea provoca scăderea producției de oțel”.
„Am putea produce până la 7,5 milioane de tone metrice de oțel până la sfârșitul anului și, pentru anul viitor, am văzut o creștere a producției la peste 10 milioane. Dar dacă pierdem Pokrovsk, atunci vom scădea la 2-3 milioane de tone”, a declarat Kalenkov pentru Reuters.
Avertismentul teribil reamintește modul în care invazia Rusiei vizează economia Ucrainei, reprezentând „o amenințare atât existențială, cât și teritorială”.
Șeful asociației Ukrkoks coke, Anatoliy Starovoit, a declarat că Ucraina a produs aproximativ 3,5 milioane de tone de cocs în 2023 și a folosit cărbune cocsificabil extras exclusiv în Pokrovsk.
„Nu știm de unde să obținem cărbune dacă Pokrovsk este confiscat. Este dificil să îl aducem prin import; astăzi nu este atât de ușor să îl aducem pe mare”, a declarat Anatoliy Starovoit, pentru Reuters.
Ucraina are mai multe porturi de mare adâncime la Marea Neagră, dar siderurgiștilor le-ar fi dificil să importe volume semnificative de cărbune din cauza riscurilor militare și pentru că porturile sunt construite mai degrabă pentru export decât pentru import.
De asemenea, acest lucru ar duce la creșterea costurilor de producție pentru producătorii de oțel, a declarat Kalenkov.
Stocuri ca măsură de precauție
Unii producători au constituit stocuri ca măsură de precauție împotriva unor posibile întreruperi ale aprovizionării.
„Am înlocuit deficitul de cărbune de pe piața locală cu materii prime importate, dar ne menținem rezervele ridicate”, a declarat ArcelorMittal Kryvyi Rih, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.
Compania face parte din ArcelorMittal S.A. (MT.LU), deschide o filă nouă, o corporație multinațională producătoare de oțel cu sediul în Luxemburg.
„Am înlocuit deficitul de pe piața locală de cărbune cu materii prime importate, dar menținem rezerve ridicate”, a declarat ArcelorMittal Kryvyi Rih, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.
Compania face parte din ArcelorMittal S.A. (MT.LU), deschide o filă nouă, o corporație multinațională producătoare de oțel cu sediul în Luxemburg.
O sursă din industria siderurgică a declarat că producătorii speră să găsească surse alternative de cărbune de cocs din alte părți ale Ucrainei în cazul în care minele din Pokrovsk vor fi ocupate, dar că importurile vor fi inevitabil necesare și vor crește costurile de producție, făcând oțelul mai puțin competitiv.
Ucraina a produs peste 4,3 milioane de tone de produse laminate din oțel în perioada ianuarie-august 2024, din care 66% au fost exportate.
Țările UE au reprezentat 72% din volumul exportat, potrivit sindicatului producătorilor de oțel.