Război în Ucraina. Luptele de stradă continuă la Severodoneţk. 31.000 de soldaţi ruşi ar fi murit de la începutul invaziei. Pierderile Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov / FOTO EPA-EFE
Harkov / FOTO EPA-EFE

Este ziua a 101-a de la declanşarea conflictului militar de pe teritoriul Ucrainei. Guvernatorul din Lugansk afirmă că forţele ucrainene au recucerit 20% din oraşul Severodoneţk.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.33 Ucraina îi acuză pe ruşi că au distrus o biserică din lemn. Zelenski: Rusia, o ţară „barbară”, trebuie exclusă din UNESCO

O biserică de lemn a unei renumite mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui nou bombardament rusesc, a declarat, sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"Artileria rusă a lovit astăzi din nou Lavra din Sviatogirsk”, în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele pe Telegram, postând un videoclip cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

El a amintit că mănăstirea a fost deja lovită săptămâna aceasta de bombardamentele ruseşti "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru”.


UPDATE 20.48 Imagini cu ultimul zbor al unui general rus înainte ca avionul său să fie doborât de o rachetă Stinger VIDEO

O filmare cu ultimele momente ale unui general rus în vârstă de 63 de ani al cărui avion, Su-25, a fost doborât de o rachetă Stinger în Luhansk pe 24 mai a fost difuzată vineri, scrie Daily Mail.

Generalul-maior Kanamat Botaşev ar fi pilotul de cel mai înalt rang ucis în Ucraina şi al 10-lea general rus mort în război.

Vestea morţii sale a apărut în publicaţia rusă Kommersant, care a relatat despre înmormântarea sa.

Continuarea aici


UPDATE 19.37 Patru soldaţi străini voluntari, ucişi în Ucraina, anunţă Legiunea Internaţională

Patru soldaţi străini voluntari au fost ucişi în lupta contra invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat sâmbătă Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei, organismul oficial al luptătorilor voluntari străini.

Legiunea a citat numele unui olandez, un australian, un german şi un francez, fără a preciza data sau circumstanţele morţii lor.

"Ne-am pierdut fraţii în luptă, dar curajul lor, memoria şi moştenirea lor ne vor inspira pentru totdeauna”, a scris Legiunea într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, afişând patru steaguri naţionale şi postând fotografii cu bărbaţii în uniformă de camuflaj şi purtând arme de calibru mic.


UPDATE 18.27 Reacţia Ucrainei după declaraţiile lui Macron: „Aceste apeluri pot umili doar Franţa”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a răspuns declaraţiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron care a spus că Rusia nu trebuie umilită astfel încât să mai poată exista o rampă diplomatică după ce încetează luptele.

„Apelurile de a evita umilirea Rusiei pot să umilească doar Franţa şi orice altă ţară care ar îndemna la aşa ceva. Deoarece Rusia se umileşte singură. Mai bine ne concentrăm cu toţii pe cum să punem Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pace şi va salva vieţi", a scris Kuleba pe Twitter.


UPDATE 17.49 Luptele de stradă continuă la Severodoneţk

Luptele de stradă" au continuat, sâmbătă, în zona industrială Severodoneţk, un oraş cheie din estul Ucrainei unde, potrivit Kievului, Moscova "îşi aruncă toată forţa” în bătălie, la mai bine de 100 de zile de la începutul războiului, notează AFP.


UPDATE 16.21 Comandantul unui regiment din Doneţk se plânge că sodaţii săi mor de foame în luptele din Ucraina

Într-un videoclip distribuit pe Telegram, comandantul regimentului 113 al Republicii Doneţk, care luptă pentru Rusia, se plânge că a fost trimis în Ucraina fără arme, medicamente sau alimente corespunzătoare, scrie The Mirror.

În videoclipul difuzat de un canal de Telegram pro-rus, publicat de The Mirror, acesta stă în faţa soldaţilor săi înarmaţi, citind de pe o foaie. El dezvăluie cum au luptat pe frontul din regiunea Herson încă din februarie „în foame şi frig”, fără medicamente sau arme corespuzătoare.


UPDATE 15.16 Ministerul britanic al Apărării: Sprijinul aerian rusesc a dus la succesele tactice la Rusiei din Donbas

Ministrul Apărării din Marea Britanie a anunţat că Rusia foloseşte pe frontul din Donbas o combinaţie de lovituri de artilerie şi bombardamente aeriene, ceea ce a dus la succesele tactice obţinute în regiune.

În evaluarea britanică publicată sâmbătă se precizează că activitatea aeriană rusă rămâne intensă deasupra teritoriului disputat din Donbas, avioanele ruseşti efectuând lovituri folosind atât muniţie ghidată, cât şi neghidată.


UDPATE 14.31 Atac cu rachete de croazieră în regiunea Odesa

Forţele ruseşti au lansat sâmbătă dimineaţă un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa, potrivit BBC.

Conform informaţiilor iniţiale, două persoane au fost rănite, a anunţat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Odesa, într-o postare pe Telegram preluată de agenţia Interfax.


UPDATE 13.23 Ucraina anunţă că de la începutul războiului au murit peste 31.000 de soldaţi ruşi. Pierderile Rusiei, conform ucrainenilor

Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi.

Au mai fost eliminate de către ucraineni 1376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale.

În ultima zi, au fost ucişi de către ucraineni 100 de soldaţi ruşi.


UPDATE 12.36 De ce nu au crezut ucrainenii că Rusia urmează să-i invadeze: „Pur şi simplu nu se lega. Ne gândeam că va fi un dezastru pentru Rusia”

Înainte ca Rusia să declanşeze invazia în Ucraina, în ciuda masărilor de trupe lângă graniţă şi a avertismentelor tot mai insistente ale serviciilor de informaţii americane, puţini oficiali ucraineni, inclusiv din cadrul serviciilor de informaţii, credeau că ameninţarea se va concretiza, arată o analiză The Guardian.

Se putea pregăti Ucraina mai bine? se întreabă unele voci din Ucraina la 100 de zile de la declanşarea războiului Rusiei în Ucraina.

Când Rusia a declanşat invazia, în zorii zilei de 24 februarie, cu rachete şi  forţe terestre avansând din mai multe direcţii, mulţi oficiali cheie ucraineni au fost aparent luaţi prin surprindere. Unii dormeau adânc când s-a întâmplat.

De săptămâni întregi se tot spunea că urmează o invazie, iar în seara precedentă, serviciile de informaţii americane şi ucrainene  primiseră informaţii ce indicau că va începe în acea noapte. Probabilitatea era de acum aproape o certitudine.

Cu toate acestea, au existat puţine eforturi de ultimă oră pentru a fortifica oraşele din apropierea graniţei sau pentru a avertiza cetăţenii să se pregătească pentru inevitabil.


UPDATE 12.33 Consilier prezidenţial ucrainean: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

Războiul cu Rusia „s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni", a prezis vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak într-un interviu pentru portalul rus de opoziţie Medusa, citat de dpa.

Acesta a citat printre factorii potenţial hotărâtori stocurile  de armament şi faptul că dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

El a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului, remarcând că unele oraşe capturate sau în care se duc încă lupte, precum Severodoneţk, pur şi simplu nu mai există.

Potrivit estimărilor sale Rusia ar fi în pierdut circa 80.000 de oameni această cifră însemnând forţe regulate, separatişti pro-ruşi şi mercenari Wagner.


UDPATE 12.10 Mărturia unui rus care nu vrea să mai lupte în Ucraina: „Eram ca nişte pisoi orbi. Nu vreau să mă întorc pentru a ucide sau a fi ucis”

Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite pe linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului. BBC a stat de vorbă cu unul dintre aceşti soldaţi.

„Nu vreau să mă întorc (n.r. - în Ucraina) pentru a ucide şi a fi ucis”, spune Serghei – nume fictiv – care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. El se află acum acasă, în Rusia, după ce a urmat un sfat juridic pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului. Serghei este doar unul dintre sutele de soldaţi ruşi despre care se ştie că au căutat astfel de sfaturi.

Continuarea aici


UPDATE 11.12 Serviciile de informaţii ucrainene sunt în legătură cu soldaţii capturaţi la Azovstal. Kievul „face tot posibilul” pentru a-i elibera

Serviciile de informaţii ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, susţine ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski.

„Ştim cu toţii că vor ajunge toţi aici, la Kiev, şi facem tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a precizat oficialul ucrainean, relatează Reuters.


UPDATE 10.01 Armata 35 de Arme Combinate a Rusiei, decimată în pădurile din Izium din cauza comandanţilor incompetenţi. Ce spune ultimul raport al ISW

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat în cadrul unei întâlniri cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a avut loc vineri că forţele ruse vor „accelera” ofensiva din Ucraina, dar probabilitatea ca forţele ruse să fie capabile să facă acest lucru, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Ramzan Kadîrov a afirmat că Şoigu a „identificat noi sarcini" care vor spori eficienţa manevrelor ofensive ruseşti şi vor îmbunătăţi tacticile ruseşti, dar nu a precizat ce sarcini vor întreprinde forţele ruseşti pentru a-şi accelera ritmul. Şoigu a susţinut anterior, la 24 mai, că forţele ruseşti progresează lent în estul Ucrainei pentru a evita victimele civile.

Continuarea aici
 


UPDATE 08.44 Macron i-a transmis lui Putin că a făcut o greşeală „istorică”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că a comis o "greşeală istorică şi fundamentală" prin invadarea Ucrainei, iar acum această decizie l-a "izolat" de restul lumii.

"Eu cred, şi i-am spus-o, că a făcut o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a spus Macron, într-un interviu pentru presa franceză.


UPDATE 07.51 Ucraina a semnat un acord cu compania nucleară americană Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil atomic şi oprirea dependenţei de Rusia

Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei ţării de livrările din Rusia, a anunţat vineri compania nucleară de stat a Ucrainei, transmite Reuters.

Acordul creşte, de asemenea, numărul de noi unităţi nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina la nouă faţă de cinci cât era prevăzut anterior, iar compania va înfiinţa un centru de inginerie în ţară.

Ucraina are patru centrale nucleare în funcţiune, dintre care cea mai mare, la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.


UPDATE 06:40 Ruşii îşi consolidează forţele pentru un nou atac asupra oraşului Sloviansk, afirmă Statul Major al armatei ucrainene

Armata ucraineană spune că unităţile ruse se consolidează în apropiere de Sloviansk, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva către oraşul din est. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean, reltează CNN.

Statul Major General ucrainean a transmis vineri că ruşii concentrează o forţă de până la 20 de batalioane în zonă. Ruşii au încercat să lanseze un atac asupra a două oraşe la nord şi nord-vest de Sloviansk – Barvinkove şi Sviatohirsk – dar nu au reuşit, a spus Statul Major, relatează news.ro.


UPDATE 05.31 ONU - 14 milioane de ucraineni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din luna februarie

Aproximativ 14 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, a declarat vineri coordonatorul de criză al Naţiunilor Unite pentru Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian. Într-o declaraţie publicată în cea de-a 100-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, Awad a vorbit despre ucrainenii strămutaţi, descriind „amploarea şi viteza deplasării lor, nemainîntâlnite în istorie”.


UPDATE 03:22 Apărarea Ucrainei este principalul nostru obiectiv, afirmă noul ambasador al SUA la Kiev

Noul ambasador SUA la Kiev, Bridget Brink a declarat pentru BBC că întregul obiectiv al SUA este "să ajute Ucraina să se apere şi să descurajeze agresiunea rusă". Brink a mai adăugat că SUA au primit asigurări din partea preşedintelui Zelenski că "sistemele nu vor fi folosite împotriva ţintelor ruşilor de pe teritoriul rus". 


UPDATE 02.11 Un jurnalist rus a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat războiul

Ucraina i-a acordat unui cetăţean rus cetăţenia după ce acesta a denunţat invazia Ucraineni de către conducerea de la Kremlin. Ruşii au vrut să îl aresteze pe Alexander Nevzorov după ce acesta a postat pe internet informaţii despre atacul asupra unei maternităţi din Mariupol. Nevzorov a fugit din Rusia împreună cu familia din luna martie, iar acum ruşii îl acuză că a răspândit informaţii false despre activitatea lor pe teritoriul ucrainean. 


UPDATE 01.12 Unele trupe ruseşti nu vor să lupte, afirmă Serhiy Haidai

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a afirmat că armata rusă a pierdut mult echipament şi personal militar în oraşul Severodoneţk, pe care l-au cucerit în proporţie de 70%. Acesta a adăugat că luptătorii din Republica Populară Doneţk (autoproclamaţi) refuză să lupte pentru Republica Populară Lugansk (autoproclamată). 


UPDATE 01:00 Forţele ucrainene au recucerit 20% din oraşul Severodoneţk, afirmă guvernatorul din Lugansk

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a transmis pentru televiziunea naţională că forţele armate au reuşit să îi împingă pe ruşi înapoi cu aproximativ 20% din teritoriul pe care aceştia l-au cucerit în oraşul Severodoneţk.

„Dacă înainte situaţia era dificilă, procentul [deţinut de Rusia] fiind undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%” , a declarat Haidai.


UPDATE 00:00 Putin afirmă că Rusia nu stă în calea exporturilor de cereale ale Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu stă în calea exporturilor ucrainene de cereale. Acesta a calificat acuzaţiile drept o cacealma, în timpul unui interviu acordat unui post de televiziune de stat rusesc. 

„Este o cacealma. Şi vă voi explica de ce. Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de grâu pe an. Ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Este vorba de doar 2,5%”, a declarat Putin.


UPDATE 23.12 Erdogan a discutat cu Stoltenberg despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică, vineri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referitoare la solicitările Suediei şi Finlandei de a intra în NATO, relatează news.ro.

Preşedintele Erdogan a declarat că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe "motive legitime", conform unei declaraţii transmise de Departamentul de comunicare al Preşedinţiei. El a subliniat, de asemenea, că ambele ţări ar trebui să spună clar că au încetat să sprijine "terorismul", că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă, mai scrie în document.


UPDATE 22.37 Berna respinge cererea Danemarcei de a trimite transportoare blindate de trupe în Ucraina

Guvernul elveţian a respins cererea Danemarcei de a trimite transportoare blindate  de trupe în Ucraina. Danemarca a cerut Bernei să transfere în Ucraina 22 de transportoare blindate Piranha II, fabricate în Elveţia. Legea elveţiană privind materialul de război, cunoscută şi sub numele de "legea neutralităţii" interzice transferul de sisteme de armament, muniţie şi alte materiale de război fabricate pe teritoriul Elveţiei către ţări implicate în conflicte internaţionale.


UPDATE 21.20 Elitele economice ruse, despre calculele lui Putin într-un potenţial război de uzură în Ucraina: „Crede că va avea câştig de cauză pe termen lung”

Preşedintele rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru un război lung de uzură în  Ucraina şi va fi neînduplecat în efortul de a folosi arme economice precum blocada exporturilor de grâu pentru a şubrezi sprijinul occidental pentru Kiev, consideră membri ai elitei economice din Rusia, relatează Washington Post.

Putin „crede că Occidentul va deveni epuizat”, a dezvăluit un miliardar rus bine conectat, vorbind sub rezerva anonimatului de teama represaliilor. Putin nu s-a aşteptat la răspunsul iniţial puternic şi unit al Occidentului, iar în prezent „încearcă să reconfigureze situaţia. Crede că pe termen lung va avea câştig de cauză”. Liderii occidentali sunt vulnerabili la ciclurile electorale, de aceea Putin îşi pune încrederea că „opinia publică se va schimba într-o bună zi”.


UPDATE 20.45 Joe Biden: Revine Ucrainei decizia de a ceda sau nu teritorii

"Încă de la început am spus, şi nu toată lumea a fost de acord cu mine, că nimic nu va fi decis despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Eu nu le voi spune ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă'', a afirmat Biden.


UPDATE 20.30 Momentul în care ruşi ce filmau un atac cu rachete termobarice fug de artileria soldaţilor ucraineni

Imagini care surprind o contralovitură a artileriei ucrainene asupra unei baterii de rachete termobarice care lansa un atac au fost publicate pe reţelele sociale. La acel moment o echipă video a ruşilor filma un material.

captura

UPDATE 18.15 Ce zone controlează Rusia în Ucraina, după 100 de zile de la invazie

Zonele din Ucraina care au căzut în mâinile ruşilor, dar şi cele eliberate, au fost prezentate vineri într-un grafic publicat pe Twitter de canalul NEXTA.

Cu roşu sunt marcate teritoriile ocupate de armata rusă, iar cu verde, teritoriile care au fost eliberate de forţele ucrainene de-a lungul celor 100 de zile de război

UPDATE 18.10 Cum arată acum „oraşul-fantomă” Mariupol: „În Rusia, ei numesc asta ajutor pentru locuitori” 

Oraşul-port Mariupol, aflat acum sub ocupaţie rusă, după ce timp de trei luni a fost supus unor atacuri neîncetate, arată în prezent ca un oraş-fantomă, conform unei înregistrări video publicate vineri, 3 mai, de către Nexta TV.

UPDATE 18.00 Poliţia ucraineană a primit zeci de plângeri cu privire la acuzaţiile de violenţă sexuală din partea soldaţilor ruşi 

Poliţia ucraineană a primit aproximativ 50 de plângeri şi a deschis 16 anchete penale cu privire la acuzaţiile de violenţă sexuală din partea soldaţilor ruşi la adresa civililor ucraineni, a declarat, vineri, ministrul adjunct de Interne al Ucrainei, relatează Reuters.

”În ceea ce priveşte violenţa sexuală împotriva populaţiei civile, acesta este un subiect foarte dificil despre care, de regulă, victimele nu vor să vorbească, din cauza fricii şi durerii pe care le-au trăit... vor să uite cât mai curând posibil”, a subliniat ministrul adjunct de Interne al Ucrainei, Katerina Pavlicienko

UPDATE 17.20 Ministerul rus al Apărării acuză Marea Britanie că ajută Ucraina să ”regizeze videoclipuri”

Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Marea Britanie că ia parte la propaganda Ucrainei, ajutându-i pe ucraineni să ”regizeze videoclipuri”. Rusia susţine că videoclipurile au fost filmate în estul Ucrainei şi arată forţele ucrainene folosind arme occidentale care sunt ”foarte eficiente” în bătălii false.

Ministerul a însoţit declaraţia cu înregistrări video, care ar fi arătat ”filmuleţele” în timp ce erau realizate.

UPDATE 16.15 Mesajul lui Zelenski, la 100 de zile de la declanşarea războiului în Ucraina: „Victoria va fi a noastră”

Liderul ucrainean a subliniat că cel mai important aspect îl reprezintă prezenţa populaţiei ţării.

”Oamenii noştri sunt aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile. Victoria va fi a noastră. Slavă Ucrainei”, a spus el.


UPDATE 15.40 Cum încearcă ruşii să prelungească războiul

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat că Rusia procedează la construcţia de poziţii defensive în Herson, în încercarea de a duce războiul într-o „fază prelungită”, relatează The Guardian.

Oleksii Reznikov a declarat în cadrul unei intervenţii video la forumul Globsex 2022 de la Bratislava că „Kremlinul încearcă să ducă războiul într-o fază prelungită” clădind poziţii de apărare stratificate în regiunile ocupate din sudul ţării.

„În loc să avanseze armatele rusiei construiesc linii de apărare în straturi” în zonele ocupate din sudul Ucrainei, în special în Herson”, a subliniat el.


UPDATE 15.29 Bilanţul distrugerilor provocate de Putin în 100 de zile de război

 De o sută de zile încoace, Ucraina trece printr-un coşmar de neimaginat în secolul XX în Europa, cu zeci de mii de persoane ucise de rachetele ruseşti şi alte milioane fugite din calea lor, cu pierderi teritoriale însemnate şi economice grave care nu afectează doar ţara invadată de soldaţii lui Vladimir Putin, dar şi o bună parte a lumii.

Cadavre umane pe străzi, adăposturi civile bombardate, uzine distruse, haos în gări... Aceste scene reflectă doar o mică parte din imaginea de ansamblu a celui mai atroce conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În contextul împlinirii a 100 de zile de la declanşarea noii agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei, AFP prezintă un bilanţ asupra distrugerilor provocate de Vladimir Putin doar din ambiţia de a prelungi supravieţuirea regimului său dictatorial.

UPDATE 15.27 Colonelul în rezervă al forţelor aeriene ale SUA, Cedric Leighton, a explicat pentru CNN că pentru a cuceri regiunea Donbas, un obiectiv al războiului dus în Ucraina, Rusia ar trebui să poată încercui forţele ucrainene şi un punct crucial al acestui efort este să controlul asupra Severodoneţk aflat în nord.

În acest moment, forţele ruse au control asupra unei linii ce porneşte din Harkov (nord-est) şi coboară spre Harkov (în sud) şi de-a lungul ei se duc lupte care contează pentru Donbas, a explicat expertul militar pentru CNN.

Pe de altă parte, forţele ucrainene care încă îşi apără poziţiile în Severodoneţk au o fereastră limitată de oportunitate pentru a se retrage deoarece ar avea mari probleme dacă ar fi încercuite, riscând să piardă o porţiune critică a armatei în est.

UPDATE 12.42 Armata ucraineană a afirmat vineri că a izbutit să-şi păstreze poziţiile la Severodoneţk, oraş strategic important situat în estul Ucrainei, în regiunea Lugansk, în cursul nopţii.

„Luptele continuă în centrul oraşului Severodoneţk" , a menţionat Statul Major al forţelor armate ucrainene în raportul său zilnic asupra desfăşurării situaţiei de pe front, spunând că armata rusă atacă continuu poziţiile ucrainene din oraş, precum şi în suburbiile acestuia Borivsk şi Ustinovka şi în oraşul Lisiceansk de peste râul Siverski Doneţ. 

Armata Roşie continuă să tragă asupra poziţiilor ucrainene şi a infrastructurii civile, iar avioanele de asalt au lansat bombardamente aeriene la Severodoneţk. 

De asemenea, înaltul comandament ucrainean menţionează atacuri aeriene asupra localităţii Mirna Dolina şi încercări fără succes de a lua cu asalt localităţile vecine Metiolkina şi Bilohorivka. 

Tentativele trupelor ruse de a separa Severodoneţk de liniile de aprovizionare din vest prin bombardarea zonei din jurul Bahmut nu au avut succes, conform raportului ucrainean. 

UPDATE 12.23 Jurnaliştilor mediei de stat din Rusia li s-a cerut să nu pomenească şi să nu pună în discuţie în niciun fel faptul că s-au împlinit 100 de zile de la invazia în Ucraina, Kremlinul fiind preocupat că asta ar putea evidenţia eşecurile războiului său, potrivit portalului Meduza, preluat de Insider.

UPDATE 12.11 Procurorii care investighează cazuri cu privire la crimele de război din Ucraina examinează, de asemenea, acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia de la începutul invaziei, deoarece încearcă să argmenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, pentru Reuters.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova, care supraveghează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat că există ”peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.

”Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid”, a declarat Venediktova pentru Reuters.

Ea a spus că, pe fondul haosului şi distrugerii provocate de atacul Moscovei, concentrarea pe deportarea copiilor a oferit cea mai bună modalitate de a asigura dovezile necesare pentru conformarea cu definiţia legală a genocidului.

”De aceea, acest transfer forţat al copiilor este foarte important pentru noi”, a subliniat ea.

Venediktova a refuzat să ofere un număr exact al victimelor care fost transferate forţat. Cu toate acestea, însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, a declarat la mijlocul lunii mai că Rusia a relocat peste 210.000 de copii în timpul conflictului, din cei peste 1,2 milioane de ucraineni despre care Kievul a spus că au fost deportaţi împotriva voinţei lor.

Procurorul general ucrainean a mai precizat că investigaţiile pentru construirea unui caz de genocid – care acoperă deportarea forţată a copiilor şi alte acte – vizează zone din nordul Ucrainei până la Nikoalev şi Herson, în sudul ţării. Cu toate acestea, adunarea dovezilor este complicată de război, a menţionat ea.

UPDATE 11.45 Rusia obţine un ”succes tactic în Donbas” şi ”controlează mai mult de 90% din regiunea separatistă Lugansk”, anunţă, joi, Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informaţii, în contextul în care au trecut 100 de zile de la invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie.

După ce forţele ruse eu eşuat să îşi îndeplinească obiectivele iniţiale de a ocupa Kievul şi centrele guvernamentale ucrainene, Rusia şi-a adaptat operaţiunea militară cu scopul de a se concentra asupra Donbasului, se arată în raport.

”Rusia obţine în prezent succes tactic în Donbas”, forţele ruse menţin operaţiunea ofensivă şi în prezent ”par să deţină iniţiativa faţă de opoziţia ucraineană”, se mai arată în raport.

UPDATE 11.22 După 100 zile de război în care aşteptările unei cuceriri rapide au fost succedate de rezistenţa şi apoi retragerea rusă, ca în cele din urma ofensiva Moscovei să devină una mai solidă şi concentrată în estul Ucrainei, cinci potenţiale scenarii, care nu sunt mutual exclusive, ar putea fi plauzibile, scrie BBC.

UPDATE 08.02 Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite în linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului. Un astfel de soldat a declarat, pentru BBC, că nu vrea să se întoarcă pentru a „ucide şi a fi ucis”.

„Nu vreau să mă întorc [în Ucraina] pentru a ucide şi a fi ucis”, declară, pentru BBC, un soldat rus care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. 

El se află acum acasă, în Rusia, după ce a urmat un sfat juridic pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului.  

Potrivit BBC, Serghei este doar unul dintre sutele de soldaţi ruşi despre care se ştie că au căutat astfel de sfaturi. 

Serghei spune că este traumatizat de experienţa sa din Ucraina. 

„Credeam că suntem armata rusă, cea mai super-duioasă din lume”, spune tânărul cu amărăciune, afirmând că se aştepta de ei să opereze fără nici măcar echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, spune el. 

„Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?”, a mai afirmat tânărul.  

Serghei s-a înrolat în armată în calitate de recrutat, dar, după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional de doi ani, care îi va oferi şi un salariu. 

 În ianuarie, Serghei a fost trimis în apropierea graniţei cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus că vor fi exerciţii militare. O lună mai târziu - 24 februarie, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia - i s-a spus să treacă graniţa. Aproape imediat, unitatea sa s-a trezit atacată. 

În timp ce se opreau pentru seară într-o fermă abandonată, comandantul lor a spus: „Ei bine, după cum v-aţi dat seama până acum, nu este o glumă.” 

Sergey spune că a fost complet şocat. 

UPDATE 07.42 Militarii ruşi au ucis, joi, trei civili şi au rănit alţi nouă în regiunea Doneţk, transmite Ukrinform.

"Pe 2 iunie, ruşii au ucis trei civili în regiunea Doneţk: doi în Avdiivka şi unul în Staryi Karavan. Alte nouă persoane au fost rănite", a postat pe Telegram şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kyrylenko. 

În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol şi Volnovakha, a precizat el. 

După cum s-a raportat, trupele ruseşti încearcă să stabilească un control deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, dar acest obiectiv nu a fost atins până în prezent. 

UPDATE 07.28 Telespectatorii din Rusia văd doar versiunea Kremlinului despre evenimentele din Ucraina, transmite BBC, care a realizat o analiză care relevă cum s-a modificat în presa rusească acoperirea evenimentelor din Ucraina.

BBC a realizat o monitorizare despre ”cum a relatat televiziunea rusă cele 100 de zile de conflict”. 

”Telespectatorii din Rusia văd doar versiunea Kremlinului despre evenimentele din Ucraina. La începutul invaziei, nici măcar nu li s-a spus că este vorba de un război”, transmite BBC. 

Între timp, narativul s-a schimbat. 

”Acum, talk-show-urile stridente care domină programele spun în mod repetat că Moscova se confruntă cu un al Treilea Război Mondial cu Occidentul”, mai relevă analiza BBC.  

UPDATE 07.27 Ţările occidentale trebuie să se pregătească ”pentru un război de uzură” pe ”termen lung” în Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi, la Washington, după întâlnirea sa cu preşedintele american Joe Biden, potrivit Le Figaro.

”Trebuie să fim pregătiţi pentru termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit, joi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă, în contextul în care alianţa are în vedere paşii următori în războiul din Ucraina.  

UPDATE 07.25 Peste 48.000 de copii s-au născut în Ucraina, de la începutul războiului, anunţă Ministerul Sănătăţii, citat de The Kiev Independent. De asemenea, de la începutul crizei, peste 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în ţări ale UE.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a precizat, într-o declaraţie de joi, că peste 48.000 de copii s-au născut în Ucraina, de la începutul războiului. 

Cei mai mulţi copii s-au născut în regiunile Lviv, Dnipropetrovsk şi Odesa începând cu 24 februarie. 

Totodată, autorităţile anunţă că peste 5,3 milioane de ucraineni s-au refugiat în UE, începând cu 24 februarie. 

Potrivit Frontex, agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, în ultima vreme s-au întors în Ucraina mai multe persoane decât cele care au părăsit ţara. 

În perioada 25-31 mai, aproape 260.000 de ucraineni au părăsit ţările UE. În total, 2,3 milioane de ucraineni s-au întors în Ucraina de la începutul războiului.  

UPDATE 05:15 În cele din urmă lumea renunţă la petrolul rusesc, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că, în cele din urmă, ”lumea renunţă la petrolul rusesc”, referindu-se la al şaselea pachet de sancţiuni pe care UE l-a anunţat împotriva Rusiei.

”Realizarea acestui lucru este foarte dificilă”, afirmă preşedintele. ”Uniunea Europeană se îndreaptă treptat către punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Sincer, realizarea acestui lucru este foarte dificilă. Pentru că acest pachet de sancţiuni se referă în primul rând la petrol. În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.  

UPDATE 04:00 Zelenski spune că trupele ucrainene au unele succese în luptele de la Severodoneţk

Trupele ucrainene reuşesc să reziste atacurilor ruse din jurul oraşului Severodoneţk. Zelenski a transmis, în timpul discursului de joi noapte, că luptătorii ucraineni au un oarecare succes în bătăliile care se dau în regiunea de est a Donbasului. 

”Situaţia din Donbas nu s-a schimbat semnificativ în decurs de o zi. Am avut unele succese în luptele din Severodonetsk. Dar este prea devreme pentru a ne pronunţa. Situaţia de acolo este cea mai grea acum. La fel ca şi în oraşele şi comunităţile din apropiere - Lysychansk, Bakhmut şi altele. Multe oraşe se confruntă cu un puternic atac rusesc”, a afirmat preşedintele.

UPDATE 02:00 Rusia e pregătită să garanteze siguranţa navelor care transportă cereale din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a transmis joi că vasele care părăsesc porturile de la Marea Neagră din Ucraina, în care sunt transportate cereale, vor beneficia de coridoare umanitare prin care se va garanta siguranţa acestora. 

UPDATE 00:00 Forţele ucrainene spun că au înregistrat progrese în ofensiva din sudul ţării

Unitatea de apărare teritorialî Azoz Dnipro a postat un mesaj pe Telegram prin care transmite faptul că se fac progrese semnificative în regiunea sudică Herson, ocupată de forţele ruse. 

„În regiunea Herson, forţele armate au eliberat 8 kilometri de teritoriu ocupat”, a transmis Azoz Dnipro.

Administraţia prorusă din regiunea Zaporojie vrea să preia controlul resurselor şi infrastructurii ucrainene

Administraţia prorusă de la Zaporojie a anunţat că va prelua controlul asupra proprietăţilor statului ucrainean. 

„Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în chestiune a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii”, a scris pe Telegram Vladimir Rogov.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri