Pandemia de COVID-19. Medici şi politicieni francezi critică procesul de vaccinare prea lent. Franţa a vaccinat doar 200 de persoane!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar patru francezi din zece vor să se vaccineze împotriva COVID-19
Doar patru francezi din zece vor să se vaccineze împotriva COVID-19

Politicieni şi medici francezi şi-au exprimat miercuri regretul cu privire la campania de vaccinare ce se derulează deja în Franţa şi pe care o consideră prea lentă prin comparaţie cu campaniile similare din alte ţări europene. După primele patru zile, mai puţin de 200 de persoane au fost vaccinate, în timp ce obiectivul este ca până la sfârşitul lui februarie numărul celor vaccinaţi să ajungă la 1 milion.

"Germania a vaccinat deja peste 42.000 de persoane, Regatul Unit a ajuns la 900.000 de vaccinări iar în Franţa s-au înregistrat mai puţin de 200! După măşti, teste şi izolare, un nou eşec ar fi teribil", a susţinut senatorul Bruno Retailleau (dreapta) într-un mesaj postat pe Twitter prin care solicită guvernului "să publice calendarul de vaccinare al caselor de bătrâni pentru fiecare departament în parte".

Strategia prudentă a guvernului "nu este adaptată la o situaţie care este foarte periculoasă", a subliniat într-o alocuţiune la radio Europe 1 Axel Kahn, preşedintele Ligii Naţionale franceze împotriva Cancerului, chiar dacă, a adăugat el, între 30% şi 35% dintre francezi sunt "vaccino-sceptici".

Axel Kahn a lansat un apel pentru strategii care să ţintească "persoanele teribil de ezitante".

"Cu siguranţă că trebuie să le aducem adevărul şi transparenţa, însă în egală măsură şi entuziasmul", a adăugat cercetătorul care a reproşat executivului francez că "înaintează cu paşi prea mici".

Cu această atitudine, "de fapt îi vom convinge că, dacă lucrurile merg atât de lent, este pentru că nici noi nu suntem siguri (ce facem) şi că ar putea exista un pericol", a observat el.

"Trebuie să protejăm poporul francez şi persoanele fragile. Iar vaccinarea îngrijitorilor trebuie să fie prioritară", a adăugat geneticianul care a susţinut că este hotărât să se vaccineze la rândul său, "cât mai repede cu putinţă".

Pe canalul CNEWS, profesorul Philippe Juvin, şeful Departamentului de primiri urgenţe de la spitalul Georges Pompidou, a subliniat că Franţa "nu dispune de o strategie vaccinală". "În ceea ce mă priveşte, mi-ar plăcea să mă vaccinez pentru a da un exemplu şi pentru a le spune oamenilor: nu murim de la vaccin ci de la Covid, iar atunci când nu murim facem forme grave care sunt foarte invalidante".

Francezii, printre cei mai reticenţi cetăţeni din lume la propunerea vaccinării anti-COVID

Doar patru francezi din zece vor să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit unui sondaj difuzat marţi şi care plasează Franţa pe primul loc printre ţărilor refractare, devansând Rusia şi Africa de Sud, informează AFP.

Franţa, unde campania de vaccinare tocmai a început, 40% dintre persoanele intervievate ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit acestui studiu al Ipsos Global Advisor, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Procentul este mult mai mic în raport cu sondajul lor precedent publicat în octombrie, când 54% dintre francezi erau dispuşi să se vaccineze, şi mai ales în raport cu sondajul din august, când 59% de francezi doreau să se vaccineze.

Franţa nu este singura ţară în care intenţia populaţiei de a se vaccina este relativ scăzută. Astfel, potrivit sondajului Ipsos Global Advisor, doar 43% dintre ruşi sunt gata să se vaccineze şi doar 53% dintre sud-africani. Urmează Japonia (60%), Italia şi Spania (62%), apoi Germania (65%).

La polul opus, China se află în fruntea ţărilor unde persoanele intervievate sunt cel mai dispuse să se vaccineze (80%), devansând Brazilia (78%) şi Regatul Unit (77%), aceasta din urmă începându-şi campania de vaccinare pe 8 decembrie.

SUA, unde a demarat o imensă campanie de vaccinare, sunt singura ţară unde intenţia de vaccinare este în creştere: 69% în prezent, comparativ cu 64% în octombrie.

În ţările participante la sondaj, motivul principal al refractarilor este frica faţă de efectele secundare (80% în Coreea de Sud, 76% în Japonia şi 72% în Franţa). Dubiile asupra eficienţei constituie a doua cauză în numeroase ţări.

Vine apoi opoziţia generală faţă de vaccinuri, pe care o manifestă circa un sfert din populaţia intervievată în Rusia (26%) şi în Africa de Sud (23%), însă mai puţin de 10% în Coreea de Sud (7%), Japonia (8%) şi China (9%). În Franţa, 14% dintre persoanele intervievate s-au declarat anti-vaccinuri în general.

Sondajul a fost realizat în 15 ţări pe o platformă online a Ipsos Global Advisor, în perioada 17-20 decembrie, pe un eşantion de 13.542 de adulţi, cu vârste între 18 şi 74 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite