Ucrainenii au lovit cu drone o uzină siderurgică din Rusia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui atac cu drone ucrainene, un incendiu de proporții a izbucnit la o importantă uzină siderurgică din Rusia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat sâmbătă o sursă de la Kiev, la marcarea a doi ani de la invazia rusă pe scară largă din Ucraina, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Explozie la o uzină din Rusia în urma unui atac cu drone FOTO Captură Video
Explozie la o uzină din Rusia în urma unui atac cu drone FOTO Captură Video

Guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia a spus că uzina se află în oraşul Lipeţk, la aproximativ de 400 km nord de graniţa cu Ucraina şi e responsabilă de 18% din producţia rusă de oţel.

El a precizat că un incendiu provocat probabil de un atac cu drone a fost stins la uzină, care e operată de producătorul rus de oţel Novolipeţk (NLMK), şi că nu au existat victime.

Sursa ucraineană a declarat pentru Reuters că explozia este rezultatul unei operaţiuni comune a serviciilor de informaţii militare GUR, respectiv serviciului de securitate SBU și că în urma atacului a izbucnit un incendiu major, iar personalul a fost evacuat.

„Materiile prime ale acestei întreprinderi sunt folosite pentru fabricarea de rachete, artilerie, drone ruseşti. Prin urmare, ea este un obiectiv legitim pentru Ucraina", a spus sursa, fără a preciza amplasamentul uzinei.

Într-un video postat pe reţelele de socializare prezentat ca fiind din Lipeţk se pot vedea o explozie şi flăcări care luminează cerul nopţii.

NLMK a precizat pe reţelele de socializare că incendiul a izbucnit la ora 01:40 (22:40 GMT vineri). Compania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Fabrica din Lipeţk este specializată în oţel laminat, producând 80% din produsele din oţel ale NLMK.

Atacurile ucrainene cu drone asupra ţintelor militare şi industriale ruseşti au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, lovind în special instalaţii petroliere despre care Kievul spune că sunt vitale pentru efortul de război rusesc.

De cealaltă parte, autorităţile ruse au transmis că drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Lipeţk, Kursk şi Tula în cursul nopţii.

Dronă rusească, prăbușită peste un bloc de apartamente din Odessa

O persoană a murit şi cel puţin alte trei au fost grav rănite vineri seara în oraşul Odessa din sudul Ucrainei, după ce o dronă rusească s-a prăbuşit peste un bloc de apartamente, au declarat autorităţile locale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Drona a fost doborâtă de forţele ucrainene, împreună cu alte patru aparate de zbor similare, distruse în noaptea de vineri spre sâmbătă în regiunea Odessa, a precizat armata ucraineană.

„Una dintre dronele doborâte s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din Odessa, provocând distrugeri şi un incendiu. Deşi focul a fost stins rapid, unul dintre apartamente a fost complet distrus", se arată într-un mesaj al Forţelor de Apărare ucrainene pe reţeaua socială Telegram.

Proprietarul apartamentului a murit, dar "echipele de salvare au reuşit să-i scoată soţia de sub dărâmături", iar alţi doi locuitori ai unei case din apropiere au fost duşi la spital, unii cu arsuri, au declarat forţele ucrainene.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regional Oleg Kiper a confirmat că trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost descoperit la faţa locului.

O femeie în vârstă de 72 de ani a fost prinsă "sub dărâmături timp de aproape două ore" şi a suferit arsuri grave şi fracturi, a spus Kiper.

Potrivit guvernatorului, o mamă şi o fiică au fost spitalizate în "stare gravă".

În cursul zilei de vineri, trei persoane au fost ucise după ce o altă dronă rusească s-a prăbuşit asupra unei clădiri industriale, potrivit armatei ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite