Ucraina afirmă că a doborât un avion rusesc de spionaj | VIDEO

0
Publicat:

Forțele aeriene ucrainene au declarat vineri seara că au doborât un avion rusesc de detectare și supraveghere radar deasupra Mării Azov, în timp ce Ucraina intră cu forțe slăbite în al treilea an de război, notează AFP, scrie Agerpres.

Avion de spionaj A-50U FOTO: Free Wind 2014/Shutterstock
Avion de spionaj A-50U FOTO: Free Wind 2014/Shutterstock

Rusia nu a comentat, dar autorităţile regiunii Krasnodar, apropiată de Ucraina în sudul ţării, au indicat că serviciile de salvare se îndreaptă spre locul prăbuşirii unui avion.

„Datorită unei operaţiuni comune a serviciului de informaţii al Ministerului Apărării şi forţelor aeriene ucrainene, un alt avion rusesc valoros A-50U a fost doborât deasupra Mării Azov”, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Distrugerea în zbor a aeronavei A-50U este o nouă lovitură gravă pentru potenţialul şi capacităţile Moscovei”, a adăugat acesta.

A50 este un aparat similar cu AWACS (Airborne Warning and Control System) din ţările NATO. Ambele sisteme sunt uşor de recunoscut după radarul mare ataşat deasupra fuselajului lor. Potrivit datelor companiei private britanice de informaţii Janes, ruşii aveau zece modele mai vechi şi şapte mai moderne (A-50U), recent renovate şi intrate în serviciu.

AFP nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Înregistrări video pe reţelele sociale prezintă mai multe fulgere de lumină puternică pe cer într-o noapte întunecată, apoi un incendiu mare în ceea ce pare a fi o zonă rurală.

Ucraina a anunţat în ianuarie că a doborât un avion de acest tip în aceeaşi zonă.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite