LIVE TEXT | Război în Ucraina. Secretarul general al NATO: Nu trebuie să subestimăm Rusia

0

Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ucraina a făcut progrese semnificative război, dar nu trebuie să subestimăm Rusia care continuă să atace orașele și infrastructura critică a țării, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sistemul Patriot sperie rușii
Sistemul Patriot sperie rușii

UPDATE 19.07 Bătălia pentru Bahmut: cum combină soldații ucraineni vechea artilerie sovietică cu războiul inovator pentru a-i opri pe ruși

De-a lungul frontului din est, în centre de comandă subterane mascate de uși metalice, soldații ucraineni dirijează focul de artilerie încercând cu disperare să frâneze avansul rusesc asupra orașului Bahmut. Mediul lor de luptă este un teren de testare în mărime naturală pentru războiul inovator al secolului XXI, scrie CNN.

Adăpostiți într-un subsol din estul Ucrainei, tinerii militari ucraineni stau la o masă lungă pe care se află mai multe laptopuri, urmărind atent ce se întâmplă pe un ecran aflat în fața lor, relatează CNN.

În cadru apar siluete negre pe un vârf de deal într-un peisaj mohorât de iarnă, care la un moment dat par să intre în panică și o rup la fugă. Este o transmisiune video live de la o mică dronă ucraineană aflată la câțiva kilometri distanță – ce servește ca mijloc de supraveghere pentru echipele ucrainene de artilerie care încearcă să-i ucidă pe soldații ruși refugiați în tranșee. Detalii aici

UPDATE 18.54 Șeful spionilor Kremlinului a discutat cu omologul american despre situația din Ucraina

Şeful serviciului de informaţii externe ale Rusiei (SVR), a declarat că a discutat cu directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA despre probleme nucleare şi despre Ucraina.

Narîşkin şi Burns, care s-au întâlnit la Ankara pe 14 noiembrie, sunt responsabilii rus şi american de rangul cel mai înalt care s-au aflat faţă în faţă de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Rusia nu a comentat anterior despre ce s-a discutat, afirmând că este un subiect sensibil. Washingtonul a declarat că Burns a transmis un avertisment cu privire la consecinţele oricărei utilizări a armei nucleare de către Rusia, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 17.54 Reacția lui Kadîrov după ce Papa Francisc a spus că soldații ceceni din Ucraina sunt printre „cei mai cruzi”

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a reacționat la cuvintele Papei Francisc, care i-a numit pe ceceni și buriați „cei mai cruzi” participanți la războiul din Ucraina. Răspunsul lui Kadîrov, pe Telegram, a fost preluat de Meduza.

„Este păcat pentru o personalitate religioasă de renume mondial să nu știe despre atitudinea musulmanilor față de inamic”, a scris Kadîrov, adăugând că îl consideră pe pontif „o victimă a propagandei și a perseverenței presei străine”. Detalii aici

UPDATE 16.53 Rusia a pierdut circa 160 de generali și colonei, de la începutul războiului din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a pierdut peste 1.500 de ofițeri militari, inclusiv aproape 160 de generali și colonei, de când a ordonat invazia Ucrainei în urmă cu peste nouă luni, potrivit unui bilanț citat de The Independent.

Kremlinul a fost reticent în declarațiile sale publice cu privire la amploarea pierderilor militare din Ucraina, cea mai recentă cifră oficială de 5.397 – dată în septembrie de ministrul rus al apărării Serghei Şoigu – fiind semnificativ mai mică decât estimările occidentale. Detalii aici

UPDATE 15.59 Motivele pentru care rezerviștii ruși suferă pierderi grele pe frontul din Ucraina

 Rezerviștii ruși suferă pierderi grele pentru că sunt forțați să sape sisteme de tranșee în timp ce sunt sub focul artileriei și sunt trimiși la atacuri frontale împotriva pozițiilor fortificate ucrainene, susțin serviciile de informații britanice, conform The Telegraph.

Decese recent înregistrate în apropierea a două orașe cheie din regiunile Luhansk și Donețk au survenit pe fondul intensificării luptelor în estul Ucrainei și bombardamentelor rusești grele din Herson, orașul sudic pe care l-au abandonat la începutul acestei luni. Detalii aici

UPDATE 14.40 UE propune crearea unui tribunal special pentru a judeca crimele de război ale Rusiei în Ucraina

UE va face eforturi să înființeze o instanță, sub egida ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la București. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a transmis ea într-o declarație video. Detalii aici

UPDATE 14.39 Stoltenberg: Nu trebuie să subestimăm Rusia

Ucraina a făcut progrese semnificative război, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică a țării vecine, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei. Detalii aici

UPDATE 13.45 Rusia s-a retras din discuţiile privind controlul armelor nucleare din cauza „comportamentului toxic“ al SUA, susține Moscova

Comportamentul „toxic" anti-rus a determinat Moscova să se retragă din discuţiile privind controlul armelor nucleare cu oficiali americani la Cairo în această săptămână, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate şi ostilitate din partea Washingtonului. Ca parte a războiului hibrid total dezlănţuit împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA către Rusia este supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre oricând este posibil", a comentat Maria Zaharova decizia Rusiei de a amâna discuţiile despre arme, care fuseseră programate să înceapă marţi. Detalii aici

UPDATE 13.06 Ucraina va primi 14 vehicule terestre fără pilot THeMIS produse de Estonia

Ucraina va primi încă 14 vehicule terestre fără pilot THeMIS, a anunțat marți producătorul estonian Milrem Robotics. Vehiculele sunt plătite de guvernul german și vor fi livrate până la sfârșitul anului viitor.

Ucraina urmează să primească un număr de 14 vehicule robotizate de ultimă generație care pot fi folosite pentru a evacua victimele de pe câmpul de luptă și pentru a curăța rutele de dispozitive explozive, printre alte sarcini, a anunțat marți antreprenorul militar estonian Milrem Robotics. Detalii aici

UPDATE 05:45 Zelenski cere crearea unui tribunal special în cazul agresiunii ruse din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în timpul discursului de marți seară, despre nevoia unui tribunar special, deoarece consideră că este imposibilă aducerea în fața justiției cea mai înaltă conducere militară și politică a Rusiei. 

Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special - pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a spus preşedintele ucrainean.

Liderul ucreainean dorește ca acest tribunal soecial să judece tot ce s-a întâmplat încă de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. 

Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica.

Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie. Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru - pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război - şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a arătat Volodimir Zelenski, potrivit news.ro.

UPDATE 03:00 70% din necesarul de energie a fost acoperit

Premierul ucrainean Denis Smihal a afirmat că toate regiunile din Ucraina, în afară de Herson, sunt alimentate acum cu energie electrică. El a mai adăugat că toată producția de energie electrică din țară acoperă 70% din nevoile de consum ale cetățenilor.

Smihal spune că există suficientă energie pentru a ajunge la toți consumatorii, atâta timp cât companiile regionale de electricitate nu vor depăși limitele furnizate de furnizorul UKrenergo. Astfel, oamenii vor putea să aprindă luminile zilnic, timp de 5-6 ore fără să aibă probleme cu alimentarea la energie electrică.

UPDATE 00:00 Olaf Scholz vrea să livreze Ucrainei tancuri Gepard

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că ca continua să livreze mai multe tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei. 

„Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz.

Medvedev cere NATO să nu livreze sistemul Patriot Ucrainei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, cere NATO să nu îi ofere Ucrainei sistemul Patriot. Acesta a răspuns cu o amenințare după ce Kuleba a cerut din nou ca sistemele de apărare avansată antiaeriană Patriot să le fie livrate din partea NATO. Medvedev a declarat că în cazul în care NATO ar furniza un astfel de sistem Ucrainei, ar deveni ținta legitimă a forțelor ruse. 

„Dacă, așa cum a sugerat Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, ei ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Libertatea

Energia electrică restabilită pentru 40% din locuitorii regiunii Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianushevich, a declarat că locuitorii din partea centrală a orașului Herson dar șidin alte zone au din nou acces la energie electrică. În urmă cu câteva zile, sistemul energetic al Hersonului a fost distrus de bombardamente rusești, în timp ce forțele ruse se retrăgeau de pe malul vestic al râului Dnipro. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri