LIVE TEXT | Război în Ucraina.Forțele ucrainiene au cucerit Lîmanul. Zelenski: „Veţi fi ucişi unul câte unul”

0
0

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aparent devastat de înfrângerea de la Lîman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru „eliberarea” celor patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare tactice.

Volodimir Zelenski Foto: Profimedia
Volodimir Zelenski Foto: Profimedia

UPDATE 18.00 Ucraina susține că are sprijinul a 10 țări pentru aderarea la NATO

Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a afirmat într-o postare publicată pe Twitter că țările care susțin aderarea Ucrainei la NATO sunt „în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvitoare ale imperiului rus”. „În 48 de ore de la semnarea cererii lui Zelenski de a se alătura NATO, 10 țări din bloc sprijină adeziunea Ucrainei la Aliață - în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvitoare ale imperiului rus. Suntem recunoscători pentru leadership și responsabilitate. Istoria se face astăzi”, se arată în postarea consilierului prezidențial ucrainean. Detalii aici 


UPDATE 17.20 Rușii, uluiți de dârzenia ucrainenilor de la Lîman: „Îi loveau gloanțele, dar înaintau ca nebunii”

Un soldat rus, care a fost rănit în lupta pentru orașul Lîman, a relatat cum soldații ucraineni continuau să avanseze în timp ce se trăgea asupra lor. Acesta consideră că militarii ucraineni erau drogați.

Christo Grozev, jurnalist de investigații la Bellingcat, a făcut publice mesajele unui veteran rus care relatează evenimentele de pe frontul din Ucraina.

„Din pădure a ieșit un grup, de aproximativ 30 de oameni, întinși într-un șir, și au înaintat spre noi, am început să trag în ei cu mitraliera și cu un lansator de grenade, toți din pozițiile noastre au început să tragă, vedeam cum îi loveau gloanțele, cădeau, dar continuau să înainteze ca nebunii. Apoi, când mulți dintre ei au fost doborâți, cei care au rămas (în picioare - n.r.) au început să se retragă. Nu știu câți am omorât, dar mulți dintre ei au căzut. După o oră, o altă grupare a ieșit din aceeași pădure, sub acoperirea vehiculelor de luptă, am început să tragem cu mortierele în ei. S-au retras din nou. Apoi au atacat din nou și m-au rănit, părerea mea e că erau drogați, pentru că îi seceram, dar continuau să înainteze”, a relatat militarul rus, conform postării de pe Telegram.

Continuarea aici

UPDATE 16.17 Zelenski a anunțat că orașul Lîman a fost „complet eliberat”

Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Lîman din Ucraina „complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

„Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Continuarea aici

UPDATE 16.14 ISW: Armata rusă, în starea sa actuală, nu este capabilă să opereze într-un mediu nuclear

În starea sa actuală, este aproape sigur că armata rusă nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, în pofida faptului că, din punct de vedere istoric, și-a antrenat unitățile pentru a face acest lucru, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiza centrului de reflecție din Washington face această observație după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov, „aparent devastat de înfrângerea de la Lîman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru a <<elibera>> cele patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare de mică putere”.

Continuarea aici

UPDATE 14.31 O grupare neonazistă rusă, instrucțiuni privind execuția sumară a prizonierilor de război ucraineni

O grupare neonazistă pro-Kremlin, activă în Ucraina, incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit tortura pentru obținerea de informații, inclusiv „îndepărtarea unor părți ale corpului”, relatează The Guardian.

Autointitulată „Forța Operativă Rusich”, gruparea luptă în Ucraina în slujba Kremlinului și are conexiuni cu notorii mercenari Wagner.

Într-un mesaj transmis pe canalul Telegram la 22 septembrie, gruparea pledează pentru „distrugerea pe loc a prizonierilor de război" și oferă recomandări despre cum să fie ascunse crimele.

Jurnalistul de investigație Michael Colborne a publicat pe Twitter acest set de instrucțiuni despre neraportarea capturării prizonierilor de război către comandament și exploatarea lor pentru informații militare și bani.

Continuarea aici

UPDATE 14.29 General rus, despre imaginile cu recruții beți: „Nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție”

„Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji acolo. Este adevărul, așa a fost întotdeauna în țara asta… Așa a fost și întotdeauna va fi așa. Trebuie doar să menții ordinea”, a spus Andrei Guruliov, general rus în rezervă și fost comandant adjunct al Districtului Militar de Sud, scrie Libertatea.

Continuarea aici

UPDATE 12.54 Putin este gata să sacrifice regiunea Lugansk pentru a păstra sudul Ucrainei

Înfrângerea armatei ruse la Lîman și apărarea în general insuficientă a părții de nord-est a frontului arată că pentru Putin este mult mai important să păstreze sudul Ucrainei. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns experții americani.

„Sursele ucrainene și ruse indică în mod constant că trupele ruse au continuat să întărească pozițiile rusești în regiunile Herson și Zaporojie, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izium și chiar după distrugerea pozițiilor rusești în jurul Lîman. Decizia de a nu întări primele linii vulnerabile de la Kupiansk sau Lîman a fost aproape sigur luată de Putin, și nu de comandamentul militar, iar asta arată că lui Putin îi pasă mult mai mult de menținerea teritoriului strategic al regiunilor Herson și Zaporojie decât de Lugansk“, cred experții Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington ( ISW).

Continuarea aici

UPDATE 12.51 Zelenski, mesaj către militarii ruși: „Veţi fi ucişi unul câte unul”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în timpul discursului adresat naţiunii, după ce trupele ucrainene au redobândit controlul asupra orașului-cheie Lîman din regiunea Donețk, că Rusia pierde bătălia, iar lumea nu va încuviința o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

„Astăzi, şi mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile şi încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru - teritoriul Ucrainei.

Sunt recunoscător pentru fiecare astfel de voce. Ca urmare, avem deja zeci de declaraţii care susţin în mod clar Ucraina şi dreptul internaţional şi condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv”, a declarat Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

UPDATE 11.46 Aliații lui Putin au criticat retragerea rușilor din Lîman: Sunt niște gunoaie

Susținători ai lui Vladimir Putin au criticat sâmbătă retragerea armatei dintr-un oraș din Ucraina, la o zi după ce președintele rus a afirmat că a anexat regiunea.

Într-o postare pe Telegram, Ramzan Kadîrov, liderul din Cecenia și un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că liderii militari ruși au „acoperit" un general „incompetent" care ar trebui „trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge", potrivit The New York Times.

Continuarea aici

UPDATE 06.22 Spațiul informațional rus – compus din propagandiști, experți și bloggeri militari de la Kremlin – a înregistrat înfrângerea de la Lyman ca pe un rezultat al eșecului comandamentului militar rus de a trimite întăriri în timp util. Propagandiști și milbloggeri de la Kremlin au criticat deschis eșecurile birocratice repetate din timpul mobilizării. Comentatorii ruși și-au exprimat în mod covârșitor speranțele că mobilizarea parțială va genera suficientă forță pentru a relua operațiunile ofensive și a recâștiga inițiativa. Liderul cecen Ramzan Kadyrov, aparent devastat de înfrângerea de la Lyman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru „eliberarea” celor patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare tactice. Intervențiile lui Kadyrov sunt asemănătoare cu intervențiile dezorganizate și adesea hiperbolice ale milbloggerilor care cer ca Kremlinul să continue războiul în Ucraina, iar apelul său pentru folosirea armelor nucleare nu a fost reprezentativ pentru discursul din spațiul informațional rusesc. Canalele de televiziune federale ruse și bloggerii ultra-naționaliști au discutat adesea despre capacitățile nucleare rusești ca parte a eforturilor lor de a stârni sentimentele patriotice în rândul publicului intern rus, iar declarația lui Kadyrov nu a fost ceva remarcabil în acest context.

Apelul lui Kadyrov de a folosi arme nucleare tactice este probabil în contradicție cu cererile sale de a continua „operațiunea militară specială” pentru a aduce mai mult teritoriu ucrainean sub controlul Rusiei. Armata rusă în starea sa actuală este aproape sigur în imposibilitatea de a opera pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă are echipamentul necesar și și-a antrenat istoric unitățile pentru a face acest lucru. Aglomerația haotică de soldați epuizați cu contract, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari care cuprind în prezent forțele terestre ruse nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear. Orice zonă afectată de armele nucleare tactice rusești ar fi astfel impracticabile pentru ruși, excluzând probabil progresele rusești. Această considerație este un alt factor care reduce probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice rusești.

UPDATE 05.49 Kadyrov l-a acuzat pe comandantul Districtului Militar Central (CMD), generalul colonel Alexander Lapin, pentru eșecurile din jurul lui Lymanului. Atacurile lui Kadyrov au câștigat o vizibilitate semnificativă în spațiul informațional rusesc și indică faptul că ruptura dintre forțele tradiționale ruse și cele netradiționale este probabil în creștere. Kadyrov a declarat că Lapin, responsabil pentru grupul „central” de forțe din Ucraina, nu a reușit să echipeze corespunzător unitățile care operează în zona Lyman și și-a mutat cartierul general departe de linia frontului. Kadyrov a acuzat, de asemenea, Statul Major rus și în special pe șeful Statului Major General, generalul de armată Valery Gerasimov, că a acoperit eșecurile lui Lapin. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgeniy Prigozhin, a fost public de acord cu criticile lui Kadyrov la adresa lui Lapin, spunând că autoritățile militare superioare ar trebui să lupte „desculț, cu mitraliere pe linia frontului”. adăugând că. În prezent, comanda este coruptă și dezinteresată de obiectivele strategice ale Rusiei. Kadyrov, Lapin și Prigozhin operează cu toții în sectorul Donbas, iar astfel de comentarii indică tensiunile din cadrul forțelor ruse care operează în Ucraina și conducerea acestora. Kremlinul ar putea amplifica astfel de critici pentru a stabili condiții informaționale pentru schimbările de personal în cadrul comandamentului militar superior în săptămânile următoare.

UPDATE 05.19 Înfrângerea din jurul Lymanului indică, de asemenea, că președintele rus Vladimir Putin – care se pare că a microgestionat comandanții ruși pe teren – dă prioritate deținerii teritoriilor ocupate în sudul Ucrainei, în defavoarea apărării Oblastului Lugansk. Surse ucrainene și ruse indică în mod constant că forțele ruse au continuat să întărească pozițiile ruse în regiunile Herson și Zaporijia, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izyum și chiar dacă pozițiile ruse din jurul Lymanului s-au prăbușit. Decizia de a nu consolida primele linii vulnerabile din jurul orașelor Kupiansk sau Lyman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar și sugerează că lui Putin îi pasă mult mai mult să mențină terenul în Oblastul Lugansk comparativ cu zonele strategice al regiunilor Herson și Zaporijia.

Forțele ruse au efectuat un atac la sol eșuat asupra lui Kozacha Lopan, în nordul Oblastului Harkiv, pe 1 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac terestru rusesc asupra Kozacha Lopan, la 5 km de granița dintre Oblastul Harkiv și Rusia. Astfel de atacuri indică faptul că președintele rus Vladimir Putin își păstrează probabil scopul de a recâștiga controlul asupra teritoriului pe care l-a deținut dincolo de granițele oblastelor pe care le-a anexat ilegal și este dispus să aloce resurse militare ruse unor astfel de acțiuni ofensive, mai degrabă decât să le dedice apărării împotriva contraofensivei ucrainene din Donbas.

image

UPDATE 04.28 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (linia Vovchansk-Kupiansk-Izyum-Lyman)

Forțele ucrainene au eliberat Lyman pe 1 octombrie. Ministerul rus al Apărării și diverși bloggeri ruși au confirmat că trupele ruse s-au retras de la Lyman către „linii mai avantajoase”, iar imaginile geolocalizate de pe rețelele de socializare arată trupe ucrainene în diferite părți din Lyman pe parcursul zilei de 1 octombrie.

Surse ruse au indicat că detașamentul BARS-13 care ținea linia defensivă rusă în Drobysheve, la nord-vest de Lyman, s-a retras în Kreminna (la aproximativ 25 km est de Lyman). Detaliile despre progresele ucrainene rămân însă neclare. Mai multe surse ruse au raportat că trupele ucrainene au aruncat în aer un pod la periferia estică a orașului Kirove, la 10 km nord-est de Lyman.Cu toate acestea, filmările nu sunt coroborate de comunitățile de geolocalizare din rețelele sociale. Natura dinamică a operațiunilor de contraofensivă ucrainene în desfășurare în această zonă este probabil să genereze raportări confuze și contradictorii. Surse ruse au discutat, de asemenea, despre atacurile ucrainene la nord de Lyman în jurul Torske, Terny și Yampilske, sugerând că trupele ucrainene continuă eforturile de a lua așezări la nord de Lyman. ISW va continua să monitorizeze evoluțiile din jurul Lymanului și să ofere actualizări cu privire la controlul terenului pe măsură ce acestea devin coroborate.

image

UPDATE 03.55 Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Oficialii militari ucraineni au reiterat la 1 octombrie că trupele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni contraofensive în Oblastul Herson și să stabilească condiții pentru progresele viitoare în diferite zone de-a lungul liniei frontului. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ruse formează rezerve și se regrupează în fața acțiunilor ucrainene constante în sudul Ucrainei.Oficialii ucraineni au declarat în plus că forțele ucrainene continuă o campanie de interdicție pentru a viza zonele de concentrare ruse din regiunea Herson.

Imaginile de pe rețelele de socializare indică faptul că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești în Tavriisk, la 57 km est de orașul Herson și la periferia orașului Nova Kakhkova.

Surse ruse au identificat o zonă principală în care trupele ucrainene au efectuat manevre terestre active în Oblastul Herson la 1 octombrie. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat pozițiile rusești în Davydiv Brid, în vestul Oblastului Herson, lângă granița Cherson-Oblast Mykolaiv, lângă râul Inguleț. Milbloggerul a susținut că trupele ruse au respins atacul și au forțat trupele ucrainene să se retragă peste Inguleț, dar a mai susținut că trupele ucrainene sunt concentrate pe luarea Davydiv Brid.

image

UPDATE 03.17. Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în zonele Bakhmut și Avdiivka și au continuat focul de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk la 1 octombrie.[20] Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești directe asupra Bakhmutului, la nord-est, lângă Soledar și la sud de Bakhmut, lângă Vesela Dolyna (6 km sud-est de Bakhmut), Zaitseve (8 km sud-est de Bakhmut) și Niu York (15 km vest). de Horlivka), și la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske.

image

UPDATE 02.38 Efort de sprijin – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Forțele ruse au continuat loviturile cu artilerie, aer și rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk la 1 octombrie. Forțele ruse au lovit orașul Zaporijia, orașul Mykolaiv, Ochakiv și Nikopol. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au continuat să lovească orașul Mykolaiv cu drone kamikaze Shahed-136 și au deteriorat infrastructura portuară, rezidențială și industrială. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat și o lovitură cu rachete împotriva orașului Odesa, distrugând infrastructura industrială. Administratorul rus de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a acuzat forțele ucrainene de intensificarea bombardamentelor împotriva Enerhodar și a centralei nucleare Zaporijia.

Forțele ruse au continuat să trimită mijloacele militare rusești către sudul Ucrainei. Imaginile postate pe Twitter pe 30 septembrie arată vehicule și tancuri rusești acoperite și blindate care se deplasează pe calea ferată spre Crimeea. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat că forțele ruse au transportat 11 piese de echipament greu de la Nikolske, regiunea Donețk, la vest, spre Rozivka, regiunea Zaporijia la 1 octombrie.

UPDATE 01.25 Rusia se pregătește pentru a-și asuma responsabilitatea legală pentru centrala nucleară Zaporijia (ZNPP). Autoritățile ruse l-au reținut pe 30 septembrie pe directorul general al ZNPP, Ihor Murașov. Un miblogger rus a susținut că reținerea lui Murașov nu va avea un impact tangibil asupra funcționării centralei, deoarece unitățile electrice sunt deja închise și a declarat că autoritățile întreprind în prezent lucrări legale „de rutină” pentru a transfera controlul centralei către corporația de stat rusă de energie nucleară Rosatom, urmând să creeze și o nouă entitate juridică pentru ZNPP.

UPDATE 00.19 Eforturi de mobilizare și generare de forțe (obiectiv rusesc: extinderea puterii de luptă fără a efectua o mobilizare generală)

Conducerea militară rusă continuă să compromită viitoarea reconstituire a forței, acordând prioritate mobilizării imediate a cât mai multor rezerviști posibil pentru luptele continue în Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat la 1 octombrie că, în prezent, conducerea militară rusă a ordonat absolvirea timpurie a cadeților din academiile militare ruse din cauza lipsei de personal din cadrul ofițerilor. Cadeții din ultimul an la Școala de Instruire Aeropurtată din Ryazan vor fi repartizați pe posturi de ofițer junior și vor antrena regimente de rezervă de mobilizare pe terenurile de lângă Ryazan, Omsk, Pskov, Tula și alte orașe. Statul Major a raportat că aceștia și regimentele lor de rezervă se vor desfășura în prima linie în Ucraina după cel mult o lună de antrenament. Practica distribuirii premature a cadeților la regimente de rezervă va degrada probabil și mai mult structurile de comandă deja slabe, deoarece cadeții nepregătiți vor fi forțați să îndeplinească roluri de conducere cu pregătire insuficientă și experiență profesională mică sau deloc. Aruncarea în luptă a cadeților în acest mod poate complica grav eforturile Rusiei de a reconstrui armata rusă în anii următori.

Autoritățile de mobilizare din Rusia continuă practicile discriminatorii de mobilizare. Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a postat audio a unui apel telefonic interceptat în care un militar rus se plânge că bărbați din regiunile rusești mai bogate, și anume din jurul Sankt Petersburg și Moscova, nu sunt mobilizați în aceeași măsură ca în zone precum Kursk, Voronej și Belgorod, unde au loc cele mai mari eforturi de mobilizare. Convorbirea interceptată confirmă faptul că regimurile de mobilizare din regiunile rusești mai periferice și mai puțin bogate mobilizează oameni fără experiență militară. Oficialii ucraineni au mai declarat că oficialii ruși rețin din ce în ce mai mult bărbați de vârstă militară în regiunile ocupate ale Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ruse și ucrainene au raportat explozii la aerodromul Belbek din Sevastopol ocupat, Crimeea, la 1 octombrie. Guvernatorul de ocupație rusă al Sevastopolului Mihail Razvozhaev a susținut că un avion rusesc a derapat de pe pistă și a luat foc în timp ce încerca să aterizeze. Imagini încețoșate arată un avion care explodează după ce s-a rostogolit de pe pistă, iar imaginile urmărite arată ramuri de fum și explozii secundare a ceea ce pare a fi muniție pentru rachete.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite