LIVE TEXT | Război în Ucraina. Aproape 290.000 de soldați ruși morți sau răniți de la începutul invaziei: Avdiivka, tot mai mult în vizorul Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 287.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, a anunțat Statul Major General al Ucrainei. Forțele ruse încearcă să recucerească pozițiile pierdute în ultimele săptămâni în jurul orașului Bahmut și se concentrează pe ocuparea orașului Avdiivka, în regiunea Donețk. Forțele ucrainene anunță mici progrese în regiunea Zaporojie, pe frontul de sud.

Soldați ucraineni pe front FOTO AFP
Soldați ucraineni pe front FOTO AFP

UPDATE 19.15 Armenia îl poate aresta pe Vladimir Putin dacă intră în teritoriul său

Preşedintele Armeniei, Vahagn Haciaturian, a promulgat o decizie a Parlamentului armean de ratificare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), după scurte dezbateri pe marginea acestui proiect, care a stârnit mânia Rusiei, aliatul tradiţional al Erevanului, cu care relaţiile s-au tensionat considerabil.

„La 13 octombrie, preşedintele Republicii Armenia, Vahagn Haciaturian, a semnat legea privind ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale”, a anunţat preşedinţia armeană într-un comunicat de presă.

La începutul lunii octombrie, Rusia a avut o părere foarte proastă despre această aderare, în condiţiile în care CPI a emis în primăvară un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru „deportarea” în Rusia a unor copii ucraineni. Detalii aici

UPDATE 15.23 Vama Isaccea, de la granița româno-ucraineană, a fost redeschisă

Vama Isaccea, aflată la frontiera dintre România și Ucraina, a fost redeschisă în cursul dimineții, după mai mult de o săptămână. Punctul de trecere al frontierei fusese închis pe 6 octombrie din cauza atacurilor din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15.05 Atacuri aeriene asupra Hersonului

Rusia a efectuat noi atacuri aeriene asupra regiunii Herson, în sudul Ucrainei. Rușii „au lansat două bombe ghidate la periferia orașului Herson. Clădirile rezidențiale și infrastructura au fost afectate”, a anunțat administraia civilo-militară din Herson pe contul său de Telegram.

Potrivit publicației ucrainene Zerkalo Nedeli, atacurile aeriene au dus la întreruperea furnizării de energie electrică în Herson.

UPDATE 13.15 Ucraina spune că peste 40 de nave au profitat de „coridorul temporar” din Marea Neagră

După retragerea Rusie din acordul cerealier, la 17 iulie, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Peste 20 de nave au părăsit porturile ucrainene după ieșirea Rusiei din acordul pentru exportul de cereale, iar alte 25 au sosit în regiunea Odesa în acest timp „pentru încărcare”, a precizat ministrul ucrainean. Detalii aici

UPDATE 13.10 Declarația FMI a fost blocată din cauza limbajului „inacceptabil” privind Rusia

Dezacordurile privind limbajul referitor la invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat publicarea unei declarații comune în cadrul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

Oficialii reuniți în Maroc pentru a discuta despre politica economică și monetară nu au reușit să ajungă la un consens după ce țări precum Ucraina, Olanda, Canada și țările nordice au obiectat la modul în care a fost descrisă invazia într-un proiect de text.

Limbajul a fost „total inacceptabil”, a declarat un oficial din Ucraina, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre discuțiile confidențiale. „Pur și simplu nu a fost suficient de puternic”, a declarat un oficial dintr-o altă țară. Detalii aici

UPDATE 12.55 Ucraineni evacuați din Israel cazați în România

România asigură sprijin pentru 220 de cetățeni ucraineni evacuați din Israel, la cererea Ambasadei Ucrainei. Luni, un alt transport cu cetățeni va sosi pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Detalii aici

UPDATE 11.45 Aproape 290.000 de soldați ruși uciși sau răniți pe front

Circa 287.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

Rușii au mai pierdut 4.948 de tancuri, 9.362 de vehicule blindate militare, 6.866 de sisteme de artilerie, 317 avioane militare, 316 elicoptere, 1.531 de rachete de croazieră, 20 de nave militare etc.

UPDATE 11.00 Welt: NATO poate să nu aibă suficienți bani și echipamente pentru a sprijini Ucraina și Israelul

NATO se află într-o poziție dificilă. Alianța ar putea să nu aibă suficiente fonduri și echipamente pentru a sprijini Ucraina și Israelul, potrivit ziarului Welt. Articolul notează că Alianța Nord-Atlantică se poate confrunta cu provocări fără precedent: acordarea de asistență a doi parteneri apropiați - Israel și Ucraina, situate în proximitate geografică. NATO nu vrea să se implice direct în conflicte. Cu toate acestea, este necesară aprovizionarea cu arme către parteneri. Țările NATO, așa cum subliniază textul, „nu doresc să-și compromită propriile capacități de apărare și, pe lângă costurile ridicate, stocurile de arme sunt limitate”. Acest lucru este valabil mai ales pentru muniția de artilerie și sistemele moderne de apărare aeriană, cum ar fi IRIS-T și Patriot. Israelul și Ucraina au nevoie disperată de ambele.


UPDATE 05.07 Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat pe 14 octombrie că forțele ruse și-au intensificat operațiunile ofensive în direcția Kupiansk-Lyman în ultimele zile, dar că forțele ucrainene au fost pregătite și mențin pozițiile. Syrskyi a declarat că forțele ruse au suferit anterior pierderi și și-au petrecut două luni odihnindu-se și reconstituindu-se înainte de a relua mai întâi operațiunile ofensive în apropiere de Makiivka, regiunea Lugansk (20 km sud-vest de Svatove), apoi ulterior în direcția Kupyansk. Syrskyi a declarat că forțele ruse urmăresc în cele din urmă să încercuiască Kupyansk și să traverseze râul Oskil.

UPDATE 04.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 14 octombrie și au avansat marginal la sud-vest de Svatove. Imaginile geolocalizate publicate de pe 13 octombrie arată că forțele ruse au avansat marginal de-a lungul unui drum la est de Makiivka, regiunea Luhansk. Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat peste un kilometru pe teritoriul ținut de forțele ucrainiene și au capturat 10 poziții ucrainene pe linia Lyman Pershyi-Orlyanka (12 km nord-est până la 20 km est de Kupyansk) în ultimele zile. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (19 km sud-est de Kupyansk) și Kyslivka (21 km sud-est de Kupyansk) în regiunea Harkov și lângă Makiivka și Torske (14 km vest de Kreminna) în regiunea Lugansk. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat că elemente ale Regimentului 252 de Infanterie motorizată și ale Regimentului 237 de tancuri (ambele din Divizia a 3-a de Infanterie motorizatî, Armata 20 de Arme Întrunite [CAA], Districtul Militar de Vest [ADM]) încearcă să spargă pozițiile ucrainene pe Liniile Nevske-Novovodyane (18 km nord-vest până la 16 km sud-vest de Svatove) și Ploshchanka-Makiivka (16 km nord-vest până la 20 km sud-vest de Kreminna). Mașoveț a mai raportat că Brigada 164 de infanterie motorizată rusă (25 CAA, Districtul militar de est [EMD]) și Regimentul 331 Aeropurtat (Divizia 98 Parașutiști [VDV]) operează în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 04.44 Surse ucrainene au indicat că înaltul comandament militar rus angajează elemente din toate cele trei armate Districtul Militar de Vest (ADM) în operațiuni ofensive pe linia Kupyansk-Lyman. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă ruse, a 6-a CAA și a 20-a CAA desfășoară operațiuni ofensive pe linia Kupyansk-Lyman. Prezența tuturor celor trei formațiuni la nivel de armată subordonate ADM pe această linie de front indică faptul că forțele ruse desfășoară aceste operațiuni ofensive sub o structură de comandă relativ coerentă și solidă din punct de vedere doctrinar. Comandamentul militar rus continuă, de asemenea, să înlocuiască unele elemente din Districtul Militar Central (CMD) cu elemente din nou-formata 25 CAA. Mașoveț a evaluat că cea de-a 25-a CAA va înlocui probabil elementele celei de-a 2-a CAA (CMD). ISW a evaluat anterior că cea de-a 25-a CAA va înlocui probabil elementele celei de-a 41-a CAA (CMD), dar că cea de-a 25-a CAA este probabil ineficientă în luptă din cauza desfășurării sale grăbite. Mașoveț a apreciat că Rusia va folosi probabil elemente ale brigăzilor 35 și 55 de infanterie motorizată (ambele din cea de-a 41-a CAA) și, eventual, elemente ale Brigăzii 74 de infanterie motorizată (41 CAA, CMD), divizia 90 de tancuri și a 67-a divizie de infanterie motorizată (25-a CAA) să atace lângă Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Terny (17 km vest de Kreminna) și Yampolivka (17 km vest de Kreminna).

UPDATE 04.29 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna și nu au avansat pe 14 octombrie. Oficialii militari ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Ivanivka, Synkivka, Tymkivka (18 km est de Kupyansk) și Yampolivka; la nord de Serebryanka la 12 km sud-vest de Kreminna); și în zona pădurii Serebryanske.

UPDATE 04.17 Forțele ucrainene au continuat atacurile lângă Bakhmut pe 14 octombrie, dar nu au făcut niciun avans confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat atacurile la sud de Bakhmut. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au câștigat un punct de sprijin de-a lungul liniei de cale ferată lângă Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Un alt blogger rus a susținut pe 13 octombrie că intensitatea luptei a scăzut ușor de-a lungul liniei Klișchiivka-Andriivka-Kurdyumivka (7-13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 04.02 Forțele ruse au continuat atacurile lângă Bakhmut pe 14 octombrie și au avansat. Imaginile geolocalizate publicate pe 14 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat la est de Orikhovo-Vasylivka (la 10 km nord-vest de Bakhmut). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au ocupat poziții la est de o autostradă nespecificată, potențial autostrada T0513, lângă Klishchiivka și Andriivka. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ruse efectuează în mod regulat atacuri noaptea în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat acțiunile ofensive lângă Avdiivka pe 14 octombrie și au avansat. Imaginile geolocalizate publicate pe 13 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la nord de o grămadă de deșeuri la doi kilometri nord-vest de Avdiivka. Mai mulți bloggeri ruși, inclusiv un blogger afiliat la Kremlin, au susținut că forțele ruse au abandonat pozițiile ocupate anterior pe groapa de gunoi dintr-un motiv nespecificat pe 13 octombrie. Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 14 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat și la sud de Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Berdychi (9 km nord-vest de Avdiivka), Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka), Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și în direcția Vodyane (6 km vest de Avdiivka) și au încercat să avanseze de-a lungul rutei. până la Keramik (10 km nord de Avdiivka). ISW nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații de la acest raport. Statul Major ucrainean a raportat pe 14 octombrie că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Tonenke (5 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Sieverne, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Netaylove (14 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat și lângă Kamianka, Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), în direcția Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a comparat provocarea pe care câmpurile minate ucrainene o reprezintă pentru forțele ruse de lângă Avdiivka ca fiind comparabilă cu provocarea pe care o reprezintă câmpurile minate rusești pentru forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporijia. Un blogger rus a postat filmări pe 13 octombrie, susținând că arată elemente ale Brigăzii 114 Independente de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) care operează lângă Avdiivka.

image

UPDATE 03.35 Imaginile geolocalizate publicate pe 14 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat la nord de Marinka (chiar la vest de orașul Donețk).

image png

UPDATE 03.20 Forțele ruse au efectuat atacuri fără succes lângă Marinka pe 14 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Marinka. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Novomykhailivka (la 12 km sud-vest de orașul Donețk) pe 13 octombrie. Un blogger rus a postat filmări pe 14 octombrie, susținând că arată elemente ale Brigăzii a 5-a Independente de Infanterie Motorizată ruse (corpul I de armată DNR) care operează în direcția Marinka.

image

UPDATE 03.08 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 14 octombrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes la vest de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și la est de Urojaine (9 km sud de Velka Novosilka). Bloggerul rus a susținut, de asemenea, că bătălii de poziție sunt în desfășurare de-a lungul râului Hrusheva la nord de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.55 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și au avansat pe 14 octombrie. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 37 de pușcași motorizate ruse (Armata 36 Arme Întrunite, Districtul Militar de Est) au avansat marginal la est de Urojaine. (9 km sud de Velyka Novosilka). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Staromayorske. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt fără succes în apropiere de Staromayorske.

image

UPDATE 02.40 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia și au făcut progrese limitate pe 14 octombrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au avansat marginal la vest de Robotyne (10 km sud de Orikhiv) spre Rivne (24 km sud-vest de Orikhiv). Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Verbove (18 km sud-est de Orikhiv), Robotyne și Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv). Surse ruse au susținut că luptele sunt în desfășurare la periferia de vest a Verbove.

image

UPDATE 02.18 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să recucerească pozițiile pierdute în apropiere de Robotyne. Surse ruse au susținut pe 13 și 14 octombrie că forțele ruse au contraatacat lângă Verbove. Un blogger rus a susținut pe 14 octombrie că forțele ruse au contraatacat și au împins forțele ucrainene înapoi de-a lungul liniei Kopani-Robotyne-Novoprokopivka-Verbove (20 km sud-vest până la 18 km sud-est de Orikhiv), dar că luptele continuă în zonă.

UPDATE 02.06 Un oficial militar ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene împotriva Oblastului Herson și a Insulei Șerpilor. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat pe 14 octombrie că forțele ruse au lansat 30 de bombe aeriene ghidate, mai ales în regiunea Herson și în direcția Insulei Serpilor în ultima zi și au vizat zone rezidențiale și agricole. Humenyuk a declarat că forțele ruse efectuează lovituri aeriene doar noaptea.

image

UPDATE 01.52 Un blogger rus a susținut pe 14 octombrie că forțele ucrainene au încercat să debarce pe insulele din râul Nipru. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au împiedicat patru bărci ucrainene să debarce pe insulele din râul Nipro, lângă Kozachi Laheri (23 km est de orașul Herson). Surse ruse au susținut la 14 octombrie că forțele ucrainene și-au sporit activitatea maritimă pe râul Nipro.

UPDATE 01.34 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să efectueze o lovitură cu drone pe coasta de est a Mării Negre din Rusia. Surse ruse, inclusiv Ministerul Aerienței Ruse, au susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone ucrainene în apropiere de Soci, pe coasta regiunii Krasnodar.

UPDATE 01.18 Rudele bărbaților mobilizați ruși și ale prizonierilor recrutați continuă să se plângă de faptul că Ministerul rus al Apărării (MOD) și comandamentul militar rus maltratează trupele de pe linia frontului – în special pe linia Kupiansk-Svatove. Rudele militarilor ruși din Republica Tatarstan au emis o plângere în care susțin că înaltul comandament militar rus angajează personalul mobilizat rus din Batalionul 2 al Regimentului 1234 la operațiuni de asalt, probabil în direcția Svatove. Rudele au susținut că batalionul luptă în direcția Svatove pentru al doilea an și suferă pierderi semnificative. Rudele au cerut ca elementele batalionului să-și reia sarcinile defensive în loc să se angajeze în operațiuni ofensive. Soțiile militarilor mobilizați ai Regimentului 12 de tancuri de gardă (Divizia 4 de tancuri de gardă, Armata 1 de Tancuri de Gardă, Districtul Militar de Vest) au susținut că înaltul comandament militar rus a plasat 42 de militari mobilizat într-un subsol pe 7 octombrie, după ce unitatea lor a suferit 300 de victime în timpul unui asalt eșuat în direcția Kupyansk. Serviciul Radio Free Europe/Radio Liberty din nord-vestul Rusiei, Sever Realii, a raportat că rudele prizonierilor ruși care s-au alăturat detașamentelor ruse „Storm Z” s-au plâns că Ministerul Apărării din Rusia nu returnează cadavrele personalului „Storm-Z” decedat și refuză să furnizeze orice documente care ar acorda acestui personal statutul de veteran.

UPDATE 01.01 Un blogger rus a distribuit o presupusă scrisoare a unui militar rus neidentificat care a susținut că problemele de lungă durată pe linia frontului din Herson nu au fost rezolvate de comanda militară rusă. Bloggerul nu a dezvăluit numele unității de militari și locația precisă în scrisoare, probabil într-un efort de a se autocenzura și de a proteja militarii sau unitatea, de pedeapsă. Militarul a declarat că unitatea sa a înlocuit elemente de infanterie motorizată din unitatea rusă „24” (unitatea exactă este probabil neclară în mod intenționat) și a remarcat că șefii militari știu despre probleme persistente în această direcție. Militarul a remarcat că forțele ruse se luptă să-și asigure reciproc acoperire cu dronele FPV ucrainene și se confruntă cu o lipsă de comunicare normală cu cartierul general rus pentru a dirija focul de artilerie împotriva țintelor ucrainene. Militarul a adăugat că rutele logistice ale unității sale sunt în apropierea rutelor logistice ale unităților ruse învecinate, ceea ce dezvăluie pozițiile rusești forțelor ucrainene. Militarii au remarcat că forțele ruse din direcția Herson suferă pierderi semnificative din cauza acestor probleme.

UPDATE 00.49 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație continuă să stabilească programe de patronaj între supușii federali ruși și zonele ocupate ale Ucrainei pentru a integra teritoriile ocupate în Rusia. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a susținut pe 13 octombrie că guvernul Republicii Tatarstan ajută la repararea infrastructurii de încălzire și a sistemelor de comunicații din Lysychansk și Rubijne, regiunea Luhansk, înainte de iarnă. Șeful Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov, a vizitat Lysychanskul ocupat pe 13 octombrie pentru a inspecta reparațiile în curs. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR) Denis Pushilin a susținut pe 12 octombrie că guvernul Yamalo-Nenets al Regiunii Autonome ajută la reconstruirea unei școli, a unui spital, a clădirilor rezidențiale și a altor infrastructuri în Volnovakha, regiunea Donețk ocupată.

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a depopula forțat Mariupolul ocupat și regiunea Donețk și de a înlocui locuitorii acestora cu ruși. Consilierul primar al Mariupolului ucrainean, Petro Andryushchenko, a raportat pe 14 octombrie că autoritățile de ocupație ruse renovează un sfert din centrul Mariupolului pentru ca cetățenii ruși să o ocupe începând cu primăvara anului 2024. Andriușcenko a declarat că forțele ruse au evacuat sau au ucis unii dintre acești rezidenți și că alți rezidenți au fost evacuați din Mariupol. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că autoritățile ruse au adus peste 25.000 de muncitori în construcții din Rusia și țările din Asia Centrală în Mariupolul ocupat.

UPDATE 00.21 Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a raportat că Belarus continuă să reziste eforturilor ruse de a atrage forțele belaruse în războiul din Ucraina. Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a raportat pe 12 octombrie că Kremlinul continuă să încerce să implice forțele belaruse într-o „operație terestră cu drepturi depline împotriva Ucrainei”. Yusov a declarat că autoritățile belaruse sunt la curent cu eforturile ruse să implice forțele belaruse în război, dar lasă să se înțeleagă că implicarea Belarusului nu este în interesul național al Belarusului. ISW nu a observat niciun indiciu că forțele belaruse se pregătesc să intre în războiul din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene vor începe săptămâna viitoare antrenamentele cu avioane de luptă F-16 în SUA. Politico a relatat pe 13 octombrie că oficiali anonimi americani au declarat că un „număr mic” de piloți ucraineni vor începe săptămâna viitoare antrenamentul cu avionul de luptă F-16 la Baza Gărzii Naționale Aeriene Morris din Arizona, după ce au terminat antrenamentul în limba engleză la Baza Aeriană Lackland din Texas. Un oficial american a declarat că antrenamentul ar putea fi accelerat din cauza nevoii urgente a forțelor ucrainene de avioane de luptă F-16.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite