LIVE TEXT | Război în Ucraina. Șeful Pentagonului, în vizită-surpriză la Kiev: Trupele ucrainene avansează pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a sosit luni dimineață într-o vizită-surpriză la Kiev menită reafirmării sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina în fața invaziei ruse, care durează de aproape un an și nouă luni. Forțele ucrainene înregistrează progrese pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson, unde au avansat între 3 și 8 kilometri în zonele în care dețin capete de pod de la sfârșitul lunii octombrie.

Tunul autopropulsat Crab (AHS Krab) FOTO Mike Mareen/ Shutterstock
Tunul autopropulsat Crab (AHS Krab) FOTO Mike Mareen/ Shutterstock

UPDATE Un cetățean în vârstă de 48 de ani a fost reținut în punctul de trecere a frontierei Leușeni, înainte să treacă granița moldo-română, au anunțat polițiștii moldoveni de frontieră, fără a oferi alte detalii.

Rusul dat în căutare internațională pentru încălcarea legii în țara sa a fost identificat printre călători, apoi încătușat de structurile de aplicare a legii din Republica Moldova. Detalii aici

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a dat asigurări președintelui Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalţi aliaţi pentru a satisface necesităţile pe termen scurt şi lung ale armatei ucrainene.

Lloyd Austin a transmis această asigurare cu ocazia vizitei sale surpriză efectuate luni la Kiev într-un gest de susținere neclintită din partea Statelor Unite în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenţei occidentale vitale pe măsura prelungirii agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, relatează Agerpres, citând agențiile de presă EFE și Reuters.

„Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să sprijinim nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi nevoile de apărare pe termen lung”, a scris Austin pe contul său de X după întâlnirea avută luni cu Zelenski. Detalii aici

UPDATE Galina s-a născut în Ucraina. Vorbește limba ucraineană, soțul ei este înrolat în armata ucraineană și locuiește într-un sat la sud de orașul Vinița din centrul Ucrainei. Totuși, din punct de vedere legal, Galina este rusoaică. S-a mutat în Rusia în copilărie și e cetățean rus, relatează BBC.

La fel ca mii de alți ruși care trăiesc în Ucraina, Galina se află într-o situație juridică neclară.

„Când prezinți documentele, oamenii cred că ești o ciudățenie”, dezvăluie ea în timp ce, în bucătăria ei, coase tricouri pentru soldații ucraineni răniți. Detalii aici

UPDATE Autoritățile de la Varșovia au deschis o investigație asupra unei potențiale tentative de asasinare a președintelui Andrzej Duda la începutul invaziei ruse din Ucraina, susține un jurnalist polonez.

Potrivit jurnalistului Zbigniew Parafianowicz, ancheta a fost lansată în urma unui incident petrecut cu un avion cu care Andrzej Duda se deplasa pe 25 martie anul trecut spre Rzeszow pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden.

Presa internațională a relatat la acea vreme că avionul care îl transporta pe Duda a fost întors din drum și a aterizat de urgență la Varșovia, dar președintele polonez a ajuns în cele din urmă la Rzeszow, în sud-estul Poloniei, cu un alt aparat de zbor.

Zbigniew Parafianowicz scrie despre acest incident în noua sa carte, intitulată „Polonia în război”. Potrivit jurnalistului polonez, piloții au întâmpinat la un moment dat probleme cu comenzile avionului - un Boeing 737-800 NG - și au depus din plin eforturi pentru a ateriza de urgență. Unii pasageri își aduc aminte cu groază de acele clipe, mărturisind că au fost „aproape de moarte”Detalii aici

UPDATE Kremlinul susține că regretă profund decizia Finlandei de a închide mai multe puncte de trecere a frontierei cu Rusia, act pus pe seama unei poziţii anti-ruse.

Finlanda, state membru UE și NATO, a anunţat sâmbătă închiderea a patru puncte de trecere la graniţa cu Rusia, în încercarea de a opri un flux de migranţi ilegali instigat de regimul de la Moscova. Cele patru puncte închise sunt de departe cele mai aglomerate, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat din nou, în conferinţa de presă obişnuită, că Rusia direcţionează în mod deliberat migranţi ilegali către graniţa cu Finlanda şi a insistat că gărzile sale de frontieră, acuzate că escortează acești migranți, îşi îndeplinesc îndatoririle conform regulamentului.

Întrebat în legătură cu închiderea celor patru puncte de trecere, Peskov a oferit un răspuns clasic conducerii din Rusia, care constă din exprimarea regretului și lansarea unei acuzații nefondate la adresa părții vizate. Detalii aici

UPDATE Colonelul Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului „Tavria”, a declarat afirmă că numărul militarilor ruși care refuză să conducă operațiuni ofensive este în creștere, forțând comandamentul inamic să folosească unități de blocare pentru a-i forța să lupte. Ștupun a declarat că trupele ruse au suferit pierderi grele în apropiere de Avdiivka și au fost forțate să folosească personal mobilizat și recruți.

UPDATE Volodimir Zelenski l-a destituit duminică pe comandantul medicilor militari şi a cerut schimbări rapide în funcţionarea sistemului sanitar al armatei ucrainene.

Președintele ucrainean a făcut anunţul după o întâlnire cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, în contextul unei dezbateri a evoluţiei războiului cu Rusia, care durează deja de aproape un an și nouă luni, în special asupra progreselor contraofensivei în sudul şi estul Ucrainei.

„La întâlnirea de astăzi (duminică, n. red.) cu ministrul Apărării Umerov s-au stabilit priorităţile. Nu mai avem mult timp de aşteptat rezultatele. Pentru schimbările care vor urma sunt necesare acţiuni rapide”, a spus Zelenski într-un mesaj video transmis duminică seară.

Zelenski a precizat că a înlocuit-o pe general-maiorul Tetiana Ostaşcenko din funcţia de comandant al forţelor medicale militare cu general-maiorul Anatoli Kazmirciuk, care a condus până acum o clinică militară din Kiev. Detalii aici

UPDATE Inna Kozich, o specialistă în comunicare din Kiev, încă mai plânge când își amintește de primele săptămâni ale asediului rusesc de anul trecut asupra capitalei ucrainene, scrie politico.eu.

„La un moment dat, eu și copiii mei am dormit pe un coridor timp de trei săptămâni. Mă duceam la culcare, fără să știu dacă ne vom trezi cu toții a doua zi”, își amintește Kozich.

Dar apărarea aeriană care protejează acum capitala o face să se simtă mai în siguranță în Kiev decât oriunde altundeva în Ucraina - atât de mult încât îi este teamă să se aventureze dincolo de oraș.

„Mi-a fost chiar teamă să îmi iau copiii în vacanța de vară, pentru că știam că alte regiuni nu au, din păcate, o apărare aeriană atât de puternică precum avem noi acum. Și simt atât de multă durere pentru ucrainenii din alte regiuni, care sunt încă forțați să trăiască sub bombardamentele zilnice ale Rusiei”, a declarat Kozich. Detalii aici

UPDATE Trupele ruse de artilerie care deservesc un sistem Giatsint-B a distrus pe direcția Kupiansk un sistem Crab de orgine poloneză. Au fost lovite trupele ucrainene concentrare în zonă, a declarat Ministerul rus al Apărării Rus, citat de agenția de presă de stat TASS.

Trupele de artilerie lucrează în strânsă colaborare cu unitățile de cercetare și ofițerii de informații pentru o bună înțelegere a pozițiilor inamice și îndeplinirea misiunilor desemnate de luptă, adaugă sursa citată.

UPDATE Două persoane au fost ucise, iar o alta rănită, luni dimineața, după ce forțele rusești au bombardat o parcare din orașul Herson, în sudul Ucrainei.

Procurorii din Herson au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu acest atac.

Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, a declarat că cele două persoane decedate erau șoferi la un transportator privat.

UPDATE Aproximativ 3.000 de camioane, majoritatea ucrainene, sunt blocate pe partea poloneză a frontierei începând de duminică dimineaţa din cauza unei blocade de peste 10 zile a camionagiilor polonezi.

Camionagiii polonezi au blocat la începutul acestei luni drumurile la trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta față de ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernului în legătură cu pierderea de afaceri în favoarea concurenţilor străini de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Autorităţile ucrainene au declarat săptămâna trecută că cele două ţări nu au ajuns încă la un acord pentru a pune capăt protestului.

UPDATE Un militar ucrainean şi o femeie au murit, duminică, atunci când o grenadă a explodat într-un apartament din Kiev, a anunţat poliţia ucraineană, în incident fiind rănit un bărbat.

La locul exploziei, produs în districtul Dniprovski, s-au deplasat genişti şi anchetatori ucraineni pentru a elucida toate circumstanţele incidentului. Detalii aici

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin efectuează luni o vizită surpriză la Kiev pentru a exprima sprijinul constant al Statelor Unite pentru Ucraina în faţa invaziei ruse.

„Mă aflu astăzi aici pentru a transmite mesajul important că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate împotriva agresiunii ruse, atât acum, cât şi în viitor”, a declarat Lloyd Austin la scurt timp după sosirea la Kiev. Detalii aici

UPDATE Bulgaria a trebuit să meargă pe o linie fină, încercând să sprijine pe ascuns Ucraina fără a provoca Rusia. Statul balcanic a fost influențat istoric de Moscova. Opiniile despre Ucraina sunt împărțite între cei 6,7 milioane de locuitori ai săi, mulți fiind receptivi la propaganda Kremlinului, scrie Kyiv independent. Detalii aici

UPDATE Capul de pod de pe malul stâng al Niprului deschide potențial calea către Crimeea, dar succesul va depinde de doi factori - răspunsul Rusiei la extinderea capului de pod și disponibilitatea forțelor de rezervă ale armatei, a declarat de expertul militar Roman Svitan, citat de agenția de presă Unian.   

UPDATE Forțele armate ruse au bombardat regiunea Sumî, un civil a murit în casa sa în urma atacului. Informația a fost transmisă pe Telegram de Parchetul din Regiunea Sumî, potrivit agenției Unian.

UPDATE Sume atât de mari de bani în numerar au ieșit din Ambasada Rusiei la Roma, încât au atras atenția serviciilor de informații italiene. „Este evident o problemă sistemică”, a declarat senatorul Enrico Borghi, membru al Comisiei de Informații din Parlamentul italian, controlată de opoziție. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin va participa la summitul virtual al G20 convocat pentru 22 noiembrie de preşedinţia indiană a grupului care reprezintă principalele economii ale lumii, a anunţat duminică televiziunea rusă de stat, relatează DPA, citată de AgerpresDetalii aici

UPDATE Un magnat bulgar din domeniul armamentului care a supraviețuit în urma a două tentative de asasinat puse la cale de serviciile secrete rusești trage un semnal de alarmă cu privire la o campanie de sabotaj dusă de ani de zile de Moscova pentru a întrerupe livrările de arme esențiale Ucrainei pentru a se apăra de marele și agresivul său vecin din Est. Detalii aici

UPDATE SUA se pregătesc masiv de război în contextul conflictelor din Ucraina și Israel. Producția de muniție este pe cale să se tripleze.

„Armata analizează cu atenție războiul din Ucraina și modul în care muniția este utilizată, pentru a ne informa cu privire la necesitățile noastre. Recunoscând utilizarea unor cantități mari de artilerie de ambele părți ale conflictului, armata (SUA) investește pentru a se pregăti mai bine pentru un potențial conflict și pentru a susține Ucraina în lupta sa continuă pentru libertate”, a declarat pentru Business Insider Douglas R. Bush, secretarul adjunct al armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite