La 70 de ani de la sfârşitul blocadei, Berlinul îşi onorează eroii
0Zeci de mii de berlinezi au comemorat duminică sfârşitul blocadei asupra oraşului lor, un episod major al Războiului Rece, aducând omagii îndeosebi unui pilot american în vârstă de 98 de ani, relatează AFP.
„Berlinul este a doua mea patrie, mulţumesc!“, a spus fostul aviator Gail Halvorsen în timpul unui eveniment festiv organizat pe fostul aeroport Tempelhof, care a deveni între timp parc public.
El a fost aplaudat îndelung de către mulţimea adunată sub un soare primăvaratic. „Avem o zi frumoasă, dar condiţiile meteorologice din timpul podului aerian nu au fost bune în cea mai mare parte a timpului“, a glumit el, îmbrăcat în uniforma cu care a scris istorie.
Nonagenarul american rămâne un erou pentru mulţi berlinezi, care îl numesc cu afecţiune „Ciocolata zburătoare“.
Între iunie 1948 şi mai 1949, el a participat la faimoasa „Operaţiune Vittles“. Atunci, mii de avioane, în mare parte britanice şi americane, au contribuit la aprovizionarea a peste două milioane de locuitori din partea de vest a Berlinului prinşi captivi într-o blocadă instituită din ordinul lui Stalin.
Fostul dictator sovietic şi-a dorit astfel să preia sub control acea parte a Berlinului şi implicit întreaga Germanie.
Halvorsen a fost unul dintre primii piloţi angajaţi în podul aerian către Berlinul de Vest, cunoscut ca „Rosinenbomber“.
El înclina mereu avionul pentru a da de veste că urmează să largheze produse.
„Angajamentul american a constituit o mână întinsă Germaniei din partea unui fost inamic“, dar şi „un act de rezistenţă în faţa dictaturii“, a declarat ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen.
În total, 277.000 de zboruri au fost efectuate şi peste două milioane de produse au fost largate în cadrul „Operaţiunii Vittles“. Şaptezeci şi opt de persoane şi-au pierdut viaţa în acţiunile întreprinse pentru spargerea blocadei, care a luat sfârşit la 12 mai 1949.
„Libertatea este importantă şi uneori trebuie să lupţi pentru ea“, a subliniat Gail Halvorsen, la Berlin.