Irlanda dă dureri de cap UE şi Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit irlanda

Câteva sute de poliţişti irlandezi ar putea să fie desfăşuraţi la frontiera cu Irlanda de Nord, în cazul în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană (UE) fără acord, la sfârşitul lui martie, dezvăluie în ediţia de joi cotidianul The Irish Independent, relatează Reuters.

Problema frontierei dintre Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, care urmează să devină singura frontieră terestră între regat şi UE după Brexit, este un măr al discordiei, care blochează ratificarea acordului Brexitului de către deputaţii britanici.

The Irish Independent scrie că planuri de urgenţă sunt în curs de elaborare în cazul unui Brexit dur - ”cel mai rău dintre scenarii”.

Aproximativ 600 de agenţi de poliţie ar putea să fie mobilizaţi în cele aproximativ 300 de posturi de frontieră situate de-a lungul celor 500 de kilometri de frontieră între Irlanda şi Ulster, scrie ziarul, care citează surse la curent cu o reuniune care a avut loc miercuri între un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei irlandeze (Gardai) Drew Harris şi colaboratorii săi.

   Şeful poliţiei irlandeze (Gardai) Drew Harris a dezminţit o dezvăluire The Irish Independent potrivit căreia aproximativ 600 de poliţişti ar putea să fie mobilizaţi la frontiera cu Irlanda de Nord în cazul unui Brexit fărăacord, relatează Reuters.

”Informaţiile potrivit cărora 600 de gardai (poliţişti) ar urma să fie desfăşuraţi la frontieră sunt complet false. Nu am vorbit despre asta şi nicii nu am avut în vedere o asemenea propunere”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Negociatorul-şef UE al Brexitului, Michel Barnier, a declrat că perioada de tranziţie, aşa-numitul "Backstop"-ul prevăzut de acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană nu poate fi limitat în timp, întrucânt acest lucru ar contraveni obiectivului acestei ”plase de siguranţă”, care este de a garanta absenţa unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, relatează Reuters.

Aceste declaraţii ale lui Barnier, la postul public german de radio DLF, spulberă speranţa unora de la Londra ca Guvernul britanic să obţină o ratificare a tratatului Brexitului prin stabilirea unei limite în timp a aplicării clauzei "backstop"-ului.

”Trebuie să menţinem credibilitatea acestei granţii”, a subliniat el. ”Ea nu poate să fie limitată în timp”.

”Clauza numită backstop constă în a-i asigura pe irlandezi de faptul că nu va exista o frontieră dură”, a explicat el.

”Să ne amintim, nu este vorba numai despre Irlanda. Toate mărfurile care trec această frontieră intră pe piaţa unică. Acest lucru priveşte de asemenea Germania, Franţa, Polonia”, a precizat Barnier

Negociatorul-şef european al Brexitului, care se întâlneşte joi la Berlin cu cancelarul Angeka Merkel, a apreciat de asemenea că o altă posibilitate avută în vedere de Londra - de a încheia un acord bilateral cu Dublinul - este şi ea imposibilă, întrucât frontiera Irlandei urmează să devină frontiera UE şi a pieţei interne după Brexit.

El consideră că acordul care a fost negociat cu britanicii şi care a fost respins masiv de către deputaţi în Camera Comunelor la 15 ianuarie este cel mai bun acord posibil, având în vedere ”faimoasele linii roşii” stabilite de către Regatul Unit.

Alte opţiuni vor fi posibile dacă aceste linii roşii se modifică, a relativizat, însă, Barnier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite