În timp ce lumea este distrasă de Trump, Putin și Musk slăbesc democrațiile europene

0
0
Publicat:

În timp ce lumea este distrasă de ordinele executive ale lui Donald Trump, ce se derulează cu repeziciune de la Casa Albă, analiștii atrag atenția asupra pericolului reprezentat deopotrivă de Vladimir Putin și Elon Musk, care subminează democrațiile europene în maniere diferite.

Elon Musk și Donald Trump în Biroul Oval FOTO SHUTTERSTOCK
Elon Musk și Donald Trump în Biroul Oval FOTO SHUTTERSTOCK

Într-o decizie fără precedent, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din 25 noiembrie, după ce a primit informații credibile despre o ingerință externă de amploare, rezultatele primului tur fiind trucate în favoarea unui candidat de extremă dreaptă puțin cunoscut, Călin Georgescu, potrivit The Conversation. Creșterea masivă a voturilor lui Georgescu a fost în mare măsură pusă pe seama creării a mii de boți controlați de ruși pe TikTok și a finanțării ilegale a campaniilor.

Acestea pot părea știrile de anul trecut, dar în contextul alegerilor care urmează în Germania, Polonia, Republica Cehă și, eventual, chiar Ucraina, sunt multe motive de îngrijorare în afară de un nou președinte american care perturbă Washingtonul (și lumea) cu o serie de ordine executive și inițiative de politică externă care par mai degrabă oferte imobiliare.

În Georgia, guvernul în exercițiu al Visului Georgian a câștigat alegerile parlamentare din octombrie 2024, după presupuse interferențe rusești, declanșând proteste pe scară largă și o represiune împotriva mass-media și a societății civile.

În schimb, în ciuda presupusei interferențe rusești în Moldova, președintele pro-occidental al țării a câștigat un al doilea mandat în noiembrie 2024. Un referendum privind un angajament constituțional de aderare la UE a fost susținut de o majoritate extrem de redusă a alegătorilor.

Percepțiile față de Putin, UE și Nato în Europa

Conform unui sondaj realizat de Pew Research Center în 2024, opiniile pozitive despre Rusia și liderul său rămân la un nivel scăzut în țările membre ale UE și NATO.

Însă apar și anumite tendințe care pot fi îngrijorătoare. În Germania, care organizează alegeri parlamentare anticipate la 23 februarie, opiniile favorabile despre Putin au crescut de peste două ori, de la 8 % în 2023 la 17 % în 2024. În 2003, 76% dintre germani îl aprobau pe Putin; în 2019, 36% dintre ei îl percepeau favorabil.

Din 13 țări europene, doar în Italia sprijinul pentru Putin a scăzut față de anul precedent.

Nivelul mediu de sprijin pentru UE în cele nouă state membre analizate se situează la 63%. Însă, Germania, cu 63%, a înregistrat al doilea declin consecutiv, de la 78% în 2022 și 71% în 2023.

În ceea ce privește NATO, 63% dintre participanții la sondaj din 13 țări membre au o părere mai favorabilă despre alianță, față de 33% care au o percepție negativă.

Ce au în comun Vladimir Putin și Elon Musk

Dacă Putin câștigă, nu câștigă singur. Democrațiile nu sunt amenințate doar de Rusia. Elon Musk, miliardarul neales care exercită o influență fără precedent în mandatul lui Donald Trump, a fost acuzat în mod repetat că se amestecă în dezbaterile europene și în campaniile electorale. Ceea ce au în comun Musk și Putin este antipatia lor profundă față de democrațiile liberale deschise și capacitatea vicleană de a folosi tehnologia pentru a-și atinge obiectivele prin promovarea partidelor și mișcărilor politice care împărtășesc opiniile lor iliberale. Unde diferă este că Musk se concentrează pe extrema dreaptă - AfD din Germania sau Tommy Robinson din Marea Britanie. Dar Putin tinde să susțină pe oricine consideră că servește intereselor Rusiei în slăbirea unității și influenței occidentale.

Nu e o coincidență faptul că Putin a făcut ecou remarcilor lui Musk la un miting al AfD conform cărora Germania ar trebui să depășească vina legată de război. Putin nu dorește să fie asociat cu nazismul în timp ce Musk vrea să reabiliteze imaginea unui partid de extremă dreaptă pentru a-l face atrăgător pentru alegători, dar și suficient de respectabil pentru a face parte dintr-o coaliție de guvernare. Asta a reușit de altfel Partidul Libertății din Austria, care are o lungă istorie de relații prietenoase cu Putin.

Iar ce poate face la vedere Musk pe X, Putin încearcă să obțină cu ajutorul armatei de boți pe această platformă.

Dar poate cea mai importată similitudine între ei este faptul că se bazează pe sentiment de nemulțumire crescândă față de democrația liberală.

Potrivit unui sondaj efectuat în 2024 în 31 de țări democratice, 54% dintre respondenți au exprimat nemulțumiri privind mersul democrației. Procentul a fost chiar mai mare în țările cu venituri mari, între care Canada, SUA și 10 țări din UE, și anume 64%.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite