Elveţienii dau puteri sporite serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţienii au spus masiv "da", duminică, unei legi a informaţiilor care autorizează serviciile secrete să le supravegheze comunicaţiile telefonice şi activităţile pe Internet, potrivit primelor estimări cu privire la rezultatul referendumului, relatează AFP.

Aproximativ 66% s-au pronunţat în favoarea legii, potrivit unor estimări realizate pentru televiziunea elveţiană de institutul gfs.bern după închiderea secţiilor de votare la ora locală 12.00 (13.00, ora României). Această estimare are o marjă de eroare de plus sau minus trei procente.

Referendumul a fost organizat în contextul în care ameninţarea teroristă este foarte puternică în Europa.

Sondajele din timpul campaniei au preconizat că elveţienii vor spune "da", însă scorul este mai mare decât previziunile de 53-58%.

Legea a fost adoptată de Parlament în 2015, însă referendumul a fost impus de o alianţă formată din Partidul Socialist, verzi şi organizaţii ca partidul Piraţilor, care se tem de derive ca cele denunţate de Edward Snowden în Statele Unite.

Prin dezvăluirile sale, Snowden, un fost agent al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), a prezentat în 2013 amploarea supravegherii electronice americane introduse după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Până acum, serviciile secrete ale Confederaţiei helvetice aveau dreptul să colecteze informaţii doar pe domeniul public sau să le obţină de la autorităţi, în cazul în care erau disponibile.

Guvernul, care susţine legea, a subliniat că nu mai era posibil să facă faţă, în condiţiile actuale, noilor ameninţări.

Serviciile secrete vor putea, de-acum, în anumite condiţii, să supravegheze în mod preventiv atât corespondenţa şi comunicaţiile telefonice ale persoanelor private, cât şi activităţile acestora pe Internet, să se infiltreze în reţele informatice şi să procedeze la percheziţii de localuri, vehicule sau bagaje.

Ele vor putea, totodată, să perturbe accesul la informaţii în reţele informatice, cu condiţia ca aceste sisteme să fie utilizate în atacuri vizând infrastructuri critice.

Însă elveţienii au refuzat duminică, în mod categoric, celelate două texte în legătură cu care au fost consultaţi la nivel federal.

Potrivit primelor proiecţii, ei au respins în proporţie de 60% o creştere a pensiilor, iar în proporţie de 63% o iniţiativă populară cu privire la "economia verde", care cerea o reducere a consumului de resurse naturale.

Marea majoritate a elveţienilor a votat prin corespondenţă şi pe Internet, ceea ce permite o numărare foarte rapidă a buletinelor de vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite