Cum s-a răspândit o boală înfiorătoare printre familiile regale din Europa. Mulți descendenți ai Reginei Victoria, uciși de afecțiunea rară
0O afecțiune genetică rară a sângelui este cunoscută ca „boala regală” prin asociere cu faptul că regina Victoria a Regatului Unit, care era purtătoare a bolii, a transmis-o, prin descendenții săi, și altor familii regale din Europa.
Afecțiunea ereditară este legată de cromozomul X și se transmite de la mamă, în general la băieţi. Există două tipuri principale de hemofilie: A și B. Hemofilia A este cea mai frecventă formă și este cauzată de lipsa sau deficiența factorului de coagulare VIII, iar Hemofilia B este cauzată de lipsa sau deficiența factorului de coagulare IX. Această lipsă a factorilor de coagulare face ca sângerările să fie prelungite și mai dificil de controlat, ceea ce poate duce la hemoragii severe, chiar și din cauza unor leziuni minore sau spontan.
De hemofilie au suferit mulți dintre descendenții Reginei Victoria, nouă dintre ei murind din cauza „bolii regale”, potrivit Daily Mail Online.
Fiul cel mic al reginei a fost una dintre victime. Prințul Leopold, care suferise de hemoragii severe în copilărie, a murit cu o săptămână înainte de a împlini 31 de ani, în urma unei căzături minore, în timp ce se afla în vacanță la Cannes.
Singura lui fiică, Prințesa Alice - pe care regina Elisabeta a II-a a numit-o mai târziu „mătușa Alice” - a transmis, la rândul ei, boala mai departe, potrivit sursei citate. La fel ca Prințul Leopold, singurul ei fiu, Rupert, vicontele Trematon, a avut hemofilie și a sfârșit în Franța, după un accident auto. Trematon a suferit o fractură ușoară a craniului, dar rănile sale nu s-au vindecat din cauza bolii. A murit după două săptămâni mai târziu.
Purtătoare ale afecțiunii au fost și două dintre fiicele Victoriei, prințesele Alice și Beatrice, care au transmis boala în casele regale ale Spaniei și Rusiei, cu „rezultate dezastruoase pentru cele două monarhii”.
Friedrich de Hesse, Fiului Prințesei Alice (fiica reginei Victoria) a murit după ce a căzut de la o fereastră din dormitorul mamei sale pe o balustradă. Cauza morții a fost o hemoragie cerebrală.
În Spania, regina Victoria Eugenie - nepoata reginei Victoria și străbunica regelui Felipe al VI-lea - a dat naștere la doi fii care au avut hemofilie.
Primul, Alfonso, Prinț de Asturia, moștenitor al tronului Spaniei de la naștere până la abolirea monarhiei în 1931, a murit la vârsta de 31 de ani în Miami, când mașina în care se afla s-a izbit de o cabină telefonică.
Alfonso părea să aibă doar răni minore, însă din cauza hemofiliei, hemoragia sa internă i-a fost fatală.
Hemoragii fatale din cauza hemofiliei
Fratele său mai mic, Infante Gonazolo, care avea la rândul său hemofilie, a murit tot în urma unui accident auto, când sora sa, Infanta Beatriz, care a încercat să evite un biciclist, s-a izbit cu mașina în care se aflau de un zid.
Gonzales părea să fi scăpat cu bine din accident, dar câteva ore mai târziu s-a prăbușit cu dureri severe din cauza unei hemoragii abdominale și a murit la scurt timp după aceea.
Hemofilic a fost și Alexei, mult doritul moștenitor de sex masculin al ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea și al soției sale Alexandra („Alix"), nepoata favorită a reginei Victoria.
Afecțiunea s-a manifestat pentru prima dată atunci când cordonul ombilical al micului prinț a fost tăiat, iar sângerarea a continuat ore întregi, scrie Daily Mail. Sensibilitatea sa a fost remarcată constant și mai târziu.
Adevărata natură a stării de sănătate a lui Alexei a fost ținută secretă poporului.
Mama lui Alexei, afectată de problemele fiului, a căutat consolare în misticismul bisericii ortodoxe și a căzut sub vraja lui Grigori Rasputin, care își făcuse o reputație de făcător de minuni printre membrii înaltei societăți rusești.
Pe lângă alinarea suferinței emoționale a împărătesei, Rasputin avea o influență liniștitoare asupra lui Alexei și se credea că poate ameliora simptomele băiatului, scrie Daily Mail Online.
Datorită prințului Alexei, cercetătorii au reușit să diagnosticheze cu exactitate „boala regală"
De atunci, s-a speculat că Rasputin a folosit o formă de hipnoză asupra moștenitorului bolnăvicios.
Dependența tot mai mare a țarinei de Rasputin pentru sfaturi a fost unul dintre factori care au condus la Revoluția Rusă și la căderea dinastiei regale Romanov, mai amintește sursa citată.
Interesant este că, datorită lui Alexei, cercetătorii au reușit să diagnosticheze cu exactitate „boala regală".
O analiză genetică efectuată în 2009 pe rămășițele osoase ale prințului Alexei (care a murit asasinat) a arătat că toți descendenții Victoriei erau afectați în mod specific de hemofilia B.
Ultima dintre victimele „bolii regale” care murit a fost prințul Waldemar al Prusiei, și el un strănepot al Reginei Victoriei.
Waldemar a sfârșit într-o clinică din Bavaria la 1 mai 1945, spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care nu a putut face o transfuzie de sânge.
De atunci nu au mai fost identificate alte cazuri de hemofilie la descendenții reginei Victoria.