Cum operau spionii bulgari recrutaţi de Rusia. Ce se ştie despre liderul cercului de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO WIKIMEDIA COMMONS
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO WIKIMEDIA COMMONS

Procurorii bulgari au anunţat vineri că au destructurat o reţea de spioni în favoarea Rusiei printre care se află oficiali ai Ministerului Apărării şi ai serviciilor de informaţii, după o operaţiune de amploare desfăşurată la Sofia şi împrejurimi, relatează Euractiv.

Cinci oficiali ai ministerului Apărării au fost arestaţi după o operaţiune desfăşurată pe tot parcursul zilei de joi în care ieşirile din oraş au fost blocate. Un al şaselea suspect a fost eliberat după ce a acceptat să colaboreze cu autorităţile.

Potrivit Bloomberg, aceştia au furnizat informaţii clasificate din domeniul tehnologiei militare unui diplomat de la ambasada din Sofia. Grupul celor şase era constitut dintr-un ofiţer înalt de informaţii, soţia lui şi oficiali ai statului, a transmis vineri într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al procurorului general bulgar.

Soţia ofiţerului, cu dublă cetăţenie, bulgaro-rusă, era intermediara grupului, fiind cea care livra documentele diplomatului rus. Cei şase pot primi pedepse cu executare între 10 ani şi închisoare pe viaţă.

Vineri, procurorul-şef Ivan Geshev, a descris operaţiunea ca „ceva nemaiîntâlnit din 1944 încoace”, când Bulgaria a intrat sub influenţa sovietică. Acesta a explicat că genul de informaţii furnizate Rusiei sunt „de importanţă specială pentru securitatea naţională a Bulgariei, UE, NATO şi SUA”, scrie Euractiv.

Geshev şi-a exprimat speranţa că „acest caz nu va fi folosit pentru a crea dezbinare în ţară”, dat fiind că mulţi bulgari au simpatii pentru Moscova, şi în contextul în care unele forţele politice îl sprijină deschis pe preşedintele rus.

Bulgaria urmează să aibă alegeri generale pe 4 aprilie şi pentru prima dată în cursă va intra şi un partid pro-rus.

Cine este liderul grupului

Liderul cercului de spioni din Sofia ar fi un bărbat cu nume de cod „Rezidentul”. Numele său real nu a fost făcut public, dar în presa bulgară au apărut deja informaţii potrivit cărora ar fi un fost şef de informaţii militare din Ministerul bulgar al Apărării, absolvent al Agenţiei Centrale de Informaţii din Moscova. Acesta ar fi fost cel care ar fi primit misiunea de a recruta „o reţea ilegală de agenţi” cu acces la informaţii clasificate.

Potrivit procuraturii, ceilalţi sunt de asemenea persoane cu pregătire militară sau cu funcţii  guvernamentale înalte în domeniul informaţiilor. Există şi alţi suspecţi aflaţi încă în libertate, în număr destul de mare.

Unul dintre spioni ar fi o persoană care se ocupă cu planificarea bugetului apărării. Alţi doi sunt angajaţi în serviciile de informaţii militare, iar un al patrulea este un fost ofiţer de informaţii militare.

Potrivit autorităţilor bulgare „Rezidentul” se întâlnea cu agenţii săi în restaurante, la meciuri şi în maşina sa. Aceştia au primit telefoane mobile şi carduri SD pe care să pună informaţii sensibile extrase din computerele lor. Suspecţii sunt surprinşi pe camere fotografiind ecranele computerelor de la serviciu, uneori timp de ore în şir.

Onorariile, între 1000 şi 1.500 de euro, erau plătite în valută, în plicuri. Membrii reţelei au fost filmaţi la casele de schimb. 

În ultimii doi ani, operaţiunile vizând spioni ruşi s-au concentrat în mare parte asupra personalului ambasadei Rusiei la Sofia. Anul trecut în decembrie, Bulgaria l-a expulzat pe ataşatul militar rus la Sofia, Rusia protestând atunci că acţiunea este lipsită de fundament. Procurorii au arătat însă că diplomatul a colectat o serie de informaţii militare, precum numărul de soldaţi americani staţionaţi în Bulgaria pentru exerciţii militare.

Vânătorile de spioni la Sofia coincid de regulă cu incidente mai importante pe axa Moscova-Washington, scrie Euractiv. Expulzarea primului secretar al ambasadei ruse a avut loc la doar câteva zile de la inculparea a trei ruşi în cazul otrăvirii omului de afaceri Emilian Gebrev. Înainte de declanşarea operaţiunii, procurorii principali din Sofia au mers în vizită la Washington.

Membră NATO din 2004, Bulgaria a achiziţionat opt avioane de luptă americane în 2019 ca parte a planului său de a-şi moderniza dispozitivele militare din epoca sovietică.

Ambasada Rusiei la Sofia a cerut încetarea speculaţiilor cu privire la „presupusa implicare a Rusiei în operaţiuni de informaţii împotriva intereselor Bulgariei”, condamnând încercările de „demonizare” a Moscovei înainte ca un tribunal să se pronunţe asupra cazului, relatează Deutsche Welle.

"Ne aşteptăm ca speculaţiile cu privire la presupusa implicare a Rusiei în activităţile de informaţii împotriva intereselor Bulgariei să înceteze până când va exista o hotărâre judecătorească", se arată într-un comunicat.

UPDATE Doi militari bulgari au fost arestaţi pentru spionaj în favoarea Rusiei

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite