Autorii atentatului, ucişi. Teroriştii de la Charlie Hebdo au murit în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorii atentatului, ucişi la tipografia unde erau baricadaţi, în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze FOTO AP
Autorii atentatului, ucişi la tipografia unde erau baricadaţi, în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze FOTO AP

Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi, vineri seară, la peste 50 de ore de la uciderea a 12 persoane în sediul săptămânalului Charlie Hebdo. Fraţii Kouachi au fost neutralizaţi în urma unui asalt al forţelor franceze, la o tipografie din Dammartin-en-Goele, localitate aflată la 30 de kilometri de Paris, acolo unde o persoană era ţinută ostatică.

Cei doi fraţi Kaouachi, autorii atentatului terorist din Franţa, s-au baricadat într-o tipografie, vineri în jurul orei 10.00 (ora României), la un depozit, după ce a avut loc un schimb de focuri pe Drumul National 2.

Autorii atentatului au fost ucişi în momentul în care au ieşit din clădire şi au deschis focul spre forţele de ordine. Ostaticul care era reţinut de cei doi islamişti în tipografia situată în nordul Franţei a fost eliberat de forţele de elită franceze.

      

Chérif Kouachi, unul dintre autorii atacului comis la sediul revistei Charlie Hebdo, a sunat la postul BFMTV înainte de a muri şi a declarat că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia.

Autorul luării de ostatici la magazinul evreiesc din Paris a fost ucis

Simultan cu intervenţia de la tipografie, forţele speciale franceze au lansat asaltul în piaţa evreiască din Paris, acolo unde un alt terorist, Amedy Coulibaly, luase mai mulţi ostatici. El a fost omorât în asatul forţelor de elită franceze, iar patru ostatici au murit. 

Explozie magazin evreiesc

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, este autorul atacului de joi de la Montrouge, soldat cu moartea unei poliţiste, iar vineri a luat mai mulţi ostatici într-un magazin cu produse evreieşti, la periferia estică a Parisului, el fiind echipat cu două puşti de asalt. 

El a afirmat, într-o înregistrare, că s-a sincronizat cu autorii atacului contra revistei Charlie Hebdo şi că făcea parte din grupul terorist Stat Islamic.

În timpul luării de ostatici, Amedy Coulibaly a sunat la postul BFMTV şi a declarat că s-a sincronizat cu fraţii Cherif şi Said Kouachi, care au comis atacul contra revistei Charlie Hebdo. De asemenea, Amedy Coulibaly a declarat că făcea parte din reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria.

Poliţia franceză a publicat fotogafiile suspecţilor de la Montrouge (care ieri au ucis o poliţistă): Amedy Coulibaly (32 de ani) şi Hayat Boumeddiene (26 de ani). Franţuzoaica suspectată că este complicele lui Amedy este încă în libertate şi descrisă de poliţie ca fiind „înarmată şi periculoasă“.

COLAJ Autori atac magazin evreiesc Paris

Operaţiune cu peste 80.000 de poliţişti implicaţi, pentru prinderea celor doi autori ai atentatului terorist din Franţa 

În zona în care au fost depistaţi cei doi terorişti s-a desfăşurat o operaţiune de amploare a forţelor de ordine franceze, la tipografia din Dammartin-en-Goele fiind trimis personal militar, un tanc şi alte vehicule militare pentru „neutralizarea autorilor“ atentatului terorist de la Charlie Hebdo.

Întreaga comună a fost încercuită de forţele de ordine cu elicoptere care survolau zona, precum şi de echipe ale GIGN şi RAID (unităţile de elită ale jandarmeriei şi poliţiei) care au fost mobilizate la faţa locului. La operaţiunea de urmărire şi anihilare a fraţilor care au lansat atacul terorist împotriva redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo, şi care vineri au mai luat ostatici în Paris şi la tipografia din nordul Franţei, au fost mobilizaţi simultan, pentru prima dată, trupele de elită ale Jandarmeriei şi Poliţiei franceze, Raid şi GIGN.

Suspectaţi de cel mai sângeros atentat comis în Franţa în ultima jumătate de secol, fraţii Kouachi, de origine algeriană, au fost reperaţi încă de joi în comuna situată la 80 de kilometri nord de Paris. Ministerul francez de Interne a informat, joi, că peste 80.000 de persoane au fost implicate în operaţiunile de căutare şi capturare a teroriştilor.

Anihilarea celor doi terorişti în vârstă de 32 şi, respectiv, 34 de ani,a fost destul de dificilă, pentru că cel puţin unul dintre ei, Said, a petrecut câteva luni în Yemen în 2011 pentru a se antrena în mânuirea armelor împreună cu un membru Al-Qaeda, înainte de a se întoarce în Franţa, după cum a declarat un alt oficial american.

Fratele lui, Cherif, a fost condamnat în 2008 pentru participare la o filieră ce urmărea să trimită combatanţi în rândurile organizaţiei irakiene a Al-Qaida.

Fraţii Cherif erau "pe lista noastră de supraveghere de mai mulţi ani" şi figurau în bazele de date americane cu persoane suspectate de terorism, inclusiv în celebra "No Fly List", care le interzice celor trecuţi nominalizaţi să zboare către sau dinspre Statele Unite. 

După ce au reuşit să scape din Paris cei doi au spart o benzinărie pentru a-şi procura hrană. Nu mai purtau cagule, potrivit camerelor de supraveghere, dar erau înarmaţi cu arme Kalaşnikov şi dispuneau de un lansator de rachete. 

Potrivit unui analist de la RTL, Jean-Alphonse Richard, fraţii Kouachi sunt "două persoane experimentate, care merg până la capăt. Logica jihadistă este să moară cu armele în mână". Yves Albarello, deputat de Seine-et-Marne, a declarat la rândul său că cei doi fugari "sunt pregătiţi să moară ca martiri".

Franţa, ameninţată cu noi atentate 

Deşi francezii nici nu au avut timp să se reculeagă în urma atentatelor teroriste din Paris, un lider religios al grupării Al-Qaida din Yemen a ameninţat Hexagonul cu iminenţa unor noi atacuri. „Nu veţi fi în siguranţă atât timp cât veţi lupta împotriva lui Allah, mesagerului său şi credincioşilor. Soldaţi ai lui Allah au ajuns printre voi”, spune Harith al-Nadhari, într-o înregistrare video, conform SITE şi AFP.

Autorităţile franceze au recunoscut de curând că se confruntă cu noi ameninţări teroriste, iar premierul Franţei a mărturisit că bilanţul de „17 morţi”, înregistrat în cele trei zile, demonstrează că există „breşe” de securitate în dispozitivul de identificare a persoanelor suspectate de comiterea unor atentate.

       

Filmul evenimentelor din Paris, care au condus la uciderea autorilor atentatului terorist din Franţa

ATENTATUL

Miercuri, către ora locală 11.30 (12.30, ora României), doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă şi înarmaţi cu arme automate, deschid focul la sediul Charlie Hebdo din Paris, în plină şedinţă de redacţie, strigând "Allah Akbar!". Ei omoară 12 persoane, după care fug cu o maşină către nord-estul Parisului, schimbând vehiculul cu altul luat unui automobilist, notează Mediafax.

Preşedintele François Hollande se duce la scena atentatului şi lansează un apel la "unitate naţională". O zi de doliu naţional este anunţată pentru joi.

Poliţia îi caută pe Chérif (32 de ani) şi Saïd Kouachi (34 de ani), născuţi la Paris, fiii unui cuplu algerian. Primul este un jihadist condamnat în 2008.

Reacţiile se multiplică în lume. Sloganul "je suis Charlie" se răspândeşte pe reţelele de socializare şi pe străzi. Miercuri seara, peste 100.000 de persoane manifestează în Franţa, iar alte mitinguri au loc în mai multe oraşe europene, dar şi la New York, Washington şi în Canada.

URMĂRIREA

Joi dimineaţa o poliţistă municipală este omorâtă, iar un agent municipal este grav rănit la Montrouge, în apropiere de Paris, într-un atac armat al cărui autor fuge.

Fraţii Kouachi sunt recunoscuţi joi dimineaţa de administratorul unei benzinării, pe care l-au agresat, în apropiere de Villers-Cotterêt, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Paris. Jandarmi şi poliţişti efectuează căutări în regiune, dar cei doi rămân de negăsit.

Publicaţiile sunt în doliu, persoane anonime depun flori, creioane, lumânări sau mesaje la sediul Charlie Hebdo. Joi la prânz Franţa păstrează un moment de reculegere. Este tras clopotul de la Notre-Dame de Paris. Luminile Turnului Eiffel sunt stinse, timp de câteva momente, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Cei doi bărbaţi sunt catalogaţi drept "eroi jihadişti" de către postul de radio al organizaţiei Statul islamic (SI). Ei se află de ani de zile pe lista neagră americană cu terorişti, iar Saïd Kouachi s-a antrenat în Yemen în mânuirea armelor, în 2011, potrivit unor oficiali americani.

Vineri, urmărirea este reluată şi izbucneşte un atac armat la un baraj, între poliţişti şi fraţii Kouachi, recunoscuţi de către o automobilistă căreia i-au furat maşina. Fugarii, puternic înarmaţi, se baricadează împreună cu o persoană pe care o iau ostatică într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, la aproximativ 20 de kilometri de Aeroportul Internaţional Roissy, al cărui program este modificat.

Satul este încercuit de către forţele de ordine, susţinute de trei elicoptere. Mai multe şcoli sunt evacuate.

Preşedintele François Hollande îşi reiterează apelul la "unitate naţională" şi-i îndeamnă pe "toţi cetăţenii" să manifesteze duminică în memoria victimelor.

Suspectul de la Montrouge este identificat, iar mai multe surse din cadrul poliţiei afirmă că s-a stabilit o "legătură" între acest suspect şi fraţii Kouachi.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, moscheile din Franţa sunt îndemnate să aducă un omagiu victimelor atentatului.

Către ora locală 13 (14.00, ora României), două persoane sunt ucise într-un atac armat la porţile Parisului, iar mai multe persoane sunt luate ostatice într-un magazin cu specific evreiesc. Atacatorul de la Montrouge este suspectat că este implicat, potrivit unor surse din poliţie.

DEZNODĂMANTUL

Forţele de elită franceze lansează simultan asaltul, vineri, şi-i ucid atât pe cei doi jihadişti acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, cât şi pe autorul luării de ostatici soldate cu morţi într-un magazin evreiesc de la Paris. Acest deznodământ pune capăt celor trei zile urmărire, după atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o undă de şoc în întreaga lume.

Cu puţin înainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora României), unităţi de elită din cadrul Jandarmeriei i-au împuşcat pe Saïd şi Chérif Kouachi, care ieşeau din tipografia în care s-au baricadat împreună cu un ostatic. Un membru al forţelor de ordine a fost rănit în operaţiune, potrivit unor surse din domeniul securităţii. În schimb ostaticul a fost eliberat teafăr.

În paralel, un asalt a avut loc la supermarketul evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat mai multe persoane ostatice. Cadavrele a cinci persoane, inclusiv al presupusului autor al luării de ostatici, Amedy Coulibaly, au fost găsite în supermarketul evreiesc după asalt, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, citate de Mediafax.

Atentat terorist Franta cautari autori INFOGRAFIE Graphic News
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite