Atentat terorist în Franţa. Eşecul serviciilor secrete franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist în Franţa. Povestea atacului terorist din Franţa ne arată cât de greu este să opreşti asemenea atacuri, chiar şi atunci când atacatorii au dosare penale pentru terorism
Atentat terorist în Franţa. Povestea atacului terorist din Franţa ne arată cât de greu este să opreşti asemenea atacuri, chiar şi atunci când atacatorii au dosare penale pentru terorism

Atentat terorist în Franţa. Cherif Kouachi, unul dintre atacatorii publicaţiei satirice Charlie Hebdo, era cunoscut autorităţilor franceze încă din 2005, iar calea lui prin care a devenit jihadist seamănă mult prea mult cea a altor terorişti dovediţi. Oare serviciile secrete franceze ar fi putut preveni atacul în urma căruia 12 oameni şi-au pierdut viaţa?

Cherif Kouachi a fost prieten apropiat cu francezul de origine tunisiană, Thamer Bouchnak. Cei doi au fost recrutaţi de Farid Benyettou, un jihadist cunoscut ce opera în zona unde locuiau cei doi. Procurorul Jean-Julien Xavier-Rolai l-a descris pe Benyettou ca fiind „ghidul spiritual“ al celor doi bărbaţi. Xavier-Rolai este acum consilierul juridic al ministrului de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve.

Cherif şi Bouchnak au fost amândoi arestaţi în ianuarie 2005, în timp ce se pregăteau să se ducă în Irak. Au petrecut trei ani în închisoare. Cei doi nu au negat că intenţionau să fugă în Irak, însă au declarat că încep să se răzgândească şi că „au fost uşuraţi“ că au fost opriţi. În 2010, Cherif a fost arestat din nou, ca fiind unul dintre cei 13 bărbaţi ce complotau să ajute să evadeze un terorist algerian.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu Cherif între 2010 şi evenimentele de la sediul revistei Charlie Habdo. Pare să se mişte ca şi când ar avea antrenament militar, notează „The Telegraph“. Oare a ajuns în Irak sau Siria?

Povestea lui Cherif ne spune multe despre eşecul francezilor de a se ocupa de aceşti tineri aflaţi la marginea societăţii, care au devenit o pradă uşoară pentru recrutorii jihadişti. Tot ei ne arată şi radicalizarea ce are loc în închisorile franceze, ceva ce autorităţile urăsc să recunoască. Însă, poate cel mai îngrijorător lucru este că povestea lor ne arată cât de greu este să opreşti asemenea atacuri, chiar şi atunci când atacatorii au dosare penale pentru terorism. Este imposibil să presupunem câţi alţi extremişti se ascund în umbră, conchide The Telegraph“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite