Iaurtul, un aliment indispensabil pentru o digestie sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaurtul este o sursă naturală de calciu şi proteine de calitate superioară. FOTO: Shutterstock
Iaurtul este o sursă naturală de calciu şi proteine de calitate superioară. FOTO: Shutterstock

Peste 31% dintre românii adulţi sunt obezi, iar peste 34% sunt supraponderali, potrivit studiului PREDATORR, 2013 - 2014.

Tragerea unui nou semnal de alarmă asupra evoluţiei îngrijorătoare a obezităţii, evidenţierea importanţei vitale pe care o are educaţia nutriţională a întregii populaţii în combaterea acestei „epidemii”, crearea şi mentinerea unor obiceiuri alimentare sănătoase, au fost principalele teme dezbatute în cadrul Şcolii de Vară de Nutriţie, manifestare ştiinţifică organizată la Iaşi, în perioada 18-20 iunie, de către Societatea de Nutriţie din România.

În întreaga Europă creşterea prevalenţei obezităţii stârneşte îngrijorare.

Dacă fenomenul nu va fi controlat cât mai curând, în anul 2030 Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază ca majoritatea europenilor vor avea greutatea corporală peste cea normală.




Excesul ponderal este factor cauzator sau favorizant pentru maladii grave, precum cele cardiovasculare, diabet, unele forme de cancer, la care se adaugă afecţiunile articulare - aspecte care afectează calitatea vieţii şi necesită fonduri tot mai mari alocate sănătăţii publice.

Este nu doar necesar, ci chiar urgent să adoptăm un stil de viaţă şi alimentar sănatos, iar, pentru aceasta, mobilizarea medicilor de toate specialităţile în a îndruma pacienţii în aspecte dietetice şi de bilanţ caloric trebuie să devină parte a actului medical pentru fiecare consult, spun specialiştii.

„Noi, medicii nutriţionişti, recomandăm consumul zilnic de legume, fructe, iaurt şi alte lactate cu conţinut redus de grăsime, ca surse de nutrienţi esenţiali: proteine, vitamine, minerale, fibre, bacterii lactice active. Şi, desigur, cât mai multă mişcare, începând cu mersul pe jos în ritm vioi şi până la practicarea regulată a unui sport care implică mobilizarea cât mai multor grupe de muşchi“, a subliniat doamna profesor doctor Mariana Graur, preşedinte al Societăţii de Nutriţie din România.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor reputaţi specialişti români în domeniu, dar a beneficiat şi de participarea unor invitaţi internaţionali.

Doamna doctor Anne Boucquiau, fondator şi fost preşedinte al Societăţii Nutriţioniştilor din Belgia, a prezentat noi aspecte ale utilizării probioticelor în activitatea clinică.

anne boucquiau

„Grija pentru propria persoană şi pentru cei dragi este un act elementar de responsabilitate şi stimă de sine.

Avem la îndemână alimente cu valoare nutriţională ridicată şi puţine calorii, cum sunt fructele, legumele, iaurturile, mai ales cele probiotice, care contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv şi a sistemului imunitar,”  a declarat doctor Anne Boucquiau.

Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă „pro” şi „bios” care înseamnă „pentru viaţă”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenţi benefici. Un adult are o floră intestinală care numără 100 000 miliarde de bacterii.

Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute şi studiate bacterii probiotice.

Cantitatea de bifidobacterii reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori: alimentaţia nepotrivită, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc.

Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sănătate atunci cand sunt  consumate în mod regulat, echilibrând flora intestinală.

„Cercetările recente, folosind mijloace moderne de investigare, arată că structura florei intestinale la indivizii obezi diferă de cea a indivizilor normo-ponderali. Este încă un semnal că menţinerea unei flore intestinale diverse şi echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important în sănătate şi calitatea vieţii,” declară doctor Anne Boucquiau.


Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, este o sursă naturală de calciu şi proteine de calitate superioară şi furnizează bacterii probiotice, care contribuie la menţinerea unei flore intestinale normale.

Mai mult decât atât, conform studiilor clinice recente (Yogurt & dairy product consumption to prevent cardio metabolic diseases: epidemiologic & experimental studies, Arne Astrup, Am J Clin Nutr 2014/ Yogurt consumption & impact on health: focus on children & cardio metabolic risk, A. Marette and E. Picarde Deland, Am J Clin Nutr 2014/ Yogurt and weight management, P F Jacques and H Wang, , Am J Clin Nutr 2014), consumul frecvent de iaurt, în cadrul unei diete controlate caloric, determină  o pierdere mai mare în greutate  - atât la femei, cât şi la bărbaţi - îndeosebi la nivelul ţesutului adipos abdominal, fiind benefic în reducerea riscului de exces ponderal şi obezitate.

Chiar în condiţiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate în grăsimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru menţinerea greutăţii corporale normale.

De asemenea, există dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv.

„Comunitatea medicală este aliniată asupra faptului că există confirmări clare, bazate pe studii şi activitatea clinică, despre valoarea probioticelor în gestionarea tulburărilor digestive funcţionale, ori a diareei consecutive tratamentelor îndelungate cu antibiotice, care poate avea consecinţe extrem de grave, chiar letale. Un aspect mai puţin cunoscut, cred, este că aportul de probiotice ajută pacienţii să suporte mai uşor şi să duca la bun sfârşit  tratamente dificile, cum este cel de combatere a Helicobater Pylori, bacteria care cauzează ulcerul gastric şi duodenal, sau chiar cancer de stomac. Din fericire, am văzut că există şi în România iaurturi probiotice, ale căror beneficii au fost confirmate prin numeroase studii ştiinţifice." a conchis doctor Anne Boucquiau.

Datorită numeroaselor beneficii, iaurtul este recomandat în orice dietă, adaptată oricăror nevoi nutriţionale sau patologii, la orice vârstă.

Iaurtul poate fi integrat foarte uşor în alimentaţia zilnică, poate fi consumat dimineaţa, la micul dejun, simplu sau împreună cu cereale; pe parcursul zilei un iaurt de băut poate fi gustarea perfectă dintre mese, satisfăcând atât foamea cât şi setea, mai ales în timpul verii. La prânz se poate consuma un iaurt natural, la care adăugăm fructe proaspete, ca desert uşor, iar seara un iaurt simplu, înainte de culcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite