Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”

0
Publicat:

Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.

Dacă le permitem, emoțiile ne pot controla viața FOTO arhivă Adevărul
Dacă le permitem, emoțiile ne pot controla viața FOTO arhivă Adevărul

Cei care nu reușesc să își controleze emoțiile devin irascibili, își pierd ușor controlul, sunt mereu frustrați și nervoși, iar nimic nu pare să le iasă.

Tocmai de aceea este esențial să ne conștientizăm stările și să aflăm în ce circumstanțe apar anumite emoții, pentru ca apoi să le putem elimina gradual pe cele negative sau cel puțin să le aducem sub control, pentru ca ele să nu ne mai dirijeze viața.

„Puterea emoțională este un concept complex, care se referă la toate procesele emoționale ale unei persoane. Emoțiile pozitive sunt un adevărat balon de oxigen pentru sănătatea noastră. Există și reversul medaliei. Anumite emoții negative, numite șocuri emoționale, pot provoca chiar un stop cardiac”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mai multe studii științifice au stabilit că însăși ADN-ul este influențat de emoțiile puternice, indiferent că sunt pozitive sau negative. Anumite emoții pot fi moștenite genetic, în timp ce altele sunt dobândite pe parcursul vieții.

Cele cinci elemente de care depinde puterea emoțională

Sănătatea emoțională este la fel de importantă ca sănătatea corpului fizic. Sunt cinci elemente care ne ajută să ne dezvoltăm puterea emoțională. Primul este să ne dăm voie să simțim.

„Sunt multe persoane care nu mai iubesc de frică să nu mai sufere ulterior”, spune psihologul Stelian Chivu. Al doilea element este să aflăm ce emoții ne domină. Unii dintre noi sunt mai mereu triști, în timp ce alții sunt permanent supărați sau nervoși.

Al treilea element este cât de repede putem schimba o stare negativă. „Dacă îți ia o zi ca să scapi de o emoție negativă, puterea ta emoțională lasă de dorit. Dacă îți ia un minut, înseamnă că ai o forță emoțională remarcabilă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Al patrulea element este cât de mult putem păstra o emoție pozitivă. Dacă reușim să facem asta timp de câteva ore sau o zi, este bine. Dacă ne schimbăm dispoziția de la un minut la altul, e nevoie de timp și răbdare ca să putem menține cât mai mult emoțiile pozitive.

Al cincilea element este capacitatea noastră de a dărui o emoție pozitivă celor din jur. De știut este că emoțiile pot fi nu doar pozitive sau negative, ci și neutre.

„Puterea emoțiilor este dată de intensitatea lor și de cât timp sunt trăite și ea se antrenează ca orice mușchi al corpului. De pildă, puterea emoțională negativă poate fi devastatoare. Frica generalizată poate duce la isterie în masă, de exemplu”, explică psihologul Stelian Chivu.

Scala emoțiilor pozitive

Există și o scală ce vizează emoțiile pozitive puternice. Pe locul al șaptea este mulțumirea, iar pe șase este speranța. Urmează optimismul pe locul cinci, în timp ce pe locul al patrulea este credința.

Pe locul al treilea este entuziasmul, iar locul al doilea este ocupat de pasiune. Primul loc este ocupat de mai multe emoții: autoaprecierea, iubirea de sine, libertatea interioară, autocunoașterea, iar în vârful piramidei este bucuria.

„Cu cât reușim să trăim bucuria mai intens și mai des, cu atât vom avea o putere emoțională mai mare. E nevoie de cinci emoții pozitive ca să ștergi una negativă. Gestionarea emoțiilor este foarte importantă pentru că astfel vom putea să controlăm conflictele, stresul, anxietatea și implicit propria sănătate a organismului”, ține să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Dacă nu reușim să ne controlăm emoțiile, vom deveni sclavii lor. Dacă prețuim libertatea, e necesar să ne eliberăm emoțiile din sclavia gândurilor negative.

„Dacă nu vei lucra pentru emoțiile tale, vei lucra pentru emoțiile altora. Devenind conștient de emoțiile tale, vei face primul pas pentru a le controla și a deveni mai puternic. Cine își stăpânește emoțiile, își controlează cu adevărat viața”, conchide specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite