Înghețarea ratei dobânzii din Marea Britanie încheie o serie de 14 creșteri consecutive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o mișcare surpriză, ratele dobânzilor din Marea Britanie au rămas neschimbate după ce Banca Angliei a declarat că majorarea prețurilor au încetinit mai repede decât se aștepta, scrie BBC.

Lire sterline
Banca Angliei a înghețat dobânda cheie

Ratele dobânzilor au fost menținute la 5,25%, deja cea mai mare din ultimii 15 ani.

Aceasta vine după ce cifrele de joi au dezvăluit o încetinire neașteptată a creșterilor prețurilor din Marea Britanie în august.

Inflația a scăzut foarte mult în ultimele luni și credem că va continua să facă acest lucru”, a declarat guvernatorul Băncii, Andrew Bailey.

Au existat, de asemenea, semnale puternice că ratele mai mari au început să afecteze economia Regatului Unit, a spus Banca.

Banca a majorat dobânda cheie de 14 ori la rând în lupta sa pentru a controla inflația, care rămâne mult mai ridicată decât de obicei.

Creșterile au dus la plăți mai mari la credite ipotecare pentru mulți proprietari de case și la împrumuturi.

Punctul de cotitură

Mulți analiști se așteptau ca ratele să crească din nou, dar decizia Băncii de a le lăsa în așteptare ridică perspectiva că acesta este începutul unui punct de cotitură.

Cu toate acestea, dl Bailey a avertizat că „nu există loc pentru mulțumire”, indicând că ratele ar putea rămâne la nivelurile actuale mai mult decât se aștepta.

Trebuie să fim siguri că inflația revine la normal și continuăm să luăm deciziile necesare pentru a face tocmai asta”, a adăugat el.

A fost o decizie de vârf, patru dintre cele nouă Comitetului de politică monetară (MPC) care stabilesc rate puternice au votat pentru o creștere, iar cinci au optat pentru o pauză. Domnul Bailey și-a folosit votul decisiv pentru a întrerupe seria necruțătoare de creșteri ale ratelor.

În cele din urmă, cifrele inflației de miercuri, care au arătat toate principalele măsuri ale inflației în scădere, au fost suficiente pentru ca Banca să concluzioneze că medicamentul său funcționează.

Sărbătoare prematură

Jeremy Hunt a spus: „Începem să vedem că valul se întoarce împotriva inflației ridicate, dar vom continua să facem tot ce putem pentru a ajuta gospodăriile care se confruntă cu plățile ipotecare.

Acum este momentul să ducem treaba la capăt. Suntem pe cale să reducem inflația la jumătate în acest an, iar respectarea planului nostru este singura modalitate de a reduce dobânzile și ratele ipotecare”.

Atât Banca, cât și Trezoreria, totuși, vor avea grijă de avertismentele de „sărbătoare prematură” din partea Fondului Monetar Internațional, care a semnalat modul în care creșterea prețurilor la energie în anii 1970 a declanșat o inflație care s-a dovedit greu de înfrânt.

Decizia de a menține ratele va aduce o oarecare ușurare proprietarilor de case cu credite ipotecare de urmărire, care și-au văzut rambursările lunare devenind constant mai scumpe.

Pentru cei care se apropie de încheierea tranzacției cu rata fixă, vor exista, de asemenea, o oarecare speranță că creșterile ratelor ipotecare s-au oprit.

Există o oarecare concurență pe piața creditelor ipotecare și, dacă acesta este sfârșitul unei serie de creșteri ale ratei, atunci creditorii pot avea și mai multă încredere în a oferi oferte mai bune.

Cu toate acestea, există avertismente din partea sectorului că această ultimă decizie ar putea duce la un platou mai mult decât orice scădere semnificativă a ratelor ipotecare.

Între timp, economisitorii li se va spune că profiturile pe care le pot obține - cea mai mare de aproximativ 15 ani - s-ar putea să nu se îmbunătățească mult mai mult, așa că cumpărăturile pentru cea mai bună ofertă devin puțin mai urgente.

Creștere „mai slabă”

Teoria din spatele creșterii ratelor este că face ca oamenii să împrumute bani mai scump, astfel încât gospodăriile vor reduce și vor cumpăra mai puține lucruri. De asemenea, ar putea însemna că firmele vor crește prețurile mai puțin repede.

Dar este un act de echilibrare dificil, deoarece creșterea prea agresivă a ratelor ar putea determina oamenii să-și reducă cheltuielile gospodăriei, ceea ce ar putea duce firmele luptă pentru supraviețuire și creșterea economică încetinită.

În câteva minute de la ultima sa întâlnire, MPC a spus că din iunie, inflația a scăzut mult mai repede decât se aștepta, scăzând la 6,7% în august.

Dar, de asemenea, a mai spus că șomajul crește treptat, iar creșterea economică generală a fost „mai slabă decât se aștepta”.

Din aceste motive, MPC a spus că a menținut ratele în așteptare. Dar a adăugat că ratele ar trebui să rămână „suficient de restrictive pentru suficient timp” pentru a reduce inflația la ținta de 2% a Băncii. Nu se preconizează atingerea acestui ritm până în 2025.

S-ar putea să fie necesare noi majorări ale ratelor dacă creșterile prețurilor vor începe să se accelereze din nou, a adăugat acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite