Reguli de bază pentru părinţii care vor să aibă un copil fericit: Dacă îi sufocăm cu prea multe teme şi activităţi extraşcolare, riscăm să fie nefericiţi, fără poftă de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicatorul cel mai important, care ne măsoară cât de bine ne creştem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire
Indicatorul cel mai important, care ne măsoară cât de bine ne creştem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, dincolo de notele foarte bune sau mai puţin bune pe care le ia un copil la şcoală, cel mai important aspect din viaţa unui şcolar este gradul de fericire.

Cu toţii am trecut prin şcoală şi sistemul educaţional. Unii au ieşit mai şifonaţi decât alţii, unii au reuşit să se descurce mai bine decât alţii cu orarul, cu materiile „plictisitoare“, cu temele pentru acasă, cu lipsa timpului liber şi al distracţiilor de care aveau parte până atunci. 

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, cel mai important aspect din viaţa unui şcolar este gradul de fericire, dincolo de notele pe care le obţine în timpul cursurilor. 

„Dacă apăsăm prea mult pedala de acceleraţie şi ne sufocăm copiii cu prea multe teme sau activităţi extraşcolare, riscăm să cădem de cealaltă parte a baricadei şi să creştem copii nefericiţi, fără poftă de viaţă, fără dorinţa de a se dezvolta. Indicatorul cel mai important, care ne măsoară cât de bine ne creştem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire“, explică specialistul.

Mai mult decât atât, Eugen Popa consideră că există 7 reguli de bază pe care ar putea să le aplice părinţii astfel încât copiii lor să fie fericiţi atât la şcoală, cât şi acasă: 

1. Joaca. „Copiii învaţă cel mai rapid şi mai uşor prin joacă. Joaca este cel mai simplu mod de a învăţa şi unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vrei să ai un copil fericit şi sănătos, petrece timp cu el jucându-vă. Fă din învăţare un joc şi atunci i-ai uşurat 16 ani din viaţă“, explică hipnoterapeutul. 

2. Fii un exemplu. „Copilul face ceea ce vede la cei din jurul său. Desigur, cel mai adesea îi vede pe părinţi, modul lor de acţiune şi de manifestare. Dacă tu, părintele, tot amâni şi laşi pe poimâine ce poţi face mâine, ghici ce va face copilul tău când va veni vorba de sculat dimineaţa sau de făcut temele“, spune hipnoterapeutul.

3. Greşeşte des şi cu patos! „Cu cât încerci mai mult să fii «perfect» cu atât mai multe garduri şi lacăte pui în jurul dezvoltării libere a copilului tău. În caz că nu ştiai acest lucru, cei mai mulţi copii care doresc să aibă note bune la şcoală fac asta pentru a-i mulţumi pe părinţi şi a-i face mândri de ei şi nu pentru că ei, copiii, au o năzuinţă incontrolabilă în această direcţie. Cu cât îl împingi pe copil să fie perfect, să aibă «note bune» şi să fie «cuminte» cu atât mai mult creşte riscul să devină obsesiv-compulsiv, ceea ce este o reală problemă“, este de părere Eugen Popa.

4. Asigură-ţi copilul că îi eşti mereu alături. „Poţi face asta foarte simplu, dă-i o poză cu tine sau un obiect de-al tău pe care să îl poarte câtă vreme e la şcoală. Acest lucru îl ajută foarte mult şi îl protejează împotriva unor posibile dificultăţi şi chiar stări emoţionale intense“, explică specialistul.

5. Ajută-ţi copilul să gândească liber. „Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep şcoala. De fapt, este foarte important să înţelegem că lumea este compusă din două categorii de oameni: cei care se conformează şi fac posibilă existenţa societăţii şi cei care rup graniţele, nonconformiştii, cei care împing societatea mai departe. Aceştia din urmă sunt cei care produc cele mai mari realizări. Este foarte important să ajutăm copiii atât să aibă un spirit cât mai liber, dar şi să discearnă între ce te ajută să creşti şi ce este doar o modă de moment“, afirmă Eugen Popa.

6. Oferă sprijin emoţional! „Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a şcolii. Deşi la prima vedere toată chestia asta cu şcoala poate părea numai lapte şi miere, ea poate afecta profund întregul sistem imunitar emoţional al copilului. Pentru a preveni acest lucru, dar şi pentru a-i asigura copilului o viaţă sănătoasă şi fericită, comunică cu el pe toate planurile“, sfătuieşte Popa.  

eugen popa

Eugen Popa FOTO Arhivă personală 

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite