De ce oamenii simt nevoia să pară mai înstăriţi când se află în căutarea unui nou partener

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că oamenii mint în legătură cu veniturile lor şi încearcă să cheltuiască mai mult decât îşi permit îi ajută să îşi găsească mai rapid un nou partener, cel puţin pe termen scurt, însă problemele apar atunci când relaţia devine serioasă.

Anul trecut, un bărbat din China a dat-o în judecată pe soţia lui pentru că i-a ascuns faptul că făcuse numeroase operaţii estetice. Pentru psihologii Glenn Geher şi Scott Barry Kaufman, acesta ar fi doar un alt caz de amăgire a partenerului, scrie „The Atlantic“.

Ei consideră că metodele prin care o persoană se poate împrumuta sau aşa-zisa modă a creditelor îi îndeamnă pe oameni să cheltuiască mai mulţi bani decât îşi permit, pentru a lansa un semnal fals: că sunt înstăriţi. În general, semnalul respectiv funcţionează, iar asta se întâmplă mai ales în cazul celor care sunt în căutarea unui nou partener şi care sunt mult mai predispuşi să îşi sacrifice veniturile şi să se îndatoreze.

Geher şi Kaufman îşi susţin afirmaţiile, argumentând că sexul şi reproducerea sunt mult mai conectate decât vrem să recunoaştem în era contracepţiei. Astfel, chiar dacă o persoană caută un partener strict pentru o relaţie sexuală, criteriile de selecţie sunt mult mai complexe decât s-ar crede. 

Atât pentru bărbaţi şi femei, criteriile importante în alegerea unui partener sunt caracterul acestuia, personalitatea, statutul social, aspecte care nu pot fi măsurate şi cuantificate.

În schimb, altfel stau lucrurile în cazul bunurilor personale. Altfel spus, oamenii emit opinii referitoare la viitorii lor parteneri, evaluându-i în funcţie de hainele pe care le poartă, de obiectele pe care le posedă sau de locul de muncă pe care îl au.

În cazul bărbaţilor, arată cei doi, cu cât cheltuiesc mai mult, cu atât au parte de mai mult sex. Pe de altă parte, în situaţia în care nu îşi permit acel stil de viaţă, strategia se va întoarce împotriva lor într-o relaţie serioasă: fie fiindcă au un comportament financiar riscant, fie pentru că, pur şi simplu, au minţit.

Mai puţine cheltuieli şi reducerea datoriilor garantează, în schimb, libertatea în relaţie, arată psihologii, care susţin că sinceritatea este opţiunea preferabilă.

Teoria celor doi arată că oamenii trebuie să fie mai atenţi la alegerile pe care le fac, dar şi la modul în care se prezintă pe ei înşişi, evaluând înainte de orice propria lor disponibilitate de a se implica într-o relaţie sinceră.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite