FOTO Soarele multicolor: de ce îl fotografiază NASA la diferite lungimi de undă şi ce reprezintă fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele fotografiat în toate culorile lungimilor de undă la care este observat FOTO NASA
Soarele fotografiat în toate culorile lungimilor de undă la care este observat FOTO NASA

Fotografia Soarelui compusă din fragmente din imagini diferite a fost realizată de cercetătorii de la Observatorul Dinamicii Solare NASA şi reprezintă codurile de culori ale stelei sistemului nostru solar la temperaturi şi lungi de undă diferite.

Fiecare dintre lungimie de undă alese de NASA şi observate de la Observatorul Dinamicii Solare (ODS) reprezintă un anumit aspect a suprafeţei sau a atmosferei Soarelui. Imaginile ajută la observarea felului în care materialele solare se deplasează în atmosfera Soarelui, precum şi a proprietăţilor magnetice ale suprafeţei, conform nasa.gov.

Codul culorilor, spre deosebire de cel asociat temperaturilor de pe Pământ, reprezintă cea mai „fierbinte” imagine a Soarelui în albastru-verde. Primul „suspect”, Soarele roşu-portocaliu (AIA 304), are „doar” 50.000 de grade Kelvin, şi reprezintă lungimile de undă emise de heliu la această temperatură.

Lungimile de undă emise de fier (Fe-20 şi Fe-23) la temperaturi de peste 10 milioane de grade Kelvin reprezintă materialul incandescent, reprezentat în imaginea cea mai „fierbinte” – Soarele verde-albastru, informează NASA.

soare

Culorile luminii emise de Soare

Soarele emite lumină în toate culorile, dar cea galbenă este cea mai apropiată lungime de undă de acesta şi dă pe care o vedem cu ochiul liber. Când toate culorile sunt reunite, rezultă ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "lumina albă".

Dincolo de modul în care îl putem vedea cu ochiul liber, oamenii de ştiinţă de la NASA au ales zece lungimi de undă diferite pentru a observa Soarele. Bazată, în general, pe unul sau pe două tipuri de ioni, fiecare lungime de undă a fost aleasă să evidenţieze o anumită parte a atmosferei sau a suprafeţei solare.

Lungimile de undă diferite furnizează informaţii despre componentele diverse de la suprafaţa şi din atmosfera Soarelui. Imaginea multicoloră reprezintă Soarele din toate perspectivele în care este observat, simultan.

Atomii multicolori ai Soarelui

Soarele conţine numeroşi atomi diferiţi (heliu, hidrogen, fier etc), dar şi tipuri diferite din fiecare atom cu încărcări electrice diferite, ionii. Fiecare ion poate emite lumină de lungimi de undă diferite atunci când atinge o anumită temperatură. Cercetătorii au început să clasifice lungimile de undă produse de fiecare atom încă din anii 1900.

Fotografiat cu o cameră standard, Soarele arată ca în imaginile capturate de noi în vacanţă: discul în nuanţe de galben, cu eventuale reflexii portocalii şi roşii, pe măsură ce se apropie de linia orizontului. Aceasta pentru că lumina trebuie să călătorească prin atmosfera Terrei, pierzând astfel lungimi de undă albastre înainte să ajungă la lentilele camerei, au explicat oamenii de ştiinţă.

soare

Lumina galben-verde de 5.500 de angstromi, de exemplu, este emanată de obicei dintr-un material de aproximativ 5.700 de grade Celsius, de la suprafaţa Soarelui. Pe de altă parte, lumina ultravioletă extremă de 94 de angstromi provine din atomi de aproape peste 6 milioane de grade Celsius.

Fotografiile au fost obţinute cu ajutorul telescoapelor de la Observatorul Dinamicii Solare de la NASA, Observatorul Relaţiilor Terestro-Solare de la NASA şi Observatorul Solar şi Heliosferic de la ESA/ NASA.

soare colaj

Lungimile de undă

De la suprafaţa Soarelui către exterior, lungimile de undă fotografiate, măsurate în angstromi (unitatea de măsură folosită pentru structurile microscopice reprezentând o lungime de 10 miliarde de ori mai mică decât un metru – 10−10), sunt:

·         4.500 – suprafaţa Soarelui

·         1.700 – suprafaţa Soarelui şi un strat din atmosferă, cromosfera

·         1.600 – un amestec al fotosferei cu regiunea de tranziţie, dintre cromosferă şi cel mai de sus strat al atmosferei, coroana

·         304 – lumina emisă de cromosferă şi de regiunea de tranziţie

·         171 – lungimea de undă care reprezintă coroana solară, în perioade camle, fără explozii

·         193 – o regiune mai fierbinte a coroanei solare

·         211 – lungimea d e undă a regiunilor active magnetic din coroana Soarelui, fierbinţi

·         335 – alte regiuni magnetic active

·         94 – regiunile coroanei în timpul exploziilor solare

·         131 – cel mai fierbinte material într-o explozie

soare
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite