Telegraph: Obiectele de colecție furate de la British Museum au fost vândute pe eBay cu 50 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bijuterii, inclusiv din vremea Romei Antice, sunt expuse pe site-ul de licitații de pe internet, din 2016 cel puțin.

Bijuterii din aur. Foto: Shutterstock
Bijuterii din aur. Foto: Shutterstock

Articole furate din colecția British Museum au fost vândute pe eBay, unul dintre cele mai mari site-uri de internet din lume, cu 40 de lire sterline (50 de dolari), deși prețul lor real ajunge la 50.000 de lire (65.000 de dolari), a scris ziarul The Daily Telegraph .

Ziarul notează că bijuteriile, inclusiv din Roma antică, sunt listate pe eBay cel puțin din 2016. Publicația a subliniat că absența unui catalog online detaliat al colecției, care să conțină toate cele 8 milioane de artefacte din ea, a contribuit la dispariția obiectelor din British Museum.

Anterior, muzeul, care a fost vizitat anual de aproximativ 6 milioane de oameni înainte de pandemia covid, a raportat că mici bijuterii din aur, pietre prețioase, din pietre semiprețioase și sticlă, care datează din perioada secolului al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr. , au dispărut, au fost furate din magazii sau au fost deteriorate. Ulterior, presa britanică a scris că, în urma unei anchete interne, fostul curator al colecțiilor grecești, Peter Higgs, care lucrase în ea timp de 30 de ani, a fost concediat din instituție. Familia istoricului de artă a negat acuzațiile că ar fi fost implicat în dispariția obiectelor de artă.

British Museum a declarat că a intentat un proces împotriva unui angajat, fără a da însă nume, iar ancheta este condusă de departamentul de poliție din Londra pentru infracțiuni economice și penale. Valoarea prejudiciului cauzat nu a fost dezvăluită; totuși, potrivit ziarului The Times, putem vorbi de 80 de milioane de lire sterline (102 milioane de dolari).

După cum a subliniat The Daily Telegraph, experții în colecțiile din antichitate au avertizat conducerea muzeului în urmă cu trei ani că unul dintre angajații instituției ar putea fura obiecte din seifuri. Aceste artefacte au fost folosite în scopuri științifice și nu au fost expuse publicului, a subliniat Sky News

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite