De ce nu au voie câinii ciocolată şi alte curiozităţi despre alimentaţia canină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce nu au voie câinii ciocolată: două substanţe din compoziţia ciocolatei le pot fi fatale câinilor FOTO: yummypets.com
De ce nu au voie câinii ciocolată: două substanţe din compoziţia ciocolatei le pot fi fatale câinilor FOTO: yummypets.com

Ciocolata este toxică pentru patrupede, iar mulţi posesori de câini nu ştiu, din păcate, că acest desert le poate fi fatal. Medicul veterinar Dawn Ruben explică de ce nu au voie câinii ciocolată şi ce alte alimente le poate provoca o intoxicaţie.

De ce nu au voie câinii ciocolată 

Ciocolata este periculoasă pentru sănătatea câinilor chiar şi în cantitate mică. „Pe lângă conţinutul ridicat de grăsimi, ciocolata conţine cafeină şi teobromină, două stimulente care afectează sistemul nervos central şi muşchiul cardiac şi cresc frecvenţa urinării“, explică medicul veterinar Dawn Ruben, citat de PetPlace.com.

Dacă puţină ciocolată nu creează probleme serioase, o cantitate mai mare îi poate provoca patrupedului vomă şi diaree. Când se atinge nivelul toxic, apar simptome noi: agitaţie, hiperactivitate, spasme musculare, urinare frecventă şi respiraţie accelerată. Fără o intervenţie medicală promptă, câinele poate muri.

Semnele de intoxicaţie apar chiar şi după consumul a numai 5 grame de ciocolată cu lapte, iar mai mult de 10 grame pot fi fatale pentru un câine de talie mică.

Ceapa, un alt aliment toxic

În categoria alimentelor periculoase pentru câini trebuie inclusă şi ceapa. Este puţin probabil ca patrupedul să mănânce ceapă crudă, dar şi cea prăjită sau fiartă din mâncarea gătită este la fel de toxică pentru el, din cauza sulfoxizilor şi disulfidelor pe care le conţin. Aceste substanţe pot afecta globulele roşii, ducând la anemie.

O cantitate mare de ceapă poate pune în pericol viaţa câinelui. Anemia apare, de regulă, la câteva zile de la ingestia cepei, motiv pentru care poate fi destul de dificil de identificat cauza stării de rău. Usturoiul are un efect similar asupra câinilor.

Ouăle şi carnea crudă, interzise

Dacă nu sunt preparate termic, ouăle şi carnea pot provoca toxiinfecţii alimentare cu bacterii precum Salmonella sau E. coli. Ouăle crude conţin o enzimă care blochează absorbţia unei vitamine din grupul B. Carenţa acestei vitamine poate duce la apariţia unor probleme cutanate.

Oasele, bune sau rele?

Oasele au făcut parte din alimentaţia patrupedelor din sălbăticie, dar medicii veterinari atrag atenţia că riscăm să punem în pericol cu ele sănătatea câinilor. Oasele sunt o sursă naturală de minerale (în special calciu) şi ajută la menţinerea unei igiene bucale optime, dar aspectele negative ale consumului de oase cântăresc mai greu.

Mai ales dacă sunt fierte, oasele se fragmentează în aşchii ascuţite care pot provoca leziuni la nivelul esofagului sau intestinelor, pot duce la blocarea căilor aeriene şi, deci, la sufocare, sau pot provoca hemoragii masive la nivelul cavităţii bucale.

Cele mai periculoase sunt oasele mici, de pasăre, iepure, miel şi porc, pe care medicii veterinari nu le recomandă. Dacă doriţi totuşi să vă răsfăţaţi câinele cu un os, alegeţi-le pe cele mari de vită, care nu pot fi sparte uşor.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite