TIFF Sibiu 2023. Proiecții speciale despre trupa Phoenix, disidentul Babu și ultramaratonistul Tibi Ușeriu VIDEO

0
Publicat:

Sibiul găzduiește în aceste zile, 7-10 septembrie 2023, cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Sibiu, cunoscut drept TIFF Sibiu 2023.

Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Sibiu Foto Sibiu TIFF ro
Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Sibiu Foto Sibiu TIFF ro

Printre invitații la ediția din acest an se numără actori, regizori și protagoniști de film documentar care se vor întâlni cu sibienii în sălile de la CineGold, precum și în Piața Mare.

Peste 25 de filme românești și internaționale vor putea fi vizionate alături de actorii Alexandru Papadopol (prezent și în cadrul TIFF Sibiu de anul trecut) și Paul Ipate, regizorii Tudor Giurgiu și Andrei Tănase, dar și cu ultramaratonistul Tibi Ușeriu - protagonist al unui documentar pentru copii care va fi proiectat în festival.

Spre exemplu, la prezentarea de joi seara, 7 septembrie 2023, a unuia dintre cele mai așteptate filme – „Libertatea” (VEZI VIDEO) – dedicat evenimentelor petrecute în 1989 la Sibiu, au fost prezenți la CineGold, din echipa de producție: regizorul Tudor Giurgiu, actorii Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Ștefan Iancu, alături de actorii sibieni Adrian Matioc, Horia Fedorca, Mihai Coman, Viorel Rață, Marius Trudeanu, Ali Deac. Este vorba despre un film care a făcut parte din selecția Festivalului de la Sarajevo și care a câștigat premiul publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF.22. 

Nu lipsesc din program filmele inspirate din faptele reale petrecute la Sibiu

În programul festivalului internațional se numără unele dintre cele mai așteptate proiecții românești ale anului, prezentate în premieră, dar și documentare, filme clasice sau hit-uri de box office internaționale, inclusiv proiecții pentru copii.

Dintre acestea am aminti: „Încă două lozuri”, continuarea comediei de succes „Două lozuri”; „Tigru” un thriller inspirat tot din fapte reale petrecute la Sibiu, în 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică - selecționat la Sarajevo și Rotterdam și câștigător al premiului pentru debut la TIFF.22; comedia moldovenească „Carbon” considerată cel mai de succes film de peste Prut din ultimii 30 de ani, dar și comedia „Pup-o, mă! 3 – Ouăle, franceza și ardelenii”.

La capitolul „Documentar” - „Planeta albastră” reprezintă cronica trupei rock Dio Family, „Vulturii din Țaga” - povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante dintr-un sat din România, iar „David” urmărește o tabără de vară organizată de ultramaratonistul Tibi Ușeriu, ce a dat naștere traseului pentru familii „Drumul lui David”, în timp ce „Nuclear” va fi prezentat în premieră la TIFF Sibiu.

Hit-uri de box office internaționale și proiecții pentru copii

Proiecții speciale vor avea și „Phoenix. Har / Jar” - despre parcursul legendarei formații de rock românești - și „Cazul Inginerului Ursu” despre ancheta Securității față de disidentul Gheorghe Ursu - „Babu”. 

În premieră la TIFF Sibiu sunt și comedia spaniolă „Povești indiscrete”, drama maghiară „Vârfuri și abisuri” și povestea queer „Passages“. 

Dintre clasice am menționa „Casablanca” - considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului al XX-lea, fiind recompensat cu trei premii Oscar inclusiv pentru cel mai bun film - va fi proiectat pe ecranul din Piața Mare, într-o variantă restaurată, la 80 de ani de la premieră, dar și filmul de debut al lui Nae Caranfil – „E pericoloso sporgersi”.

Programul complet al celor patru zile de festival internațional de film poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro și pe pagina de Facebook a Festivalului

Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro. Proiecțiile din Piața Mare, dar și proiecțiile dedicate copiilor au acces gratuit.

Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Sibiu (cu fonduri din bugetul destinat „cultură Sibiu”) și al Centrului Național  al Cinematografiei, precum și al altor parteneri. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite