Dezastru în Centrul Vechi al Sibiului: „E de neimaginat ce se întâmplă în cea mai circulată zonă” FOTO

0
Publicat:

Zeci de controale au fost demarate în această săptămână de Corpul de Control al Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului (ANPC) în Sibiu, nenumărate localuri din Centrul Vechi fiind închise.

Neregulile descoperite de către ANPC în localurile din Centrul Vechi al Sibiului Foto ANPC
Neregulile descoperite de către ANPC în localurile din Centrul Vechi al Sibiului Foto ANPC

În urma acțiunilor ANPC (VEZI GALERIA FOTO), mai multe unități de alimentație publică, din centrul orașului în principal, dintre care unele extrem de cunoscute precum „La Turn”, „Crama Sibiană”, Fain, Casa Frieda, „Cămara Boierului” - Hilton, au fost închise temporar. În cazul unui local, zeci de clienți au fost dați efectiv afară, restaurantul fiind închis pe loc, urmare a neregulilor invocate de inspectorii pentru protecția consumatorului.

Tot cu această ocazie au fost confiscate și cinci kilograme de aur de la magazinele de bijuterii, au fost închise mai multe covrigării, gogoșării, ori tonete de înghețată.

Potrivit conducerii ANPC, acțiunea fără precedent are ca substrat slaba activitate și lipsa de profesionalism a colegilor din provincie care de asemenea vor constitui subiectul unei analize, Sibiul numărându-se printre județele cu rezultate discutabile în acest domeniu. Controalele au fost realizate de comisii mixte alcătuite din inspectori OPC din peste 10 județe, precum Cluj, Brașov etc..

Toate unitățile controlate sancționate, iar activitatea unora suspendată

Mai toate localurile, standurile și magazinele din centrul Sibiului au fost sancționate, multe dintre ele fiind închise temporar. O acțiune care nu are corespondent, cel puțin în ultimul deceniu. Se vorbește despre aproximativ 100 de controale și peste 30 de localuri închise în Centrul Vechi, despre carne expirată din primăvară, legume și fructe stricate, cântare măsluite, produse folosite excesiv.

„Este de neimaginat cum, în cea mai circulată zona a Sibiului, pot exista astfel de abateri cu un potențial ridicat de pericol la siguranța consumatorilor”, a menționat șeful ANPC.

De cealaltă parte, operatorii economici susțin: „Nici nu apucasem să deschidem bine.... Au controlat tot și ne-au închis temporar pentru unele deficiențe... Este un exces de zel. Unui restaurant au dat amendă pentru că lipsea o factură...”

Inspectorii OPC Sibiu „trași de ureche” în public

Horia Constantinescu, președintele ANPC a menționat cu această ocazie: „Situațiile cu care ne-am confruntat la Sibiu arată, din păcate, două direcții clar greșite: pe deoparte, operatorii economici nu înțeleg să respecte actele normative în vigoare, pe de altă parte, colegii noștri au desfășurat, până acum, acțiuni de control superficiale care nu au ajutat nici consumatorul nici activitatea comercială a celui verificat. Sper că acest semnal va schimba fundamental în bine activitatea colegilor noștri... Vom solicita explicații conducerii Comisariatului Județean Sibiu, cât și colegilor depistați în actele de control pe care le-am văzut în cadrul acțiunilor noastre”.

Operatorii economici invocă excesul de zel, inspectorii – neregulile descoperite

Urmare a acțiunilor întreprinse, au fost descoperite mai multe nereguli legate de procesarea, depozitarea și prezentarea alimentelor. Acestea erau ținute în frigidere sau vitrine neadecvate, cu defecțiuni tehnice, ori fără protecție elementară împotriva prafului de pe stradă, o parte fiind expirate sau preparate „în condiții greu de imaginat”, atât din perspectiva ustensilelor neprofesionale ori a echipamentelor neigienizate, cât și a condițiilor: pereți cu igrasie și mucegai, pardoseli cu crăpături, imposibil de igienizat corespunzător.

Despre neregulile din magazinele de bijuterii, șeful ANPC a menționat că în cazul acestora au fost sancționate lipsa marcajului obligatoriu, precum și a unor marcaje ce țin de responsabilitatea celui care le-a produs.

Lista operatorilor sancționați cu amenzi de peste 1,25 milioane lei

Pentru o parte dintre operatorii economici va fi greu sau chiar imposibil să-și reia activitatea, în urma acestor controale, a mai recunoscut Horia Constantinescu: „Ar însemna să-și renoveze sediul cu totul”.

Neregulile constatate au dus la aplicarea unor amenzi în sumă de 1,25 milioane lei, a 35 de avertismente, fiind oprite de la vânzare produse cu abateri de informare în valoare de peste 250.000 lei, respectiv produse neconforme în valoare de peste 100.000 lei.

Lista operatorilor economici sancționați: La Turn Sibiu SRL – „La Turn”, Coffee & Beverage SRL – „The Refresh”, BGB Service & Invest SRL – Restaurant „Crama Sibiană”, United Cuisine SRL, Sibienii La Taifas SRL, Bama Flex SRL, Landfield Catering SRL – Restaurant „Weidner”, Natural Autentic Design SRL – Bistro „Naturo Healthy Food”, Alteco SRL – Vila „Casa Weidner”, Meron Grande SRL, Mirand Catering SRL, Pampu Sebastian PFA, Palace Dumbrava SRL, Buechercafe SRL, PFA Chiper Dorina, Bamt Group SRL, Viena Cafe SRL, Columbus Operational SRL, BLISS SRL – „Super Mama”, Nik & Kami Invest SRL, Development SRL – „Fisher & Wine”, Pritax invest SRL – Restaurant „Fain”, Tinervis Group SRL, No Stres Vap SRL, Expertarom Food Ingredients SRL – „Culinarte”, Company Consult SRL – Restaurant „Lyra”, Juventus SRL – Restaurant „Casa Frieda”, II Vilău Mihaela Florentina – magazin, Best Management & Development SRL – Bistro-Pescăria „Fish & Wine”, Company Consult SRL.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite