Stațiunea din Munții Retezat care merită văzută. Zona turistică din România are o poveste uimitoare VIDEO

0
Publicat:

Din această iarnă, stațiunea Râușor din Retezat, un loc de văzut în România, va deveni mai atractivă pentru turiști. O pârtie nouă de schi este amenajată în prezent în zona turistică din Parcul Național Retezat (video).

Vârful Retezat (2.482 metri) a fost acoperit cu un strat subțire de zăpadă, semn că iarna își anunță sosirea, mai devreme, în munții Hunedoarei.

La poalele lui, cabanierii din zona turistică Râușor (1.250 metri) – singura stațiune din Parcul Național Retezat - fac pregătiri pentru întâmpinarea turiștilor care vor ajunge aici în zilele libere de la sfârșitul acestui an.

Statțiunea Râușor din Retezat. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Statțiunea Râușor din Retezat. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O nouă pârtie de schi este amenajată în stațiunea Râușor din Retezat. Un investitor privat a concesionat terenul pus la dispoziție de comuna Râu de Mori, în vecinătatea vechilor pârtii și a început lucrările la noua pârtie și la instalațiile acesteia.

O pășune împădurită este defrișată pentru a-i face loc, iar localnicii speră ca lucrările să fie finalizate în această iarnă.

Pârtii de schi în Parcul Național Retezat

Drumul județean din Comuna Râu de Mori spre stațiunea Râușor din Retezat (video) a rămas însă degradat, fiind folosit atât de turiști și localnici, cât și de camioanele cu lemne.

Lucrările la șoseaua care urcă 15 kilometri pe valea Râușorului spre zona de agrement din Parcul Național Retezat sunt cuprinse într-un proiect de modernizare, finanțat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care însă nu a mai demarat.

Reţeaua de energie electrică reprezintă și ea una din problemele stațiunii, fiind subdimensionată, însă autoritățile din comuna Râu de Mori spun că au planuri mari pentru zona de agrement.

„Întreaga comună Râu de Mori va fi declarată stațiune turistică de interes local. În Râușor, plănuim investiții menite să facă zona turistică atractivă atât iarna, cât și vara”, spune primarul comunei Râu de Mori, Flavius Dilertea.

Stațiunea Râușor din Retezat cuprinde peste 100 de cabane şi pensiuni, dar și pârtii de schi şi alte amenajări. Zona de agrement ocupă cea mai mare suprafaţă din Zona de Dezvoltare Durabilă a Retezatului, unde cabanele Pietrele şi Gura Zlata mai au același statut. Aici sunt permis investițiile în turism și infrastructură turistică.

Deasupra staţiunii, se află „zona tampon”, de conservare durabilă, continuată apoi de zonele de protecţie integrală – unde prioritară este menţinerea proceselor naturale - şi strictă (rezervaţia ştiinţifică Gemenele) – unde intervenţiile umane sunt interzise.

Fosta colonie muncitorească, devenită stațiune

Din anii ’70 au fost ridicate primele construcții pe valea Râușorului, de la poalele Retezatului, cantoanele folosite pentru cazarea muncitorilor şi minerilor angajați în proiectul Amenajării hidroenergetice Râul Mare - Retezat (video).

După plecarea muncitorilor, colonia a fost demolată, iar în anii ´80 a fost construit aici primul complex turistic – un motel destinat, în principal, angajaţilor Combinatului Siderurgic din Hunedoara.

Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor prima pârtie, de circa 250 de metri, dar şi primul teleschi din Retezat.

Din anii ´90, primăria comunei Râu de Mori a început parcelarea terenurilor de la Râuşor şi vinderea lor celor care voiau să îşi construiască aici case de vacanţă şi pensiuni.

Planurile autorităţilor locale din Râu de Mori vizau transformarea noii zone turistice într-un domeniu schiabil, cu nouă kilometri de pârtii de schi şi cu o diferenţă de nivel de 800 de metri, care ar fi coborât de la 2.000 de metri.

În prezent, staţiunea este căutată de turişti în special iarna, când pârtiile de schi şi săniuş sunt acoperite cu zăpadă.

Și în timpul sezonului cald, Râușor este ofertantă ca zonă turistică, pentru că de aici pornesc mai multe trasee montane în Retezat.

De asemenea, mica stațiune din Retezat, aflată la circa 30 de kilometri de orașul Hațeg, este mai apropiată cu cel puțin 50 de kilometri de municipiile Deva și Hunedoara, față de stațiunile montane din Valea Jiului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite