Trucuri care menţin alimentele proaspete mai mult timp: cum trebuie împachetată carnea înainte să fie pusă la congelator şi detaliul care păstrează roşiile zemoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un truc simplu pentru roşiile care nu mai au codiţă este să le aşezaţi cu partea superioară în jos, pentru ca aerul să nu intre la fel de repede prin locul unde nu mai sunt protejate de codiţă. FOTO Arhiva
Un truc simplu pentru roşiile care nu mai au codiţă este să le aşezaţi cu partea superioară în jos, pentru ca aerul să nu intre la fel de repede prin locul unde nu mai sunt protejate de codiţă. FOTO Arhiva

Nu de puţine ori ajungem să aruncăm mâncarea şi pentru că nu acordăm mai multă atenţie felului în care depozităm alimentele pe care le cumpărăm. Cele mai multe trucuri care ne ajută să economisim bani, până la urmă, nu sunt deloc dificile, ci necesită doar un plus de atenţie din partea noastră.

În perioada aceasta salatele ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică, însă frunzele de salată sunt gustoase atâta timp cât nu se ofilesc şi nu prind un iz stătut. De aceea, este necesar ca frunzele să fie desprinse de pe căpăţână şi spălate bine cu apă rece. Apoi să eliminăm cât se poate de bine apa din salata spălată, pentru că umzeala în exces grăbeşte procesul de ofilire şi de putrezire. Puteţi folosi inclusiv prosoape din hârtie pentru ca apa să fie absorbită mai bine Frunzele uscate, întregi, se pun într-o pungă de plastic sigilată, apoi se depozitează în frigider, în cutia pentru legume şi zarzavat.

Ciupercile se păstrează mai mult timp dacă sunt depozitate în pungi de hârtie, pentru că umezala este absorbită şi nu prind rapid acea mâzgă neplăcută la atingere.

Roşiile se menţin proaspete mai mult timp dacă sunt lăsate pe bufet, nu puse în frigider. Iar un truc simplu pentru roşiile care nu mai au codiţă este să le aşezaţi cu partea superioară în jos, pentru ca aerul să nu intre la fel de repede prin locul unde nu mai sunt protejate de codiţă. 

Brânza se menţine mai bine dacă este depozitată în caserole cu capac pentru că aerul grăbeşte mucegăirea, uscarea sau îngălbenirea, în funcţie de tipul de brânză. O altă modalitate indicată este împachetarea în hârtie cerată, ba chiar şi folia de aluminiu este mai eficientă decât păstrarea brânzeturilor într-o farfurie neacoperită. Atunci când depozităm mai multe tipuri de brânză, acestea nu ar trebui să se atingă între ele, pentru că sunt organisme vii, formate din bacterii şi enzime, iar procesul de alterare poate fi grăbit. Pentru că brânza congelată îşi schimbă aspectul şi gustul după decongelare, este de preferat să nu cumpăraţi cantităţi mari, ci suficientă pentru o săptămână.

Peştele proaspăt trebuie spălat şi curăţat de intestine imediat după cumpărare, pentru că măruntaiele se alterează cel mai repede. Se şterge bine de apă cu un prosop de hâtie, se acoperă cu folie de plastic şi se pune într-un recipient închis ca să nu intre în contact cu alte alimente. Peştele proaspăt se depozitează în frigider, la cel mult 5 grade Celsius, pentru maximum două zile. Dacă peştele proaspăt nu este gătit imediat, o variantă este să-l marinăm şi să-l păstrăm la rece, într-un vas închis, conform foodsaver.com. În congelator, peştele gras poate fi păstrat timp de cel mult trei luni, iar peştele slab poate rezista şi şase luni dacă temperatura este constantă.

Carnea proaspătă se păstrează cel mai bine la congelator dacă este mai întâi vidată şi abia apoi congelată. Indicat este ca înainte de vidare, bucăţile de carne să fie lăsate timp de patru ore la congelator pentru că astfel vor avea un gust mai bun după decongelare şi îşi vor păstra mai bine sucurile.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite