Timpii semimaratonului şi poveştile lor: Cam cât îţi ia să parcurgi distanţa de 21 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semimaratonul se poate alerga încet, dar şi foarte repede. Se fuge cu gândul la timpul limită pe care organizatorii curselor îl impun, deseori de 3 ore, sau având ca ţintă recorduri naţionale sau mondiale, sau performanţe personale.

Născut la ţară, departe de tumultul oraşelor, pe când Eritreea făcea parte din Etiopia, Zersenay Tadese (36 de ani) alerga spre şcoală aşa cum făceau mai toţi marii atleţi care provin din zonă (Kenya, Etiopia, Uganda, Eritreea). Până când, tânărul Tadese a început să folosească bicicleta. Asta l-a dus şi la un club de ciclism unde a început să practicice acest sport într-un mod profesionist, câştigând mai multe curse în ţara sa şi fiind aproape de a ajunge la echipe puternice din Europa. Cum transferul nu a mai avut loc, Tadese a trecut la alergat, unde a devenit multiplu medaliat olimpic şi mondial şi a realizat recordul mondial la semimaraton (58.23). ”Cu bicicleta merg foarte bine iar de alergat o fac extraordinar, dar la triatlon nu o să mă vedeţi niciodată”, declara râzând africanul, întrebat fiind de o nouă carieră. Ca orice fondist de top din Africa, Tadese deţine numeroase medalii la Campionatul Mondial de Cros, chiar şi un aur în 2007, are o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 2004, la 10.000 m, şi una de argint la Mondialele din 2009, tot pe aceeaşi distanţă. La semimaraton poate fi considerat un adevărat zeu, având şase medalii la Campionatele Mondiale, cinci de aur. Înainte de cursa din 2010 de la Lisabona, când sportivul din Eritreea a alergat cel mai bun timp din lume, Tadese era la al doilea record mondial, după cel din 2005, când a fugit în Anglia, 59.05.

La fete, există două recorduri mondiale, unul realizat într-o cursă mixtă şi unul făcut într-o competiţie în care au alergat doar femei. Ultimul a fost fugit în acest an, la Campionatul Mondial din Valencia, unde etiopianca Netsanet Kebede a alergat 66.11. În ce priveşte celălalt cel mai bun timp, acesta este mult mai tare, 64.51, şi a fost fugit în 2017 de kenyanca Joyciline Jepkosgei.

Performanţele europene, tot africanii?

Dacă ne uităm la steagurile trecute în dreptul celor care au alergat cei mai buni timpi pe semimaraton din Europa atunci răspunsul ar fi nu, Anglia deţine recordul la masculin şi Olanda la feminin. Recordul european la băieţi (59.32) a fost realizat de Mo Farah (35 de ani), la Lisabona, acelaşi oraş unde s-a stabilit şi recordul mondial, în 2015, atletul născut în Somalia alergând mai repede, 59.23, la o cursă în Anglia, timp care însă nu a fost stabilit într-o competiţie eligibilă. Mo Farah, al cărui tată avea cetăţenie britanică, fiind născut în Londra, a fugit din Somalia din cauza persecuţiilor politice şi, după o perioadă petrecută în tabere de refugiaţi din Djibouti, a ajuns în Anglia la vârsta de 8 ani. În ce priveşte cel mai bun timp al fetelor, acesta a fost alergat de Paula Radcliffe (44 ani), 65:40, însă acesta nu este recunoscut oficial din cauza traseului pe care a fost realizat. Drept urmare, recordul european realizat într-o cursă numai cu femei la start, aparţine unei olandeze, Lornah Kiplagat (43 ani), 66.25 (realizat în 2007). Numele nu pare olandez, nu? Lornah este kenyancă ajunsă în Ţările de Jos în 1999 şi care a primit cetăţenia în 2003. Pentru Olanda, africanca a căştigat o medalie de aur la Campionatul Mondial de Cros, la Campionatul European de Cros, la Campionatul Mondial de Semimaraton.

Se aleargă repede şi în România

Recordurile naţionale ale României sunt făcute în afara ţării. La feminin, Constantina Diţă îl realiza în timpul maratonului Chicago (68.07), iar la băieţi, Nicolae Negru alerga 61.45 la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Kosice, din 1997. Se mai fuge tare în România şi acum, poate nu aşa de tare ca acum 10-20 de ani, dar destul de tare. De exemplu, cei mai buni timpi de la Semimaratonul Bucureşti, cea mai mare cursă pe această distanţă din România, au ajuns la 71.43 (la feminin) şi 61.09 (la masculin). Dacă la băieţi, timpul aparţine lui Anbesa Tesfaye, un etiopian, la fete, Ancuţa Bobocel este cea care a cîştigat în 2017 cu o alergare mai rapidă de 72 de minute. Ancuţa Bobocel şi-a îmbunătăţit de atunci propriul ei record, a ajuns la 70.21, performanţă făcută la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Valencia, acolo unde a terminat pe locul 15, prima europeancă din clasament.

Lisabona, oraşul recordurilor mondiale la semimaraton

Recordul mondial şi european la băieţi a fost realizat la Lisabona. În oraşul portughez au mai fost făcute şi cele mai bune performanţe ale lumii în cursele de fotolii rulante (T54), de britanicii Shelly Woods (49.49) şi David Weir (42.23). Dacă David (38 de ani) nu şi-a putut folosi picioarele niciodată din cauza unei maladii congenitale care i-a afectat coloana, Shelly (31 de ani) a ajuns în scaunul cu rotile la vârsta de 11 ani, după ce a căzut dintr-un copac. Weir este unul dintre cei mai medaliaţi paralimpici ai Marii Britanii, cu 6 medalii de aur la Jocurile Paralimpice, pe distanţe de la 800 de metri până la maraton. Woods a participat şi ea la Jocuri, în 2008 şi 2012, câştigând două medalii de argint, la maraton şi la 1.500 m, şi una de bronz la 5.000 m.

”Viteza” la semimaraton se menţine şi la vârste înaintate

La Master, semimaratonul se aleargă foarte tare, mai ales la categoria de 40 de ani, printre cei care deţin recorduri mondiale fiind multiplul campion olimpic Haile Gebreselasie (61.09) şi medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice din 2004, la maraton, Deena Kastor (69.37). La categoria M55, recordul aparţine americanului Norman Green (85 de ani), 1.10.23, un fost atlet în liceu care a renunţat la sport în favoarea şcolii. A învăţat, nu a mai alergat pentru aproape 30 de ani, dar se pare că nu a uitat să o facă. A reintrat în circuit la 50 de ani şi a făcut record după record, naţional, american sau mondial, la cursele pe şosea. Aflând că are cancer la prostată a renunţat din nou la alergare, dar a învins boala şi s-a apucat iar de fugă, de data asta când avea 74 de ani. La fete, la categoria F50, deţinătoarea recordului mondial este Linda Somers, una dintre puţinele atlete de performanţă care continuă să alerge la nivel ridicat şi la Master. Linda, participantă la maratonul olimpic din 1996, locul 6 la maratonul mondial din 1995, a alergat cel mai bun semimaraton al ei la categoria de 50 de ani în 1.15.18.

Daca iubeşti mişcarea si stilul de viaţă sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de ţări care se bucura de sarbatoarea Bucurestiului.  Inscrie-te la una dintre curse:  21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Stafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenţilor Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite