România ia măsuri, după rateul de la Beijing: De la cine vrem să învăţăm la sporturile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Hogaş, locul 29, la Jocurile Olimpice de la Beijing, în probele de patinaj
Mihaela Hogaş, locul 29, la Jocurile Olimpice de la Beijing, în probele de patinaj

O clasare pe locul 9 a fost cel mai bun rezultat al României, la această ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Unde rămânem cu o singură medalie, una de bronz, cucerită acum 54 de ani.

România e corigentă, la sport! Iar „Adevărul“ a explicat aici de ce nu contăm la Jocurile Olimpice de Iarnă, eveniment de la care ne întoarcem cu mâna goală, o dată la 4 ani.

După încă un rateu, de această dată, la Beijing, şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu (foto), anunţă măsuri radicale. Printre care un parteneriat cu Norvegia, adică ţara care a avut cele mai bune rezultate la JO 2022: 16 medalii de aur, 8 de argint şi 13 de bronz.

La revenirea în ţară, Covaliu a vorbit despre planul său şi, potrivit Eurosport, a oferit primele detalii despre parteneriatul pe care îl pune la cale cu Comitetul Olimpic din Norvegia.

Covaliu

Ce a spus Mihai Covaliu?

*Deja am vorbit cu colega mea din Comitetul Executiv de la Comitetul Olimpic European, preşedinta Comitetului Olimpic din Norvegia, să începem o colaborare pentru că trebuie să învăţăm de la cei mai buni. Trebuie să muncim mult mai mult şi să ne evaluăm corect şansele în momentul în care stabilim obiective. Mai ales că aici e vorba de sutimi de secundă. Norvegia obţinut 37 de medalii, dintre care 16 de aur. Eu cred că putem învăţa de la biatlon până la sărituri, în multe discipline. Avem de învăţat de la nemţi, care sunt regi. Rămâne de stabilit cu federaţiile de la noi din România această colaborare. Bobul s-a pregătit în Germania şi de aia spun că nu e normal să te pregăteşti cu echipa Germaniei, să ai condiţii bune, să ai acelaşi număr de coborâri, iar la Jocurile Olimpice să vină la nişte timpi pe care nici măcar ei nu şi-i pot explica.

*Sunt sportivi tineri, care au participat acum la prima ediţie, care îşi doresc, dar important e cu cine pot face rezultate. Pentru că un rol foarte important îl joacă antrenorul şi stafful tehnic. Ne vom concentra mult mai mult pe acest domeniu, pe acest segment. Ştim că antrenorul e foarte important în toată această economie a unei strategii pentru calificare şi pentru a-ţi îndeplini obiectivul. Vom face schimbări şi vor fi decizii astfel încât să reuşim timpi mai buni care să ne apropiem de medalii.

*Nu putem fi mulţumiţi, au fost probe în care rezultatele au fost chiar dezamăgitoare. Asta în condiţiile în care, la Jocurile Olimpice, te pregăteşti să obţii cea mai bună performanţă a ta. Au fost rezultate mai slabe decât în calificări şi asta înseamnă că persoanele care s-au ocupat de pregătirea sportivilor n-au pregătit foarte bine această ediţie a Jocurilor Olimpice. 

*Vorbim apoi de selecţie, de obiective. După cum ştiţi, federaţiile şi-au asumat ca obiectiv pentru aceste Jocuri Olimpice o medalie şi două locuri în Top 10. S-a obţinut doar o clasare pe locul 9, la sanie, pe echipe, şi asta spune multe. 

*Trebuie să fim mai atenţi, atunci când ne evaluăm şansele. Pentru a stabili nişte obiective să vedem cu cine, cu ce sportivi, cu ce antrenori, cu ce tehnicieni. Nu e posibil să vii la Jocurile Olimpice şi să spui că ai pregătit ceva şi, de fapt, rezultatele de aici să te surprindă, în mod neplăcut.

CITEŞTE ŞI:

România, corigentă la sport: De ce nu contăm la Jocurile Olimpice de Iarnă

România la JO de iarnă de la Beijing: Locul 9, cea mai bună clasare / Rezultatele complete ale sportivilor români

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite