Oltchim-Gyor, meciul unei naţiuni. Analiză post pe post a jucătoarelor celor două echipe făcută de selecţionerul Gheorghe Tadici: Vâlcea iese în avantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlcencele întâlnesc echipa maghiară, în manşa tur a semifinalelor Ligii Campionilor la handbal şi au nevoie de un avantaj important pentru a-şi asigura calificarea în finala competiţiei. Partida începe sâmbătă seara la orele 18.00 şi va fi transmisă în direct de DigiSport 1.

Partida Oltchim-Gyor suscită un interes enorm în România, iar asta se vede din cererea uriaşă de bilete venită din partea fanilor. Doar 5.200 de spectatori vor fi prezenţi în tribunele Sălii Polivalente din Bucureşti, însă o ţară întreagă va ţine pumnii strânşi pentru Oltchim din faţa micilor ecrane. Unii specialişti au considerat acest meci finala din semifinale. Pentru alţii, partida pe care Vâlcea o joacă cu Gyor este doar un hop în drumul către câştigarea Ligii Campionilor.

De pildă, Gheorghe Tadici, fostul antrenor al Oltchimului şi actualul tehnician de la HC Zalău, dar şi selecţionerul echipei naţionale, a făcut pentru „Adevărul” o analiză post pe post a jucătoarelor celor două echipe. Potrivit lui Tadici, Oltchim este favorită la calificare, având în vedere individualităţile pe care le are Jakob Vestergaard la dispoziţie.„Din punct de vedere individual, suntem peste unguroaice. Cheia succesului va fi, însă, jocul colectiv. Cine va juca în echipă, şi pe atac şi pe apărare, se va califica în finală”, a de părere Tadici.

Gyor o are pe Gorbicz, Oltchim pe Bulatovici

Oltchim şi Gyor par că au concentrat crema handbalului mondial. Maghiarele se pot lăuda cu portăriţa Haraldsen, cu extrema Radicevici, coordonatorul Anita Gorbicz (cea mai cunoscută jucătoare maghiară de handbal), interul stânga Eduarda Amorim, coordonatorul Andrea Lekic sau pivotul Heidi Loke. De partea cealaltă, Oltchim le are în echipă pe portăriţele Paula Ungureanu şi Silvia Navarro, extremele Managarova şi Nechita, interul dreapta Katarina Bulatovici, interul stânga Jovanovici, coordonatorul Aurelia Brădeanu sau pivotul Oana Manea.

Numărul mare de vedete al Gyorului nu-l impresionează, însă, pe Gheorghe Tadici, care consideră că maghiarele au un plus în faţa Oltchimului doar pe postul de inter stânga şi la nivelul pivotului. „ Managarova şi Nechita sunt printre cele mai bune extreme din Europa, nu pot fi depăşite valoric de extremele lui Gyor. Dacă mergem în centru, o avem pe Brădeanu, pe care eu o văd mai bună decât Anita Gorbicz, chiar dacă unguroaica face mai bine faza de apărare. La inter stânga e problema, deoarece Amorim, de la ei, este peste Barbosa sau Jovanovici. Totuşi, dacă va prinde o zi bună Jovanovici, ar putea echilibra raportul de forţe. La pivot, Oana Manea e aproape la fel de bună cu Heidi Loke, norvegianca având un plus, deoarece face şi faza de apărare. Bulatovici e peste tot ce înseamnă marcator în handbalul actual, iar la portari ele o au pe Haraldsen, noi le avem pe Navarro şi Ungureanu, care se completează excelent. Haraldsen e, însă, una singură şi dacă prinde o zi proastă, Oltchim e avantajată”, a explicat Tadici.

„O diferenţă de 6 goluri ar asigura calificarea”

Din păcate, tradiţia meciurilor cu Gyor nu e favorabilă Oltchimului. Vâlcencele au mai jucat şi anul trecut, tot în semifinalele Ligii Campionilor, cu unguroaicele, dar au fost eliminate. Deşi a câştigat acasă la patru goluri diferenţă (35-31), vâlcencele au pierdut returul de la Veszprem la o diferenţă de opt goluri (23-31), astfel că Gyor s-a calificat în finală. Pentru a evita o situaţie asemănătoare cu cea de anul trecut, Tadici spune că o victorie la cel puţin 6 goluri diferenţă poate fi decisivă în tranşarea calificării. „6-8 goluri în favoarea noastră ar fi o diferenţă confortabilă. Dacă vor câştiga în tur la un scor bun, în Ungaria nu ar trebui să avem nicio problemă. Mai mult decât atât, mizez pe o victorie şi în deplasare dacă fetele vor câştiga lejer acasă”.

Regretă că nu joacă la Polivalenta din Craiova

Imediat după calificarea în semifinale, oficialii Oltchimului au fost indecişi în privinţa locului de disputare a manşei tur cu Gyor. În cărţi au fost Sala Polivalentă din Bucureşti, Complexul Romexpo şi Sala Sporturilor din Vâlcea. Din raţiuni financiare, Sala Polivalentă a avut câştig de cauză, însă conducătorii echipei vâlcene regretă acum decizia luată. La meciul de campionat jucat de Oltchim la Craiova cu echipa locală, suporterii olteni i-au impresionat pe oficialii vâlceni, care au declarat ar fi trebuit să ia în calcul şi varianta Polivalentei din Craiova pentru turul cu Gyor.

„Ne-am simţit la Craiova ca la Vâlcea. Sunt impresionat de numărul mare de spectatori. Îmi pare teribil de rău că nu am fost inspiraţi să jucăm la Craiova, pentru că se putea. Sunt convins că am fi avut o atmosferă poate mai incendiară ca la Vâlcea. Cei 500 de fani vâlceni, alături de 3.500 de craioveni, ar fi pus o presiune extraordinară pe Gyor. Asta e, vom juca la Bucureşti, oraş care ne-a întins o mână de ajutor, financiar vorbind. Faptul că jucăm în Polivalenta din Bucureşti este o recompensă pentru acest gest al lor”, a spus Berbecaru după meciul jucat de Oltchim cu SCM Craiova în campionat.

Pe aceeaşi lungime de undă cu Berbecaru este şi Gheorghe Tadici, care consideră că Sala Polivalentă din Craiova ar fi fost mai potrivită pentru a găzdui meciul Oltchimului cu Gyor. „Nu e un avantaj pentru fete că joacă la Bucureşti. Chiar dacă vor fi cu 2.000 de oameni în plus în tribune decât ar fi fost în Sala din Vâlcea, presiunea publicului vâlcean nu poate fi egalată de niciun alt public. O altă variantă era Sala din Craiova. Oamenii de acolo sunt avizi după sport şi ar fi fost 6.000 de suporteri care ar fi creat o atmosferă extraordinară la meciul cu Gyor”.

Gheorghe Tadici, selecţioner România: Oltchimul din vremea mea avea buget de 1,2 milioane de euro. Oltchimul de azi are 3 milioane de euro. Dacă şi naţionala ar avea măcar o parte din acest buget, ar fi nemaipomenit”

Oltchim şi Gyor, neînvinse în campionat

Dacă în Liga Campionilor a avut şi meciuri mai puţin reuşite, în campionat Oltchim nu a avut adversar. Vâlcea n-a pierdut niciun meci în actualul sezon al Ligii Naţionale de handbal, având 16 victorii din 16 şi făcând parte din clubul select al marilor formaţii din Europa care se laudă cu invincibilitatea în propriile campionate. Este şi cazul lui Gyor în Ungaria (21 victorii), Larvik în Norvegia (20 victorii) şi Hypo Viena în Austria (18 victorii). Ca urmare a acestui parcurs ireproşabil în Liga Naţională, Vâlcea a câştigat al şaptelea titlu consecutiv (al 19-lea din istorie), cu patru etape înainte de finalul campionatului.

OLTCHIM
Anul înfiinţării: 1973
Palmares cupele europene
Liga Campionilor:
- finalistă în 2010 (a pierdut trofeul în faţa lui Viborg, echipă antrenată atunci chiar de Jakob Vestergaard);
- semifinalistă în 2009 şi 2012 (anul trecut a fost eliminată tot de Gyor);
Cupa Cupelor:
- câştigătoare în 2007;
- finalistă în 2002;
Palmares pe plan intern: 19 titluri, 14 cupe

GYOR
Anul înfiinţării: 1904
Palmares cupele europene:
Liga Campionilor:
- finalistă în 2012, 2009
- semifinalistă în 2011, 2010, 2008, 2007.
Cupa EHF – finalistă în 2005, 2004, 2002.
Palmares pe plan intern: 10 titluri, 8 cupe

OLTCHIM

Ungureanu – Managarova, Bulatovici, Brădeanu, Manea, Barbosa, Curea
Rezerve: Navarro, Jovanovici, Pineau, Nechita, Farcău, Meiroşu
Antrenor: Jakob Vestergaard

GYOR

Haraldsen – Orban, Lekici, Amorim, Loke, Gorbiz,Szepesi
Rezerve: Herr, Sirian, Hornyak, Kovacsics, Soos, Korsos
Antrenor: Ambros Martin

Istoria confruntărilor Oltchim – Gyor

Sezon         Competiţie                                                                Rezultate         Cine s-a calificat
2003-2004 turul 3 Cupa EHF Oltchim – Gyor                              21-25, 26-29   Gyor
2007-2008 grupe Liga Campionilor Gyor – Oltchim                    30-27, 27-32
2008-2009 grupe principale Liga Campionilor Oltchim – Gyor    28-26, 28-30
2009-2010 grupe Liga Campionilor Oltchim – Gyor                    26-22, 22-26
2009-2010 semifinale Liga Campionilor Gyor – Oltchim             25-25, 20-24    Oltchim
2011-2012 semifinale Liga Campionilor Oltchim – Gyor             35-31, 23–31   Gyor

Radu Voina: Oltchim are cea mai bună echipă din Europa. Dacă va trece de Gyor, Vâlcea are toate şansele să câştige Liga Campionilor”, crede Radu Voina, fostul antrenor al Oltchimului. “Ca individualităţi, Vâlcea este peste Gyor. Însă, echipa care va evolua colectiv, va avea sorţi de izbândă.

"E adevărat că cele două echipe sunt cele mai bune în apărare, dar cel mai simplu mod de a trece de Gyor este să înscriem", Jakob Vestergaard, antrenor Oltchim.

"Portarul este decisiv în astfel de confruntări: dacă prinde o zi proastă sau o zi bună, asta poate decide soarta meciului", Paula Ungureanu, portar Oltchim.

"Nu vreau să vorbesc acum despre viitorul meu. Important este că Oltchim are o echipă valoroasă şi trebuie să se gândescă doar la finală", Katarina Bulatovici

Primă “minusculă” pentru câştigarea trofeului

Echipa care va cuceri Liga Campionilor primeşte de la Federaţia Europeană 50.000 de euro. La ce salarii au jucătoarele Oltchimului, banii aceştia n-ajung “nici pe-o măsea”.  “Nu are rost să mai vorbim de bani acum. Important e să câştige echipa şi ulterior vor veni şi banii. În cazul unui succes, primim  «fabuloasa» sumă de 50.000 de euro”, a spus Nicolae Luca, vicepreşedinte la Oltchim. În cealaltă semifinală se întâlnesc Larvik (Norvegia) şi Krim (Slovenia). “Sper să ne luăm revanşa în faţa lui Krim în finală dacă trecem de Gyor”, a mai spus Vestergaard.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite