Motivarea judecătorilor în cazul Simona Halep. Cum demontează apărarea româncei și reacția șefului ITIA
0ITIA a confirmat astăzi că Tribunalul Sports Resolutions, care a judecat timp îndelungat cazul Simona Halep, că sportiva noastră a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani. din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate: roxadustat în corpul său, depistat la US Open 2022, și iregularitățile din pașaportul său biologic.
”Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole”, și-a început ITIA comunicatul.
Agenția de integritate în tenis a explicat care sunt cele două articole: primul este clar, prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open. Al doilea spune că pașaportul biologic al sportivei arată clar că Simona s-a dopat: folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.
Argumentul Simonei nu stă în picioare
Concluzia tribunalul a fost că ”nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep”.
Conform ITIA și a tribunalului care a judecat cazul, apărarea pe care a mers românca nu stă în picioare în fața evidențelor, astfel că a fost dictată o suspendare maximă, de 4 ani: ”Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, a comunicat Agenția de Integritate.
La câteva minute după anunțul suspendării, a ieșit cu un comunicat și Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA: „După o audiere complexă și riguroasă, am primit decizia tribunalului independent. Volumul de probe pentru ca tribunalul să ia această decizie a fost substanțial. Înțelegem interesul publicului în acest gen de cazuri și încercăm să rămânem cât de transparenți putem”.