Magicienii baschetului se ţin de şotii în România
0De luni până joi, celebra echipă de baschet Harlem Globetrotters se va afla în România. Cunoscuţi pentru jongleriile cu mingea, sportivii vor susţine spectacole de aproximativ două ore în
De luni până joi, celebra echipă de baschet Harlem Globetrotters se va afla în România. Cunoscuţi pentru jongleriile cu mingea, sportivii vor susţine spectacole de aproximativ două ore în Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Timişoara.
Harlem Globetrotters sunt o trupă de baschet-spectacol care a fost creată în 1926 de un anume Abe Saperstein, în Chicago. Echipa a adoptat numele de Harlem în cinstea cunoscutei comunităţi afro-americane. Până în ziua de azi, trupa a susţinut mai bine de 20.000 de spectacole în 118 ţări.
Iniţial, "the globetrotters" era o echipă de baschet care lua jocul în serios şi îşi permitea să se distreze doar după ce avea un avantaj liniştitor pe tabela de marcaj. În 1939, ei au acceptat invitaţia de a participa la "World Professional Bascketball Tournament", iar în semifinală au întâlnit pe New York Rens în primul mare meci între două formaţii formate în întregime din jucători de culoare.
Câştig de cauză au avut cei de la "the rens", care aveau să se impună şi în finala turneului. Treptat, "the globetrotters" au introdus tot mai multe momente comice în jocul lor şi au devenit mai cunoscuţi ca trupă de divertisment decât ca echipă de baschet.
De-a lungul timpului, mai multe nume grele din NBA au făcut parte din această trupă de divertisment, printre care Wilt Chamberlain, Connie Hawkins sau George Lemon. De asemenea, şi jucători de baseball celebri, precum Bob Gibson, Ferguson Jenkins şi Lou Brock, au evoluat în această echipă.
În 1985, "the globetrotters" au primit în echipă şi o femeie, câştigătoare a medaliei de aur de la Olimpiada din Los Angeles cu echipa de baschet a SUA, Lynette Woodard. De-a lungul timpului, nu mai puţin de opt personalităţi internaţionale au devenit membri de onoare ai acestei trupe: Henry Kissinger, Bob Hope, Kareem Abdul-Jabbar, Whoopi Goldberg, Nelson Mandela, Jackie Joyner-Kersee, Papa Ion Paul al II-lea şi Jesse Jackson.
Harlem Globetrotters au ocupat prima pagină a ziarelor din întrega lume pe data de 12 ianuarie 1998, când echipa a disputat jocul cu numărul 20.000. Nicio echipă profesionistă din sportul american, incluzând aici baschetul, baseballul, hocheiul pe gheaţă sau fotbalul, nu a atins un asemenea record.
Tri-County High School a fost locul unde s-a jucat partida cu numărul 20.000, aceasta fiind şi primul lor joc transmis de televiziunea naţională. De la înfiinţare şi până în 1998, Harlem Globetrotters au jucat mai bine 200 de meciuri de baschet pe an.
Primiţi de Hruşciov la Moscova, în 1959
În 1993 a fost creat un "cerc al legendelor", iar din acesta făceau parte numai cei care au avut un impact major asupra dezvoltarii echipei. Unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria echipei este Wilt Chamberlain.
El a făcut parte din prima echipă Harlem Globetrotters, care a jucat în Moscova în 1959. Ei s-au bucurat de un succes nebun şi înainte de spectacol, care a avut loc pe Stadionul Lenin, au fost primiţi de chiar prim-secretarul Partidului Comunist, Nikita Hruşciov. După moartea lui Chamberlain, în 1999, tricoul cu numărul 13 a fost retras în cinstea marelui baschetbalist.
De-a lungul timpului, despre această echipă neobişnuită de baschet s-au făcut mai multe filme. Prima peliculă a apărut în 1951 şi se intitula "The Harlem Globetrotters", iar actori erau nimeni alţii decât jucătorii care evoluau în perioada respectivă.
În 1954 a fost realizat "Go, Man, Go" pentru ca în 1970 să apară şi primele desene animate, care au rulat pe CBS până în 1973. "The Super Globetrotters", "The Harlem Globetrotters on Gilligan's Island" sau "Harlem Globetrotters: The Team That Changed the World" sunt titlurile altor firme realizate în cinstea baschetbaliştilor.
Cine sunt vedetele?
Vedeta trupei de baschet, formată din 28 de jucători (trei echipe), pare a fi Hi-Lite Bruton, chiar dacă a împlinit deja 37 de ani. El este favoritul spectatorilor din cauza faptului că are o săritură înaltă atunci când execută slam dunk-uri. În 1994, Bruton a fost draftat de către Chicago Bulls, dar accidentările repetate l-au împiedicat să facă o carieră în NBA.
În schimb, cel mai bătrân component este Showtime Gaffney, care a ajuns deja la vârsta de 40 de ani. Acesta se află de 15 ani alături de echipă, iar în momentul de faţă scrie o carte autobiografică. Formaţia are nu mai puţin de patru antrenori, cel mai cunoscut fiind probabil Charles Harrison.
El se dedică de aproape 50 de ani echipei, fiind mai întâi jucător şi apoi antrenor. În această perioadă, Harrison a vizitat mai mult de 100 de ţări şi se mândeşte cu faptul că a mâncat caviar alături de Hruşciov şi că a fost primit în audienţă de către trei papi!
Echipa valorează 100 milioane de dolari!
În anul 1992, Manny Jackson, fost component Harlem Globetrotters, a cumpărat echipa pentru suma de 5,5 milioane de dolari, salvând-o de la faliment. În momentul de faţă însă, trupa valorează nu mai puţin de 100 milioane de dolari.
Referitor la câştigurile jucătorilor, un baschetbalist din trupă bagă în buzunar între 150.000 şi 500.000 de dolari anual, în funcţie de numărul de jocuri la care participă. Pentru cele patru spectacole din România, trupa va avea cazarea asigurată, iar în contul lor vor intra în jur 200.000 de dolari.
Pentru a realiza aceste venituri, trupa este nevoită să călătorească foarte mult, astfel că un jucător ajunge să "viziteze" mai bine de 20 de ţări într-un an. Un astfel de efort din partea baschetbaliştilor este susţinut de o echipă de 100 de persoane care se ocupă permant de rezervări la hotel, vize sau operaţiuni de schimb valutar.
Când merg la spectacolele lor uit de toate supărările, pentru că sunt foarte haioşi. Copiii mei se distrează de minune la show-urile lor, iar asta fac şi eu. Sunt o comoară a Statelor Unite ale Americii.
Sugar Ray Leonard, pugilist