Halep, victima unei nedreptăți: avem piederile Simonei după ce a stat 9 luni degeaba în afara tenisului ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep a furnizat, într-un final, un verdict definitiv. Doar că, parcurgând reacțiile ulterioare, e clar că nu va exista un consens privind cât de vinovată a fost „Simo“ în toată această poveste.

Simona Halep a stat pe bară 18 luni pentru o suspendare de doar 9 luni
Simona Halep a stat pe bară 18 luni pentru o suspendare de doar 9 luni

Pentru susținătorii înfocați ai româncei, aceasta a fost curată din prima zi în care a apărut știrea cu suspendarea ei provizorie pentru dopaj. Nici probele apărute pe parcurs, nici decizia Sport Resolutions, cu o suspendare de 4 ani, n-au schimbat părerea celor care o iubesc pe Halep. Și nu sunt puțini! De partea cealaltă, sunt contestatarii Simonei. Care sunt „împotriva ei din naștere“, după cum s-a exprimat, foarte inspirat, comentatorul TVR, Cristian Mîndru. Nici pentru cei aflați în această categorie, lucrurile nu s-au schimbat după decizia TAS. Contestatarii lui Halep știu una și bună: „S-a doptat, iar acum a scăpat!“.

Dacă lăsăm însă factorul emoțional deoparte, dacă nu vom ține cont de preferințele și antipatiile noastre, realitatea acestui dosar de dopaj e următoarea: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ca instanța sportivă supremă, a dat decizia finală și cea corectă. Mai mult decât atât, Halep, și dacă a greșit cu ceva, a plătit un preț înfiorător de mare! Pentru că suspendarea ei a fost de 9 luni doar pe hârtie. În realitate, ea a stat pe tușă 18 luni.

Problema e că, după cum au subliniat și mulți comentatori din presa mondială, cele 9 luni în plus în care Halep a stat departe de tenis reprezintă o anomalie. O nedreptate. S-a ajuns aici pentru că judecarea cazului s-a desfășurat cu viteza melcului. Singurul om care a plătit pentru această situație a fost Simona Halep.

Deși s-a tot vorbit despre această anomalie, nimeni n-a cuantificat până acum ce înseamnă această pierdere pentru „Simo“. Cu aproximație, măcar. De aceea, „Adevărul“ și-a propus să analizeze acest aspect. Și, din păcate, concluziile sunt grave!

Clasamentul s-a dus și nu se mai întoarce

În primul clasament WTA de după US Open 2022, ultimul turneu la care a jucat, Halep avea 3.025 de puncte. Și era pe locul 9 mondial.

Astăzi, când urmează să revină pe teren la Miami Open, Simona va porni de la zero. Fără perspectiva de a recupera măcar punctele pe care le avea în iulie 2023, atunci când, teoretic, i-a expirat suspendarea de 9 luni. WTA a precizat pentru „Gazeta Sporturilor“ că o asemenea situație nu e prevăzută în regulament. Drept urmare, nu se poate corecta această nedreptate care se întâmplă cu Halep și ea va fi nevoită să revină în circuit cu zero puncte.

De aici, apar mai multe probleme. Fără clasament, constănțeanca va depinde, în viitorul apropiat, de wild-card-uri (n.r. – invitații) sau de disputarea unor meciuri în calificări pentru a prinde tabloul diferitelor turnee. Și, oricum, odată ajunsă pe tablou, va avea niște trasee infernale, încă din primele runde. Cum se vede acum, la Miami. Pentru că, dacă va trece de Badosa, imediat va da de Sabalenka. Care e a doua jucătoare a lumii. Înainte, când avea clasament, Halep își începea parcursul cu niște meciuri mai ușoare și întâlnea adversare din elită pe măsură ce avansa în competiție.

Pierderea financiară: 3 milioane de dolari

După ce trecem de problema clasamentului, ajungem la cea cu câștigurile financiare. Desigur, acest capitol e secundar acum, având în vedere că „Simo“ nu mai are grija zilei de mâine, câștigând până acum 40.203.437 de dolari exclusiv din premii, în turnee. Cu acest total, fosta ocupantă a locului 1 WTA e pe 3 în ierarhia all-time al banilor, după Serena (94.816.730 de dolari) și Venus (42.406.778 de dolari) Williams.

Chiar și așa, Simonei i s-a luat șansa de a câștiga niște sume importante prin participarea ei în circuitul WTA. Dacă socotim banii pe care i-a adunat, în ultimii cinci ani, care au inclus sezonul ei cel mai slab (2021), dar și cel mai bun (2018), vedem că în contul româncei a intrat suma totală de 19.467.423 de dolari. Ceea ce înseamnă că, în medie, Halep aduna 3.893.484 de dolari numai din premii, în diferite întreceri WTA. Așadar, cele 9 luni de suspendări în plus au însemnat o pierdere de aproape 3 milioane de dolari pentru Simona.

Văzând aceste estimări, ne dăm seama de ce constănțeanca a dat în judecată firma producătoare de suplimente, solicitând daune de 10 milioane de dolari. Din păcate pentru Halep, șansele ei de câștig sunt mici. Așa că, foarte probabil, ea va trebui să se consoleze cu victoria de la TAS.

Câștigurile Simonei Halep din turnee, în perioada 2018-2022

2018 - 7.409.564

2019 - 6.962.442

2020 - 1.937.890

2021 – 904.330

2022 – 2.253.197

*Sumele sunt exprimate în dolari

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite