Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absența rezultatelor notabile la nivel internațional, sportul românesc oferă scandaluri internaționale. Ce se întâmplă acum la judo e un exemplu perfect în acest sens.

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

Fondatorul „Fanatik“, jurnalistul Horia Ivanovici tocmai a realizat un interviu-eveniment cu Marius Vizer, cel mai puternic român din structurile sportului mondial. Vizer conduce Federația Internațională de Judo (IJF) din 2007. Niciodată, în ultimii mulți ani, nu s-a întâmplat ca un român – Marius Vizer deține și cetățenia austriacă – să fie în fruntea unui for important din lumea sportului pentru o perioadă atât de lungă.

Deși avem un om puternic în fruntea IJF, sunt șanse mari ca în delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august) să nu fie niciun practicant de judo! Ar fi consecința rezultatelor slabe pe care le-a produs federația condusă de Cozmin Gușă (53 de ani). Acesta se află la șefia FRJ, începând din 2017.

În dialogul pe care Horia Ivanovici l-a avut cu Marius Vizer a fost atins, la un moment dat, și acest subiect legat de necalificarea sportivilor noștri practicanți de judo pentru JO 2024. A urmat o tiradă a lui Vizer care, pur și simplu, l-a călcat în picioare pe Gușă!

Marius Vizer
Marius Vizer

Ce a declarat Marius Vizer pentru Fanatik?

*Este o uriașă dezamăgire că, până la acest moment, judo-ul românesc nu are niciun reprezentant la Paris. Ar fi pentru prima dată în istorie când FRJ nu califică pe nimeni la o Olimpiadă, echivalentul unei premiere rușinoase din toate punctele de vedere. Ar însemna un eșec uriaș, o ratare incredibilă pentru Federația Română de Judo, dar și pentru sportul românesc. Această contraperformanță îmi lasă un gust amar pentru că, oriunde aș fi, mă simt parte din judo-ul românesc, locul unde m-am format ca om de sport. Sper totuși într-o minune, poate, cine știe, România va avea judocani la Paris…

*De când Cozmin Gușă a ajuns șeful FRJ, rezultatele importante, practic, au dispărut cu desăvârșire. La capitolul susținere financiară, situația este precară, iar imaginea pe plan național și internațional este praf, deoarece este asociată cu imaginea unuia ca Gușă. Când nu ai nicio viziune, nu poți vorbi despre viitor – a dovedit-o prezentul!

*Cozmin Gușă a trădat judo-ul, a trădat toate principiile judo-ului! Este un om care însumează toate anti-calitățile pe care nu ar trebui să le aibă un om provenit din judo sau care iubește acest sport.

*Judo-ul înseamnă tradiție. Cozmin Gușă nu respectă niciun fel de tradiție! El nu-i respectă nici măcar pe seniorii sportului și nu știe să respecte trecutul acestei discipline extraordinare. Complexitatea judo-ului îl depășește! Marii sportivi au dăruit deja totul judo-ului, pe toate planurile: sportiv, educațional, administrativ, diplomatic, promoțional, emoțional. Ei sunt și rămân comorile sportului nostru. Pentru acest individ, însă, tradițiile nu înseamnă nimic!

Gușă,  complet amoral

*Judo-ul înseamnă moralitate. Cozmin Gușă este complet amoral. Judo-ul înseamnă respect. Cozmin Gușă nu are respect pentru nimeni și pentru nimic! Gușă nu se respectă nici măcar pe el însuși, atunci când minte fără jenă, inventează cu nerușinare lucruri care nu s-au petrecut niciodată! Judo-ul înseamnă adevăr. Cozmin Gușă trăiește în minciună!

*Judo-ul înseamnă curaj. Cozmin Gușă este un laș! Doar un laș își poate ascunde incompetența și neputința în spatele unor diversiuni și neadevăruri continue. Unele de-a dreptul hilare, pe care pur și simplu nu le mai bagă nimeni în seamă.

*Deci, Cozmin Gușă însumează toate „calitățile” care l-ar obliga să nu mai continue în fruntea acestui sport. Degeaba se erijează în justițiarul sportului în general… El nu este decât groparul judo-ului românesc!

*Să nu uităm despre Cozmin Gușă că, de-a lungul carierei sale, a distrus tot ce a atins… Oriunde a fost asociat numele său a venit falimentul, totul s-a prăbușit, deoarece Gușă nu este în stare să ducă niciun proiect la bun sfârșit. Nu contează că vorbim despre politică, media sau judo, a lăsat doar pustiu pe unde a trecut… Nu este doar groparul judo-ului românesc, este și groparul tuturor proiectelor pe care le-a inițiat vreodată.

*Cum poate să ocupe scaunul de președinte al Federației Române de Judo un individ care îi disprețuiește pe marii noștri campioni Simona Halep sau David Popovici? Despre care declamă, superior, că n-au mentalitate pentru a face performanță adevărată și că de această lipsă suferă, prin extensie, și judoka din România?! Cum poți să declari public așa ceva despre doi sportivi glorioși, adevărați eroi ai timpurilor noastre?! Tocmai Cozmin Gușă, omul cu o „carieră impresionantă” în medalii și performanțe ca judoka, vorbește în acest mod disprețuitor despre niște simboluri ale sportului mondial…

*Gușă este de 7 ani conducătorul Federației Române de Judo și, repet, habar nu are despre acest sport. Vine și explică publicului că un concurs de Grand Slam este mai important decât o Olimpiadă! Să nu cunoști, din punct de vedere al ranking-ului, care este diferența dintre competițiile de Grand Slam, indiferent unde sunt, în Japonia sau în altă parte, și cea mai importantă competiție a lumii, Jocurile Olimpice?! A explicat domnul Gușă că punctajul de la Grand Slam e pe undeva pe acolo, ba chiar ar depăși punctajul de la Olimpiadă! Ce enormitate!

Ce spusese Gușă despre Vizer în trecut

*Ca să nu fiu foarte serios pot să spun că sunt nişte copilării neconforme cu relaţia de prietenie veche pe care o avem. O relaţie veche pe care, recunosc, o avem într-un impas. Avem o treabă interpersonală unul cu celălat, dar care nu implică nici judo, nici Federaţia Română de Judo sau Federaţia Internaţională de Judo. Din acest motiv eu cred că el amestecă treburile într-un mod nepermis. Cum să rişti soarta unei federaţii pentru o ceartă între prieteni, care la un moment dat se va regla?

*Îl consider pe Marius Vizer victima unei conspiraţii pe care aş fi pus-o la punct dacă am fi vorbit. Dar el e încăpăţânat, iar eu la fel. Asta-i viaţa! De ce zic conspiraţie? Pentru că cei care coordonează cu adevărat din echipa pe care o susţine el nu vânează altceva decât relaţia lui Vladimir Putin. Şi o să-mi dea dreptate că s-a înşelat. Sper să nu fie prea târziu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite