Procesul „Stairway to Heaven“: cum se apără membrii Led Zeppelin în faţa plagiatului şi ce au decis juraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juraţii încep, miercuri, deliberările în procesul ce vizează piesa „Stairway to Heaven“, în care membrii Led Zeppelin au fost acuzaţi de plagiat. Robert Plant, solist şi compozitor al trupei, a declarat, marţi, la proces, că nu are amintiri prea multe din perioada anilor '70 şi nici despre momentul în care a fost compusă piesa înregistrată pe cel de-al patrulea disc al formaţiei, informează bbc.com, citat de News.ro.

Robert Plant: „Nu am amintiri“ 

Audiat, Robert Plant a spus că nu îşi poate aminti întâlnirea cu trupa americană Spirit, care susţine că britanicii au furat riff-ul pentru „Stairway to Heaven“. „Nu am amintiri cu aproape nimeni dintre cei cu care am petrecut timp“, a spus Robert Plant, stârnind râsete în sala de judecată.

Trupa rock psihedelic Spirit, din Los Angeles, susţine că pasajul de chitară din deschiderea piesei Led Zeppelin a fost luat din cântecul instrumental „Taurus“, lansat de grupul californian în 1968. „Dacă asculţi ambele cântece, îţi poţi forma singur o părere. Este exact... Aş spune că a fost plagiat“, a declarat chitaristul Randy Wolfe, cunoscut ca Randy California, într-un interviu acordat înainte de a muri, în 1997. „Şi băieţii ăştia au făcut millioane de pe urma piesei şi nu au spus niciodată «Mulţumim. Putem să-ţi dă nişte bani pentru ea?»“, a mai spus el.

Dacă Randy California nu a reuşit să îi dea în judecată pe cei doi membri ai Led Zeppelin, compozitori ai piesei „Stairway To Heaven“, chitaristul Jimmy Page şi solistul Robert Plant, urmaşul său, Michael Skidmore, a preluat această îndatorire.

Procurorul a spus că grupul Led Zeppelin a devenit familiar cu muzica trupei Spirit, după ce formaţiile au cântat pe aceeaşi scenă în clubul Mother din Birmingham, în 1970.

Membrii formaţiei au precizat că bucata muzicală din prima parte a piesei „Stairway To Heaven“ - cântată în La minor - a fost folosită în muzică de secole şi că acest proces ignoră restul cântecului, care este construit pe o durată de peste opt minute.

Judecătorul nu a fost de acord cu aceste argumente şi a transmis că cele două piese seamănă şi în ceea ce priveşte linia basului. 

„Cărămizile“ centrale ale muzicii 

Însă celebrul chitarist a declarat în instanţă că a ascultat piesa trupei Spirit abia în urmă cu câţiva ani şi că acea secvenţă de coarde pentru care a fost acuzat de plagiat are probabil mai multe lucruri în comun cu un refren intitulat „Chim Chim Cher-ee“ din musicalul „Mary Poppins“ (1964) decât cu oricare alt cântec. 

În plus faţă de refrenul ”Chim Chim Cher-ee”, avocaţii apărării au difuzat în sala de judecată şi piesa ”Michelle” a trupei The Beatles şi o compoziţie din secolul al XVII-lea creată de Henry Purcell, intitulată ”Dido's Lament”. Procedând astfel, avocaţii apărării au vrut să dovedească faptul că elementele comune dintre „Stairway to Heaven“ şi „Taurus“ reprezintă de fapt „cărămizile“ centrale ale muzicii şi, deci, nu bazele unui proces pentru încălcarea drepturilor de autor.

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa „Stairway to Heaven“ a generat venituri totale de 562 de milioane de dolari până în 2008. Potrivit presei americane, acuzatorii solicită daune şi compensaţii financiare de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Presa a vehiculat că o posibilă înţelegere între părţi s-ar putea stabili la un milion de dolari, la care s-ar adăuga şi înscrierea lui Randy California drept compozitor.

Avocaţii trupei Led Zeppelin au cerut judecătorilor americani să oprească procesul ce vizează piesa „Stairway to Heaven“, în care membrii grupului britanic au fost acuzaţi de plagiat. Solistul Robert Plant, chitaristul Jimmy Page şi reprezentanţii grupului Warner Music au afirmat că acuzarea nu a reuşit să demonstreze validitatea probelor sale, pe care le-a prezentat în primele trei zile de depoziţii din cadrul acestui proces. 

Tactica acuzatorilor 

În faţa instanţei, avocatul lui Michael Skidmore, Francis Malofiy, a difuzat ambele cântece, încercând să demonstreze faptul că Jimmy Page a ascultat cântecul „Taurus“ înainte de a compune „Stairway to Heaven“.

Avocaţii trupei britanice au spus că Francis Molofiy nu a reuşit să demonstreze în instanţă înregistrarea drepturilor de autor aferente cântecului „Taurus“, că fondul ce administrează averea chitaristului Randy Wolfe nu deţine acele drepturi de autor şi că avocatul acuzării nu a reuşit să demonstreze că Led Zeppelin a ascultat single-ul „Taurus“ înainte de a înregistra „Stairway to Heaven“. 

Muzicologul Alexander Stewart a declarat însă în tribunal că acea progresie de coarde din piesele „Taurus“ şi „Stairway to Heaven“ „sar amândouă peste E, înainte de a trece într-o notă A, într-o manieră neobişnuită“.

Basistul formaţiei Spirit, Mark Andes, a depus mărturie săptămâna trecută. El a afirmat că l-a întâlnit pe Robert Plant la concert şi că au jucat snooker, mai târziu, în aceeaşi seară.

De cealaltă parte, Robert Plant a insistat în faţa judecătorului că nu are amintiri din acea noapte, spunând că după toată „învălmăşeala şi haosul“ create acolo i-ar fi greu să îşi amintească o întâlnire din urmă cu 40 de ani. „Odată cu trecerea timpului, nu îmi amintesc de Spirit sau de nimeni altcineva care a cântat acolo“, a spus Robert Plant, care a pus pierderea memoriei pe seama accidentului de maşină care a avut loc în aceeaşi noapte şi în care a fost implicat alături de soţia sa, ambii suferind răni la cap.

Robert Plant a povestit cum cântecul „Staiway to Heaven“ a fost început la reşedinţa Headley Grange şi nu la casa Bron-Yr-Aur, contrazicând, astfel, cele ştiute de zeci de ani de fanii formaţiei.

El a spus despre compoziţie că este una „ambiţioasă“, iar juraţii au ascultat varianta demo a acesteia şi câteva casete cu înregistrări în care chitaristul Jimmy Page povesteşte cum a construit melodia de la pasajul de chitară acustică din deschidere la solo-ul de chitarp electrică. Potrivit înregistrărilor prezentate juriului, versurile piesei nu erau încă finalizate, iar cântecul era interpretat într-o altă cheie muzicală.

Înfăţişarea s-a încheiat cu anunţul că juraţii vor începe miercuri deliberările.

Membrii Led Zeppelin au mai fost acuzaţi de plagiat 

Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că „The Lemon Song“, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după „Killing Floor“, unul dintre cântecele sale.

Cântecele „Whole Lotta Love“, „Babe I'm Gonna Leave You“ şi „Dazed and Confused“ din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut la rândul lor obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John „Bonzo“ Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat nouă albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite